Banes Motor České Budějovice
25.09.2014, Matěj Mayer

Chtěl bych se omluvit klubu i fanouškům, říká hříšník Pavel Samohejl

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jak rychle může kariéra talentovaného hráče nabrat strmý pád už poznal na vlastní kůži. V srpnu se v té době sedmnáctiletý mladík údajně pokusil ovlivnit utkání 3. kola extraligy juniorů a od Českého svazu ledního hokeje dostal zákaz nastupovat ve všech soutěžích pořádaných tímto orgánem po dobu jednoho roku. Pro hráče to de facto znamená roční pauzu od jakéhokoliv soutěžního zápasu. Aféra se dostala velmi rychle snad do všech médií, kde však nemohlo být, vzhledem k věku hráče, zveřejněno jeho jméno. Nyní, v den jeho osmnáctých narozenin, zveřejňujeme rozhovor o incidentu, který do té doby neměl obdoby. Pavel Samohejl šel s pravdou ven na vlastní žádost a omluvil se při něm klubu i fanouškům.

Pavle, měl juniorský tým před sezonou informace z klubu o tom, že se od letošní sezony dá sázet na juniorskou extraligu? Kdy jste se o tom poprvé dozvěděl?
Před sezonou jsem o tom nevěděl. Dozvěděl jsem se to od spoluhráčů před druhým kolem juniorské extraligy, kdy jsme hráli se Zlínem. Dost nás to překvapilo, okamžitě se z toho stalo téma, dost jsme se o tom bavili a hecovali se.

Mezi lidmi kolovalo mnoho teorií o tom, jak se celý incident seběhl. Můžete mi nyní popsat, jak to bylo doopravdy?
Stalo se to v pátek 22. srpna. Já jsem nebyl nominovaný na zápas třetího kola, který se hrál v Litvínově. Ten den jsem šel já spolu s dalšími spoluhráči na trénink se starším dorostem. Po příchodu do šatny se rozběhla debata o tom, jaký je na nás dneska kurz. Proběhly různé vtípky a po chvíli nás napadlo, že bychom mohli zavolat do Litvínova. Já tam mám kamaráda z reprezentace, takže jsem mu volal. Normálně jsme se o tom v žertu bavili, on se mi smál a řekl, že nehraje. Pak jsem jejich gólmanovi napsal, jestli to nechce pustit, že bychom si na nás vsadili, když tam je tak velký kurz. Prostě jsem to bral jako srandu. Litvínovský brankář na to reagoval nejdřív stejným tónem, když se mi vysmál a řekl mi, ať si radši vsadím na vodní pólo. Pak mi napsal, že mám v hlavě guláš a naše konverzace tím skončila. Já jsem potom šel na trénink a dál to neřešil. Vsadit na své vítězství jsem nepovažoval za něco špatného. Teď vím, že to byla chyba.

V tu chvíli vás tedy vůbec nenapadlo, že by to mohlo zajít až tak daleko?
Tak to mě určitě nenapadlo. Jak říkám, já jsem to bral jako legraci, stejně jako spoluhráči, kteří se mnou u toho byli. Nikdo z nás vůbec netušil, že by to ten brankář mohl vzít vážně, říct trenérovi, a že z toho bude taková aféra, jaká se odehrála.

V době konání zápasu jste tedy byl doma. Jak jste se poprvé dozvěděl o tom, že se utkání neuskuteční, a to právě kvůli vašemu údajnému pokusu o jeho ovlivnění?
Asi čtvrt hodiny před začátkem zápasu mi volal trenér Jan Trummer. Říkal, že se kvůli mně zápas zrušil. Prý to bylo kvůli tomu, že jsem ráno psal brankářovi a že to chce řešit policie. Taky mi řekl, že bych to měl říct doma. Já jsem si nejdřív myslel, že si dělá srandu, protože mi nepřišlo, že by to říkal vážně. Radši jsem ale čekal, jestli se začne hrát. Nakonec jsem se na onlajnech dočetl, že Český svaz ledního hokeje zápas zrušil. V tu chvíli jsem pochopil, že to není legrace.

