Banes Motor České Budějovice
16.02.2015, Michal Špírek

Je tu play-off! Jak se Motor popasuje s nepříjemným soupeřem?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Je to tady, jdeme na to! Znovuzrozený Motor povstal a užije si své první play-off. Na českobudějovický celek číhá ve čtvrtfinále nevyzpytatelný a urputný protivník, Benátky nad Jizerou. Sérii zahajujeme domácím dvojzápasem ve středu a ve čtvrtek (17:30).
Buďte u toho, vstupenek je dostatek! V úterý bude probíhat předprodej vstupenek na dvojutkání na pokladnách Budvar arény od 13 do 18 hodin, pokud nějaké lístky zbudou, budou se vždy v den utkání prodávat jednozápasové vstupenky od 13 hodin.

Čtvrfinálový soupeř: HC Benátky nad Jizerou

Založen: 1934
Stadion: Zimní stadion Benátky nad Jizerou (kapacita 1 700 diváků)
Webové stránky klubu: www.hokejbenatky.cz
Hlavní trenér: Milan Černý
Umístění po základní části: 9. místo (78 bodů, skóre 131:126)


Benátky nad Jizerou si umístění v desítce vybojovaly vydařenou závěrečnou čtvrtinou a v předkole si poradily s Litoměřicemi. Stejně jako loni si tak zahrají čtvrtfinále (v něm byla nad jejich síly Mladá Boleslav). Tým byl dlouho veden trenérem Filipem Pešánem, ten ale přešel k týmu Liberce a Benátky tak nyní šéfuje ze střídačky Milan Černý. Základem hry je poctivá obrana, Benátky inkasují málo branek a jsou nepříjemným sokem pro každého - v základní části pokořily dvakrát jak Motor, tak třeba i první Chomutov.

V sezóně nastoupilo za klub ze Středočeského kraje už 46 hokejistů, takto vysoký počet je dán faktem, že Benátky jsou farmou extraligového Liberce. Taková spolupráce má samozřejmě své klady i nevýhody. Teď už je ale kádr pro play-off uzavřen, hráči po 15. únoru nemůžou pendlovat mezi první ligou a extraligou.

Kdo tak na Motor čeká? V bráně bude Vít Vaněček, nadaný brankář loni vychytal senzační stříbro na mistrovství světa osmnáctiletých, byl draftován Washingtonem. Letos si kromě výborných statistik v první lize připsal i premiérové starty v nejvyšší soutěži. Pozor si budou muset českobudějovičtí zadáci dát na rozjetého Víta Jonáka, který proti Litoměřicím vstřelil polovinu branek svého týmu. A hrozit budou i nejproduktivnější hokejisté Benátek základní části, Josef Mikyska (celkové 24. místo v bodování) a Josef Skořepa (28 bodů, nejlepší střelec týmu se 14 góly).

Předkolo play-off:

Benátky narazily v předkole na Litoměřice a vyřídily je ve velkém stylu. Pozorná defenziva dovolila soupeři jen čtyři branky ve třech duelech a po těsných výhrách se radovali z postupu svěřenci trenéra Černého.

HC Benátky nad Jizerou - HC Stadion Litoměřice 3:0 na zápasy (po výsledcích 2:1, 3:2p, 3:1)
Sestava HC Benátky: Vaněček - Jandejsek, Ulrych, Niko, Pabiška, Říha, Kolmann, Pálek – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Jass, Miškovský, Víšek – Skalický, Mikyska, Jonák – Kalfiřt, Bittner, Vařecha.


Čtvrtfinále - 1. a 2. zápas:
ČEZ Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou

středa 18. 2. 2015, 17:30
čtvrtek 19. 2. 2015, 17:30
Budvar Aréna

Z tábora Motoru

Hokejisté ČEZ Motor načerpali po dramatickém konci základní části nové síly. Pomohl k tomu třeba i společný pobyt na Lipně. Ale samozřejmě se i pilně trénovalo. Na Benátky nastoupíme s uzdravenými Rokem Pajičem a Martinem Heřmanem, trénuje už i Martin Semrád. Do konce sezóny jsou mimo hru Prokeš a Růžička.

