Banes Motor České Budějovice
20.02.2015, Matěj Mayer

Minisouboj brankářů: Bláha předčil ve druhém zápase Vaněčka

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Kvalitní brankář je základem každého úspěšného týmu. Ve čtvrtfinálové sérii mezi Motorem a Benátkami se obě mužstva spoléhají na velmi mladé brankářské jedničky, které nemají s vypjatými zápasy play-off první ligy žádné zkušenosti. Úvodní duely však neznačily, že překonat talentované mladíky nebude vůbec snadné. Zatímco v prvním střetnutí si vedl lépe devatenáctiletý Vítek Vaněček v dresu Benátek nad Jizerou, ve čtvrtečním zápase na sebe upozornil vychytanou nulou dvaadvacetiletý gólman Motoru Ondřej Bláha.

Ondřej Bláha

Českobudějovický brankář nebyl ve čtvrtečním utkání zrovna v ohni střel. Nejvíce práce měl v první třetině, kdy čelil devíti střeleckým pokusům, z nichž hned tři zaváněly brankou. Naopak nejméně práce měl Bláha v periodě následující, kdy na něj mířily jen tři pokusy Benáteckých. Z nich navíc nebyla žádná šance opravdu nebezpečná. Motor se ke konci druhé třetiny ujal vedení a ráz zápasu se poněkud změnil.

Ve třetí třetině se tak musel českobudějovický gólman opět ohánět. Ze sedmi střeleckých pokusů hostujícího mužstva se daly hned čtyři označit jako nebezpečné, ale Bláha a jeho spoluhráči vždy situaci vyřešili na výbornou. Na dvaadvacetiletého brankáře mířilo sice dle našich statistiků jen devatenáct střeleckých pokusů, i tak se však Bláha stává jednoznačným vítězem našeho minisouboje. Kromě vychytané nuly si totiž jeho tým připsal vítězství v důležitém druhém střetnutí.

Vítek Vaněček

To Vaněček byl ve čtvrtečním zápase v mnohem větší permanenci, než jeho kolega. V první dvacetiminutovce si ještě vedl skvěle, z dvanácti zákroků se dalo hned osm z nich považovat za klíčové. Zvláště pak ten z jedenácté minuty asi utkvěl v paměti všem přítomným. Českobudějovický obránce Vráblík mířil v přesilové hře do odkryté branky, ale Vaněčkův příložník v poslední chvíli zmařil na první pohled jistou branku.

Ve druhé části hry měl gólman Benátek nad Jizerou ještě těžší práci. Třináct pokusů Motoru, z nichž bylo hned osm velkých šancí, ustál téměř na výbornou. Nestačil však na ránu obránce Žovince, která znamenala první branku utkání. Třetí třetina už byla jednoznačnou záležitostí pro domácí mužstvo. Vaněček musel čelit dalším střelám nebezpečného Motoru a hned tři z nich skončily za jeho zády. Nutno říci, že ani na jednom z gólů nenese svou vinu gólman, jehož si na loňském draftu NHL vybral tým Washington Capitals.


Statistiky

Minisouboj brankářů
ONDŘEJ BLÁHA
vs
VÍTEK VANĚČEK
60
Odchytané minuty
60
0
Obdržené branky
4
100%
Procento úspěšnosti
88,24%
19 (9/3/7)
Střely (v jednotlivých třetinách)
34 (12/13/9)
5 (2/1/2)
Chycené střely
7 (3/4/0)
14 (7/2/5)
Vyražené střely
23 (9/8/6)
7 (3/0/4)
Velké šance
19 (8/8/3)
10 (4/3/3)
Malé šance
11 (4/4/3)
3 (1/1/1)
Rozehrávky
3 (0/2/1)

Na některé důležité zákroky ze druhého utkání se můžete podívat v pozápasovém sestřihu:

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....