Banes Motor České Budějovice
16.01.2015, Michal Heřman, Budějcká Drbna

Vyrovnání s Hradcem Králové přinese mládeži miliony

Prezident HC České Budějovice Milan Janoušek hovoří o vyrovnání pohledávek vůči budějckému hokejovému klubu po odchodu HC Mountfield do Hradce Králové.

Jednání byla dle slov Milana Janouška tvrdá a mimo jiné hrozilo, že do Hradce odejde třeba i další mladík Luboš Rob. Místo toho ale vedení klubu vyjednalo srovnání pohledávek a bonusy z dalších prodejů hráčů. Dalším cílem je přivádět odchovance zpět do Budvar Arény.

Vyloučili jste 170 členů sdružení. Co to pro HC České Budějovice znamená?
Je to cesta, kterou jsme se rozhodli jít po poslední valné hromadě. Řekli jsme, že kompletně projdeme členskou základnu, smlouvy a další klubové věci. Chceme vše dát do pořádku a pracovat tak, aby byla zajištěna budoucnost budějovického klubu. Zjistili jsme, že je velké množství členů, kteří neuhradili členské příspěvky. Někdy v květnu nebo červnu jsme je vyzvali na nám známých adresách, že nezaplacení může být důvodem k vyloučení. Čekali jsme do poslední možné chvíle, abychom nikoho zbytečně nevyloučili. Část členů se ozvala, že nechce dále pokračovat. Někdo se nevyjádřil a část dopisů se nám vrátila. Lidé, kteří tedy nesplnili podmínky, byli vyloučeni.

Kolik máte nyní členů?
Aktuálně má sdružení 160 členů. V připravovaných stanovách je změna. Klub je tu pro děti, které zastupují rodiče. Pokud stanovy projdou, tak hlasovací práva budou po dobu nezletilosti hráčů zastupovat jejich rodiče. Dá se tedy očekávat, že valná hromada bude díky rodičům i nadále stejně velká. Budou tam ale pouze lidé, kteří mají zájem o českobudějovický hokej. Mělo by jít o členy, kteří se budou zúčastňovat hlasování a pomáhat klubu.

Mezi českobudějovickým klubem a týmem z Hradce Králové došlo k narovnání pohledávek. Spolku HC České Budějovice byl uhrazen závazek ve výši 1,8 milionu korun. Z čeho se částka skládá?
V dubnu a květnu jsme shromáždili všechny závazky a pohledávky. Byly tam samozřejmě závazky po prohraném soudu s panem Ťoupalem a spousta jiných věcí. Oslovili jsme všechny subjekty a snažili se pohledávky řešit. Rok před tím odešlo z Českých Budějovic 17 hráčů v souvislosti s odchodem Mountfieldu. Dále tam byly nesrovnalosti mezi postupy z mládežnického do seniorského hokeje. Byl tam spor, protože Mountfield sice říkal, že okamžitě uhradí všechny závazky ze smlouvy, ale na oplátku chtěl Luboše Roba a další. To pro nás bylo nepřijatelné, protože jsme nechtěli připustit další odchod odchovanců. Někdy v srpnu začala jednání. Nezávisle na nich jsme připravovali žalobu, kdyby došlo na soudní spor. Vzhledem k tomu, že hráči mají nějaký věk, chceme, aby se někteří vrátili, a zároveň chceme vrátit prostředky do českobudějovické mládeže, protože situace je složitá a nejsme existenčně stabilní, tak i my musíme z dlouhodobého pohledu řešit finanční stabilitu. Hledali jsme nějakou cestu, protože jsme nechtěli, aby o odchovancích bylo jasno za pět nebo deset let. Jednání probíhala od srpna až do listopadu.

Jednoduché schůzky to jistě nebyly...
...jednání byla poměrně tvrdá. Osobně musím říct, že kdybych nebyl s výsledkem spokojený, tak bychom to na správní radě neschválili a nepodepsali jsme to. Považuji to za dobrý výsledek a máme základ pro budoucnost. Doufejme, že se nám podaří některé hráče, kteří odtud odešli, vrátit zpátky.