Jak reagovali spoluhráči?
Kluci mi volali rovnou z autobusu, když jeli zpátky z Litvínova. Říkali, že litvínovský gólman ukázal panu Reichlovi naši konverzaci a že ten to poslal na svaz. Byl jsem z toho docela špatný. Vysvětloval jsem klukům, o co šlo, a všichni mě podrželi. Chápali moji situaci a věděli, že jsem to nemyslel vážně. Pak se to docela rychle nafouklo a rozšířilo. Večer už to vlastně bylo všude na internetu.

Jak na to reagovali vaši rodiče?
Když se syn dostane do takové situace, tak to určitě není nic příjemného. Táta z toho byl hodně špatný a tři dny nespal. Mamka to brala s větším klidem a věřila, že to nebude tak hrozné.

Jak se k této záležitosti stavěl prezident Milan Janoušek?
Měl jsem možnost se vyjádřit hned v neděli na jednání správní rady a rady ředitelů, kdy jsem byl informován o postoji klubu k takovému jednání jako naprosto nepřijatelnému. Pak jsem měl možnost mluvit s panem Milanem Janouškem, kterému jsem musel několikrát celou situaci popsat. Hodně se ptal, chtěl znát všechny podrobnosti a okolnosti. Dlouho jsme se bavili o sportovní etice, fair-play, odpovědnosti hráče za svoje chování vůči spoluhráčům a tak. Vysvětlil mi závaznost jednání a seznámil mě s tresty, které mohu dostat v rámci disciplinárního řízení. Bylo vidět, že mi chce pomoct, ale moc příjemné to pro něj určitě nebylo. Jinak panu Janouškovi hodně vděčím za všechno, co pro mě dělal. Byl jsem rád, že mojí situaci rozumí.

Vedení ČSLH vás údajně hodlalo exemplárně potrestat a ve hře byl i vyšší trest. Máte o tom nějaké informace?
Pan prezident mi řekl, že kvůli mé nezletilosti můžu dostat trest maximálně na osmnáct měsíců. O výši trestů jsem ale jinak žádný přehled neměl a radši jsem to ani nechtěl vědět.

Dostal jste roční zákaz startu v soutěžích pořádaných ČSLH, můžete tedy tento rok vůbec někde hrát?
Abych řekl pravdu, tak nevím, jak to je. Ale ani na chvilku jsem nepřemýšlel, že bych snad trest nějak chtěl obejít. Volalo mi pár skautů, že by mě chtěli do ciziny, ale nakonec z toho sešlo. Jinak trénuji s klubem DDM České Budějovice, který hraje krajskou ligu juniorů. Jsem tedy na ledě každý den, ale samozřejmě mi chybí zápasy. Věřím, že dostanu druhou šanci. Jsem v kontaktu s panem Janouškem, kterému musím pravidelně hlásit, co dělám, jak trénuji, co škola a tak dále.


Pavel Samohejl byl loni tahounem staršího dorostu. Ve 37 utkáních si připsal 45 bodů (14+31).

Stalo se, že by vás kvůli tomu někdo odepsal jako člověka? Měl jste od někoho z týmu nějaké negativní reakce?
Osobně mi nikdo nic neřekl, všichni mě spíše podporovali. Jestli mě někdo potápí za zády, to nevím, ale osobně jsem se s ničím nesetkal. Touto cestou bych chtěl poděkovat všem, kteří mě podrželi.

Vaše jméno bylo hodně probírané také na diskuzním fóru Motoru, kde k vám někteří fanoušci byli nekompromisní. Zaznamenal jste to?
Že bych to nějak sledoval, to se říct nedá. Akorát jsem se doslechl, že fanoušci tam psali různé komentáře... Já to beru tak, že je to jejich názor a mají na to právo. Každý se na to může dívat jinak. Někdo si řekne, že je to klukovina a je zbytečné to takhle řešit, jiný zase, že se tohle nemá. Určitě se tohle nemá, ale myslím, že se to řešilo až příliš. Každopádně se budu snažit opět získat jejich důvěru.

