Banes Motor České Budějovice
10.12.2014, Pavel Kortus ml.

CEB - MST 5:1 - Motor si pohrál s Mostem a připsal si povinné tři body

Č. Budějovice – Hokejisté ČEZ Motoru potvrdili ve 33. kole první ligy roli favorita a v Budvar aréně porazili Most 5:1. Dvě branky zaznamenal kapitán Josef Straka, jednou se trefili Pajič, Marek a Prokeš. V sobotu hraje Motor v Benátkách.

V sestavě Jihočechů chyběli zranění Boháč, Růžička, Bláha a Bárta. V hostující obraně bojoval Lukáš Kříž, jenž je na severu Čech na měsíčním hostování právě z Motoru. Svěřenci koučů Rosola a Bělohlava od úvodu potvrzovali roli velkých favoritů. Uběhlo dvaašedesát vteřin hry, kdy Nouza sebral hostujícímu obránci kotouč, připravil ho před prázdnou branku Josefu Strakovi, jenž otevřel skóre. Záhy měl velkou šanci Švihálek, ale sám před Soukupem selhal. První domácí formace nemusela smutnit dlouho. V páté minutě při přesilovce propálil Rok Pajič brankáře hostí podruhé, když mu kotouč ideálně připravil Rob. Motor dál na ledě kraloval. Švec byl blízko gólu, ale jeho střela šla těsně vedle. Tři minuty před koncem první periody přidal třetí gól Ladislav Marek, když střelou do horního růžku Soukupovy svatyně zaznamenal první gól v dresu Motoru.

Po změně stran nadále pokračovala hra na jednu branku. Motor držel všechny trumfy a nepouštěl soupeře do sebemenšího náznaku šance. Střelu Lukáše Chmelíře dokázal Soukup ještě vyrazit na břevno, když ale ujeli dva domácí hokejisté ve 29. minutě, tak už musel hostující gólman kapitulovat. Radek Prokeš napřáhl a jeho nekompromisní střela skončila pod břevnem. Záhy však přišla pro domácí nečekaná drobná komplikace. Proti Petruškově šanci se ještě vytáhl Gába, ale když se k Petru Přeučilovi dostal volný kotouč, tak ho s pomocí brusle a hokejky dopravil do sítě. Jenže Jihočeši měli za minutu připravenou další rychlou odpověď. Pátá se Budvar arénou rozezněla poté, co Nouza krásně našel Josefa Straku, který zblízka propasíroval kotouč do sítě. Šestý gól mohl přidat Rob, ale trefil jen tyč. Motor si tak do kabiny nesl čtyřbrankový náskok.

Ve třetí třetině tempo výrazně opadlo. Domácí si byli jisti třemi body, Baník necítil sebemenší šanci na zvrat. Proto se hrálo hlavně v pásmu hostí, Motor však hrál hodně na krásu, proto další góly nepřibývaly. Rob svůj nájezd nezakončil gólovou trefou, Heřman branku minul o kousek. Hosté mohli zkorigovat stav ve více jak minutové přesilovce pět na tři, ale Gába se vyznamenával. Diváci si závěr užili a odměnili svůj tým bouřlivým potleskem. Jihočeši tak díky hladké výhře zůstávají na druhé příčce tabulky.

Ohlasy po zápasu

Petr Rosol (ČEZ Motor České Budějovice): Ráz utkání určila první třetina, kdy jsme po chybách hostů dali tři góly. Pak už jsme zápas kontrolovali a zaslouženě bodovali. Akorát hráči se po přesvědčivém vedení uspokojili, chtěli hrát víc na krásu a málo stříleli. Pokaždé ale nemůžeme dát osm gólů.

Václav Baďouček (HC Most): Třemi hrubými chybami jsme soupeři nabídli pohodlné vedení a zápas byl po dvaceti minutách rozhodnutý. My máme víc obránců než útočníků, a tak je naše střelecká potence mizerná. Domácí utkání dotáhli v pohodě na tři body. K tomu jim gratuluji.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....