Banes Motor České Budějovice
23.01.2015, Matěj Mayer

Prioritou je juniorka, proto bude Motor s Benátkami oslabený

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Už jen tři utkání bude v základní části první ligy hostit Budvar aréna. Motor patří mezi nejlepší mužstva na domácím ledě a jeho vynikající fanoušci by si jistě zasloužili zachování skvělé bilance i nadále, ale nebude to snadné. Kromě zaplněné marodky hraje totiž ve stejný den klíčový zápas i juniorský tým, který bude posílen všemi pendly z A týmu. I tak ale zbylí bojovníci chtějí porazit Benátky nad Jizerou, které jsou letos zatím suverénně nejtrestanějším celkem první ligy. Utkání startuje v 17 hodin a vstupenky na něj můžete pořídit i online.

O soupeři: HC Benátky nad Jizerou

Založen: 1934
Stadion: Zimní stadion Benátky nad Jizerou (kapacita 1 700 diváků)
Webové stránky klubu: www.hokejbenatky.cz
Hlavní trenér: Filip Pešán
Vzájemné zápasy:
Benátky nad Jizerou - České Budějovice 1:3
České Budějovice - Benátky nad Jizerou 4:1
Benátky nad Jizerou - České Budějovice 4:1


Náš sobotní soupeř by se dal charakterizovat jako nejnevyzpytatelnější mužstvo soutěže. Výkony Benátek nad Jizerou jsou totiž jako na houpačce. Prohrát s Mostem a o dva dny později porazit Chomutov? Žádný problém. O podobné tendenci se přesvědčili Jihočeši na vlastní kůži. Po poměrně hladkých výhrách z prvních dvou vzájemných zápasů přišla porážka 1:4. A to navíc krátce poté, co dostaly Benátky pětibrankový příděl od Havířova. S tímto trendem však Benátky nad Jizerou pravděpodobně neproklouznou do vyřazovacích bojů. Aktuálně ztrácí devět bodů, což je poměrně velké ztráta, ne však nesmazatelná.

Nemalou vinu na této ztrátě má také velký počet trestných minut, které Pešánova banda inkasuje. Letos už Benátky nakupily 846 trestných minut, což o 49 víc než druhá Jihlava a o 234 více než Motor! Překvapivá však může být přednost Středočechů, kterou je právě hra v oslabení. S 87,56% ubráněných početních nevýhod jsou Benátky nad Jizerou druhé nejlepší v celé soutěži. O co však mají lepší obranu, o to horší je útočná činnost. Nejproduktivnější hráč je teprve dvacetiletý Josef Mikyska, který má na svém kontě 26 bodů (6+20) ve 45 zápasech. Jediným hráčem, který letos dosáhl na metu deseti branek, je Josef Skořepa.

Poslední zápas našeho soupeře:

HC Benátky nad Jizerou - AZ Havířov 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 20. Pabiška (Jonák, Vařecha), 24. Plodek (Niko, Víšek) – 52. Maruna (Valenta, Fořt).
Sestava HC Benátky: Schwarz (37. Vaněček) – Pabiška, Plutnar, Jandejsek, Ulrych, Niko, Říha, Havlín – Miškovský, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Plodek, Víšek – Skalický, Mikyska, Jonák – Ordoš, Vařecha, Bittner

47. kolo:
ČEZ Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou

sobota 24. 1. 2015, 17:00
Budvar Arena

Z tábora Motoru

Neradostná je personální situace Motoru. Kromě zraněných Kůdely, Růžičky, Semráda a Pajiče budou absentovat i věkem stále junioři Rob, Prokeš, Marek, Švec, Matoušek a Pašek. "Prioritou je momentálně záchrana juniorů v extralize, proto využijeme maximálně jednoho juniorského obránce, jinak všichni půjdou hrát za mládež. Kvůli tomu ale jen tak tak dáme dohromady tři formace a není to samozřejmě pro A tým ideální," vysvětluje nedobrou situaci sportovní ředitel a asistent trenéra Radek Bělohlav. Stranou jdou v klubu i ambice staršího dorostu, naprosto klíčové pro fungování mládeže je zkrátka momentálně zachovat juniorskou extraligu. "Ale vnímáme přitom, že i my hrajeme velmi důležitý zápas. Pro naše postavení v tabulce je potřeba opět vyhrát, věřím ale, že se všichni ostatní kluci semknou a proti Benátkám předvedou podobně kompaktní výkon jako v Mostu," dodal Bělohlav.

České Budějovice se v posledních dvou střetnutích vrátily na vítěznou vlnu a zdá se, že tým je před play-off v dobrém rozpoložení. Svůj velký podíl na tom nese zkušený Tomáš Nouza, jenž letos překonává rekordy v produktivitě. Kromě vylepšení svých osobních rekordů se nyní může pyšnit druhým místem v počtu nasbíraných bodů v první lize v jedné sezoně. Po získání další kanadského bodu se může na druhém místě osamostatnit a možná dokonce atakovat maximum Václava Prospala ze sezóny 2004-05. K tomu by však musel v posledních šesti duelech sbírat průměrně více než 2 body na zápas.

Maximum bodů nasbíraných v jedné sezóně 1. ligy:

                                                  Z    G    A    B
1. Václav Prospal (České Budějovice, 2004-05)    39   28   60   88
2. Kamil Koláček (Chomutov, 1997-98)             50   37   36   73
   Daniel Branda (Chomutov, 1997-98)             49   33   40   73
   Tomáš Nouza (České Budějovice, 2014-15)       46   32   41   73    


Sestava Motoru z posledního zápasu:

Bláha – Punčochář, Žovinec, Mucha, Vráblík, Chmelíř, Suchánek, Škopek – Kuchejda, Pajič, Švihálek – Nouza, Straka, Heřman – Vaniš, Bárta, Boháč – Přibyl


Statistiky základní části

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....