Banes Motor České Budějovice
17.11.2014, Jaroslav Pešek

SDO: CEB - SPA 5:4 - Dorost porazil Spartu a bere tři body

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Ve sváteční večer byl na ledě Budvar arény k vidění velice pěkný hokej plný branek. Přijela pražská Sparta a přesto, že byla v zápase favorizována, neodváží si ani bod. Velkou zásluhu na vítězství domácích má trojice Bárta, Šulek, Kachyňa, která byla hned u čtyř gólů Motoru.

Do zápasu vlétli domácí jako vítr. Hned v prvním střídání dokázali zásluhou Jana Bárty, který tečoval Kachyňovu střelu, otevřít skóre. I následujících několik minut patřilo Motoru, který Spartu takřka k ničemu nepouštěl a David Němec si připsal první zákrok až v páté minutě. Pražané se ale pomalu dostávali do tempa a dokázali i vyrovnat. Vojtěch Zeleňák využil zaváhání v rozehrávce domácích a střelou švihem trefil přesně levý roh Němcovi svatyně. Poté se hra vyrovnala a oba týmy ukazovaly své přednosti. Na straně Sparty to byla především silová hra do těla a na straně Motoru bruslivost a přesná rozehrávka. Do konce třetiny dominovaly obrany obou soupeřů a nebezpečných střel tak mnoho k vidění nebylo. Za zmínku stojí ještě Němcův efektní semafor, kterým těsně před první sirénou vychytal Radka Jeřábka.

Také začátek druhé třetiny byl pohledný. Nejprve se v obrovské příležitosti ocitl hostující Komárek, který netrefil poloodkrytou bránu. Několik vteřin poté se však už skóre měnilo. Ondřej Kachyňa vyslal krásný pas na Jana Bártu, který svůj samostatný únik proměnil. Vyrovnat mohl Chlouba, ale jeho teč neměla gólové parametry. Otěže zápasu tak převzali domácí, kteří Spartu k ničemu nepouštěli a dokázali dokonce navýšit svůj náskok. Jan Bárta krásnou křižnou přihrávkou našel Ondřeje Šulka a ten kolem levé tyče obstřelil Hofmanna. Po tomto gólu sáhli hosté ke změně v brankvišti. Antonína Hofmanna vystřídal Adam Brízgala. Od poloviny druhé třetiny se hra opět vyrovnala a Sparta mohla snížit, když se Michnáč proháčkoval budějovickou obranou až k zakončení. Nakonec ale nedokázal zvednout puk nad Němcův beton. Velkou šanci měli i domácí, když Erik Bahula ujížděl sám na Brízgalu, ale nedokázal dotáhnout svůj forhendový blafák. Sparta se nakonec snížení dočkala, když Tomáš Pšenička zametl puk do poloodkryté brány. Do konce druhé třetiny už gól nepadl a do šaten se tak šlo za stavu 3:2.

Vstup do třetí třetiny se opět povedl lépe domácím, kteří brzy přidali další branky. Nejprve šikovnou tečí usměrnil puk za Brízgalova záda Jakub Jiřinec a brzy po něm přidal další branku Ondřej Šulek, který si vybruslil do ideální pozice a střelou zápěstím našel skulinu nad Brízgalovým ramenem. Motor tak vedl o tři branky a zdálo se, že zápas má jasného vítěze. Sparta ovšem nesložila zbraně. Nejprve Vojtěch Kulda z bezprostřední blízkosti přetavil přesilovou hru v gól a následně opět Vojtěch Kulda využil nedorozumnění mezi domácím gólmanem a obránci. Rázem bylo ze zápasu drama, ale domácí už Spartě další gól nedovolili a po dobrém výkonu tak berou tři body.

Ohlasy po zápasu

Jaroslav Formánek (HC Motor České Budějovice): Sledovali jsme kvalitní utkání. Kluci se vždy proti Spartě dokáží vyhecovat. Jsme rádi, že jsme měli k dispozici Bártu, Šulka a Kachyňu, kteří ukázali svojí kvalitu a sílu. Rozhodující bylo, že jsme využili přesilovou hru ve třetí třetině. Závěr jsme si trochu zkomplikovali hrubými osobními chybami, ale porazili jsme Spartu. Co víc si přát?

Petr Hučko (HC Sparta Praha): Utkání hodnotím negativně. Vypadalo to, jako kdybychom nejeli na hokejový zápas. Nebruslili jsme, domácí byli všude první, sbírali puky, dávali góly a my jsme ze začátku jen koukali. Potom jsme se trochu zvedli, ale stejně jsme zklamaní z přístupu některých hráčů

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....