Dalším bodem dohody je padesátiprocentní úhrada za trvalý přestup hráčů. Mimo jiné se to týká i Jakuba Kováře.
Když byl požadavek vyčíslený finančně, tak jsme po určité době zjistili, že nejsme schopni se dohodnout. Je to těžké, protože dohoda je uzavřená mezi čtyřmi subjekty - HC České Budějovice o.s., CBH2013 a.s., S.K.K. a.s. (HC Mountfield a.s.) a Mountfield HK a.s. Bylo vidět, že finanční plnění z druhé strany bylo na určitém limitu, takže začala jednání ohledně návratu hráčů zpátky do Motoru za pět tisíc. V souvislosti s tím se nám podařilo vyjednat, že pokud by byl například Jakub Kovář draftovaný do Ameriky nebo ho koupil jiný extraligový klub, tak máme nárok na 50 procent z realizované částky. Pokud by některý ze závazků nebyl splněný, tak máme nárok na sankce jeden tisíc korun za den z prodlení.

Za Tomáše Prokopa jste už srovnaní?
Ano. Tomášova registrační práva byla již převedena. Dostaneme 227 tisíc korun.

Jak těžká jednání byla ohledně hráčů Marka, Škody, Bláhy, Kříže a Vráblíka, u kterých došlo k převedení registračních práv na ČEZ Motor?
Možná to bude znít nadneseně, ale každý hráč a každá částka byla tvrdě vyjednána. Zpracovávaly se různé tabulky a náhledy. Pracovalo se i s vyjádřením Českého svazu ledního hokeje ohledně tabulkových cen. Jednání byla intenzivní. Cítili jsme velkou zodpovědnost, protože jsme pro České Budějovice chtěli vyjednat to nejlepší, takže jsme to řešili i s radou ředitelů na Motoru, protože to jsou zkušení hokejisté. Říkali nám, o jaká jména máme bojovat a výsledek jednání je společný. Díky tomuto jednání jsme mohli nastavit strategii tak, že jsme se bavili o hráčích, u kterých jsme měli šanci se s Mountfieldem dohodnout. Když trochu odbočím, tak ta úžasná veřejnost, co podporuje Motor, si zaslouží být informována. Kterýkoliv člen spolku může smlouvu vidět. Nechceme být vnímáni jako subjekt s tajemstvím. To, že fanoušci dokáží každý týden plnit Budvar Arénu, je něco fantastického.

O které další hráče máte zájem?
Tohle je otázka přímo na ČEZ Motor. Nejsem hokejový stratég a taktik. Jsem spíše krizový manažer a tahle otázka tak není pro mě. Odpovědět musí Motor, protože vedení klubu ví, kde se případně potřebuje kádr posílit, aby do další sezony byl tým silnější. Za sebe říkám, že bych chtěl zpátky všechny hráče, ale to je samozřejmě nereálné.

Při zasedání jste projednávali i případ Pavla Samohejla.
Pavel udělal sám se sebou kus práce. Začal se velmi intenzivně individuálně připravovat a v prosinci byl zařazen do kádru juniorky, se kterým se připravuje. Rozhodli jsme se, že jako kluby se za něho postavíme a budeme žádat po polovině o prominutí zbytku trestu. Chci věřit, že v dohledné době uvidíme Pavla v zápasové zátěži.

Veškeré pohledávky mezi českobudějovickým a královéhradeckým klubem jsou tedy pryč?
Osobně si myslím, a je to další přidaná hodnota, že vše máme narovnané a vztahy jsou urovnané. Každá strana musela v něčem ustoupit. Samozřejmě jsme si představovali lepší výsledek, ale jsem přesvědčen o tom, že nyní to jsou dva subjekty, které mezi sebou nemají spor. Fanoušci to asi budou vnímat trochu jinak, ale já se těším na to, že v dohledné době vybudujeme prostředí a zázemí na to, abychom mohli jít na zápas Motoru a Hradce Králové. Určitě to bude mít náboj. Pocity v nás všech budou dlouho, ale díky vyrovnání jsou otázky vyřešené.

Mají zájem o Rouska

Vyrovnání mezi kluby obsahuje také předkupní právo na hráče Tomáše Rouska, které bylo sjednáno za částku pět tisíc korun. „O Rouska máme zájem. Momentálně má ale platnou smlouvu v Hradci Králové, takže jeho angažování budeme řešit poté, co smlouva skončí,“ uvedl provozní ředitel Motoru Petr Sailer.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....