Banes Motor České Budějovice
19.11.2014, Miroslav Mayer

Jako divák jsem byl spokojen, říká marod Jiří Bárta

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Pokud bychom vyhlásili soutěž o největšího smolaře letošní sezóny, bylo by zřejmě o výsledku jasno již nyní. Byl by jím útočník Jiří Bárta, který v letošní sezóně má na svém kontě jen dva starty a do dalších zápasů ho nepustila zranění. Nyní se začíná znovu připravovat s týmem a pozorně sleduje výkony svých spoluhráčů. Po zápase s Litoměřicemi byl s výkonem Motoru spokojen a alespoň na chvíli měl důvod k úsměvu.
+ VIDEO: DAVID GÁBA
Co prožívá hráč, který nemůže nastoupit do zápasu kvůli zranění a musí vše sledovat jen z tribuny?
Já už jsem v roli diváka třetí měsíc. Můžu jen sledovat zápasy, držet klukům palce a věřit, že se co nejdříve zapojím. Zatím mi to zranění nedovolí, tak se musím spokojit jen s rolí diváka.


Dnešní výkon Motoru se vám musel líbit. Jak byste ho zhodnotil jako divák?
Dneska kluci odehráli dvě třetiny skvěle takticky, dobře bruslili a jako divák jsem byl spokojen, protože byly k vidění šance na obou stranách a hrálo se nahoru dolu. David Gába svůj první zápas v první lize zvládl výborně a je škoda, že jsme ke konci dostali dva góly.

Byl jste překvapen, když se v brance objevil právě David Gába, který zatím chytal jen druhou ligu v Jindřichově Hradci?
Úplně překvapený jsem nebyl. Čekal jsem, že svoji příležitost určitě dostane. Sledoval jsem jeho výsledky v druhé lize a myslím, že tam má skvělá čísla. Úspěšnost kolem devadesáti tří procent v lize, kde se skoro nebrání – to je skoro neuvěřitelné.

Na začátku sezóny bylo hodně zraněných hráčů a vy jste byl mezi nimi. Nyní se již skoro všichni uzdravili a vy jste stále zraněný. Nebude pro vás boj o sestavu z tohoto pohledu o něco těžší?
Já se snažím soustředit se sám na sebe. Teď jsem začal lehce trénovat, ale trenérům se to moc nelíbí. Já mám svojí hlavu a už to nemůžu vydržet a tak se snažím trénovat.

Popište, co vás vlastně trápí?
Před začátkem sezóny mě v tréninku spoluhráč namáčkl na mantinel při cvičení jeden na jednoho. Bylo to nezaviněné, ale nemohl jsem ani zvednout ruku a hned jsem věděl, že je to špatné. Zjistili mi zlámanou klíční kost. Dvacátého října jsem nastoupil do zápasu a při dalším nezaviněném střetu do stejného ramene jsem si opět poranil klíční kost. Naštěstí není zlomená, ale udělal se mi tam hematom a tři týdny jsem se nemohl ani hýbat a nic dělat. Po deseti dnech už jsem to nevydržel a začal jsem doma trénovat na kole a teď jsem začal už na ledě s týmem.

Takže je to zatím pro vás dost smolná sezona. Takhle jste si to v přípravě asi nepředstavoval?
V přípravě jsem myslím odehrál dobré zápasy, cítil jsem se dobře fyzicky. Bohužel, když přijde zranění, člověk s tím nic nenadělá. Je to moje první větší zranění a musím se s tím vyrovnat. Teď musím hlavně zabrat na tréninku a posílit ruku, aby se s ní už nic nestalo. Věřím, že optimální výkonnost bych mohl mít po vánocích.

Už tedy trénujete s týmem naplno, nebo máte ještě volnější režim?
Tři dny jsem s týmem, ale zatím bylo jen rozbruslení, takže žádná pořádná akce. Snažím se už bruslit a jezdit na kole, abych dohnal tu ztrátu kondice. Po konci tréninku zůstáváme my, kteří nehrajeme, ještě na ledě a máme tréninky navíc.

Jaký pocit tedy zatím ve vás letos převládá?
Asi bezmoc. Nejhorší je, když se dívám na zápas z tribuny a nemůžu se do toho zapojit. Je to lepší, když se teď klukům daří. Pro žádného vrcholového sportovce to není moc příjemný pocit, když může dění jen sledovat a nemůže se zapojit.

VIDEO: David Gába naskočil premiérově v první lize

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....