Hokejová kvalita by měla být na straně českobudějovického týmu, v základní části nastřílel o více než padesát branek víc, než hráči Benátek. Na Jihočeších tak je, aby předčili soupeře i pomocí jeho vlastní zbraně, bojovností. ČEZ Motor si klade vyšší ambice než Benátky a rozhodně nechce svou první účast v play-off zakončit už ve čtvrtfinále.

Vzájemné zápasy v základní části

Naprosto vyrovnaná bilance, jak co se týče výher, tak skóre. Poslední dvě střetnutí vyhrály Benátky, v tom posledním pak padlo nejvíce branek, šest.

8. kolo: Benátky nad Jizerou - České Budějovice 1:3
Branky a nahrávky: 53. Plutnar (Skořepa) – 18. Kuchejda, 27. Vráblík (Straka, Nouza), 60. Nouza (Vráblík).

21. kolo: České Budějovice - Benátky nad Jizerou 4:1
Branky a nahrávky: 15. Švihálek (Rob), 31. Heřman (Růžička, Straka), 44. Kuchejda (Pajič), 48. Vaniš (Rob, Mucha) – 40. Vlach (Kolmann, Plutnar).

34. kolo: Benátky nad Jizerou - České Budějovice 4:1
Branky a nahrávky: 1. Plodek (Havlín), 9. Dlouhý (Havlín), 33. Víšek (Hrníčko), 41. Skořepa (Miškovský, Kica) – 7. Pajič (Kuchejda, Švihálek).

47. kolo: České Budějovice - Benátky nad Jizerou 2:4
Branky a nahrávky: 20. Vráblík (Straka), 41. Mucha (Švihálek) – 23. Ulrych (Říha), 37. Miškovský (Mikyska), 45. Skalický, 48. Víšek (Jonák, Mikyska).

Specifika čtvrtfinálové série

Mladí, ale šikovní
S dobrým brankářem nejdál dojdeš. O postupech v play-off často rozhodují výkony brankářů a souboj Motoru a Benátek v tomto ohledu slibuje zajímavou bitvu. Oba celky disponují nadprůměrnými gólmany, jejichž společným znakem je, že jsou velmi mladí. Každý z nich tak zasáhne do play-off dospělé kategorie profesionální soutěže poprvé. Do brány Motoru se v úvodním zápase postaví jako jednička Ondřej Bláha (22 let), záda mu bude krýt David Gába (20 let) a připraven je samozřejmě i Hynek Kůdela (24 let). Na druhé straně bude mužem číslo jedna v bráně Vítek Vaněček (19 let), jištěný Tomášem Fučíkem (20 let). Fučíkův příběh je zajímavý - v základní části nastoupil k jedinému zápasu, ale v předkole byl při absenci Vaněčka hozen do vody a zaskočil za kolegu dva úvodní zápasy série s Litoměřicemi. A chytal bezchybně.

Přesilovky, oslabení, žádný problém
Oba týmy si dokážou dobře poradit s početními výhodami. Motor využil 20,72% přesilovek (2. nejlepší v soutěži), Benátky měly úspěšnost 19,52% (4.). A i oslabení zvládali čtvrtfináloví soupeři v základní části výborně - Benátky byly v tomto ohledu druhé nejlepší s 87,40% ubráněných přesilovek, Motor měl takřka totožnou bilanci.

Slušňák proti padouchovi
ČEZ Motor nasbíral za 52 kol 698 trestných minut, byl tak třetím nejméně trestaným týmem základní části. To hokejisté Benátek si odseděli 964 minut - tato bilance je pasovala na nejtrestanější celek soutěže.

Jiný svět fanoušků
Těžko věřit, že kluby hrají jednu a tutéž soutěž, napadne člověka při pohledu na statistiku návštěvnosti. Zatímco Jihočechy hnalo dopředu v průměru 4462 diváků, na Benátecké chodily tři stovky věrných... Zatímco Českobudějovičtí hrají v moderní aréně, benátecký zimák luxusem rozhodně neoplývá.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....