Jak vás zatím aféra poznamenala?
Možná tak, že chodím víc do školy. (smích) Tady musím znovu poděkovat panu Janouškovi, který mi zařídil brigádu, kam si chodím vždycky po škole přivydělat. Po té aféře mi totiž klub snížil příjem, který jsem měl dostávat, a tak musím chodit do práce, abych se uživil a stal se ze mě lepší člověk.

Jaký je vlastně váš názor na to, že se dá sázet na juniorský hokej?
Můj názor na to je negativní. Nepřijde mi to jako dobrý nápad, že se dá sázet na mladé kluky, kteří nemají profesionální smlouvu. Výdělky hráčů v juniorské extralize nejsou velké a hráči v tom můžou vidět možnost si přivydělat. Byla trošku i smůla, že zrovna já jsem byl takto exemplární případ. Pro ostatní kluky by to mělo být velké poučení, aby se na sázení vykašlali. Mě to málem stálo hokejovou kariéru a zdaleka to ještě není za mnou. Budu muset ještě hodně makat a přesvědčit hodně lidí o tom, že stojí za to mi dát ještě šanci.

Loni jste byl kapitánem staršího dorostu, se kterým jste zaznamenal v play-off skvělý úspěch. V minulosti jste oblékal dokonce i reprezentační dres. Nemrzí vás to vzhledem k tomu, jak dobře jste měl nastartovanou kariéru?
Tak určitě mě to mrzí, to je jasné, rok je velký trest. Na druhou stranu si myslím, že když jsem zdravý a můžu normálně trénovat, tak jsem na tom líp než hráč, který je celou sezonu zraněný. Já to tedy beru z tohoto pohledu a myslím, že by mě to vyřadit nemuselo. Je mi jasné, že jsem si jméno pošpinil a bude jenom na mě, jak se s tím vypořádám, až se vrátím.

Dovedete si představit sebe za rok, až vám vyprší trest? Kde byste chtěl hrát?
Už jsem o tom přemýšlel a určitě bych chtěl do A-týmu Motoru. Chtěl bych se tam vypracovat a dostat šanci odčinit klubu to, jak jsem ho nyní poškodil. Rád bych to klubu svou prací a výkony vrátil.

Takže myslíte, že byste za rok mohl pokračovat v dresu Motoru?
Myslím, že bych pokračovat mohl a doufám, že mě klub přijme. Snad je budou zajímat především mé hokejové stránky a uvidím, jestli začnu sezonu s juniorkou nebo s A-týmem.


Omluva Pavla Samohejla

„Chtěl bych se omluvit svému klubu ČEZ Motor České Budějovice, že kvůli mé nevhodné klukovině a nepochopenému vtipu bylo v médiích zmiňováno jméno klubu. Dále bych se chtěl omluvit vedení klubu, svým spoluhráčům, všem hráčům klubu a také fanouškům za zbytečné problémy, které jsem způsobil. Moc mě tahle záležitost mrzí a tímto bych chtěl požádat o druhou šanci. Moc to chci svou pracovitostí a poctivostí svému klubu vrátit. Myslím si, že ve všech předchozích sezonách jsem pro svůj tým a klub odváděl dobré výkony, ale vím, že mohu ukázat ještě mnohem více. Trest, který jsem od ČSLH dostal za svou klukovinu, je dost velký. Respektuji rozhodnutí svazu a vím, že za blbost se platí. Prosím, netrestejte mě více a chtěl bych Vás požádat, abyste mi umožnili se kvalitně připravovat na další působení v klubu. Byl bych Vám za to moc vděčný.“
Foto: Úvodní - Matěj Mayer, reprezentační dres - cslh.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....