Banes Motor České Budějovice
20.02.2015, Imrich Hrabovský

Vybraní hráči pod drobnohledem. Podívejte se na statistiky

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Znovuzrozený Motor má za sebou ve svém historicky premiérovém play-off první domácí dvojzápas, z něhož vyšel se svým soupeřem nerozhodně. Po nezdařilém úvodním střetu si Jihočeši v odvetě s Benátkami poradili a reputaci si rozhodně napravili. To, že obě utkání úvodního dvojzápasu na ledě Budvar Arény byla úplně odlišná, ukáže následující detailní rozbor, v němž se ve statistických číslech představí jeden útočník a jeden obránce z obou celků. Jmenovitě Tomáš Nouza s Romanem Vráblíkem za České Budějovice a za soupeře Josef Mikyska s Petrem Kolmannem.

Budějovičtí nevkročili do play-off správnou nohou

Ač se do prvního dvojzápasu hokejistům Motoru vkládaly vysoké naděje s výhodou domácího prostředí, konečný výsledek až tolik příznivý rozhodně nebyl. Benátky nad Jizerou, které zde zvrátily a vyhrály poslední vzájemný zápas v základní části, byly aktivnějším týmem už od úvodního vhození kotouče do hry. Jihočechům se sice podařilo vstřelit první branku a i přes soupeřovo vyrovnání hrát nerozhodně ještě v závěrečných minutách. Úder Benáteckých přišel v době, kdy už odvrátit výsledek bylo takřka nemožné. Domácí svému soupeři podlehli poměrem 1:4 a do následujícího dne bylo dozajista co zlepšovat.

Tomáš Nouza

Dvoutýdenní stání celého týmu bylo znát i v nástupu do prvního utkání. Oproti hokejistům Benátek nad Jizerou, kteří absolvovali předkolo play-off a byli hokejově nalazeni, domácí hráči jakoby herní tempo teprve hledali. Nejaktivnějším hráčem byl bezesporu asistent kapitána Tomáš Nouza. V první dvacetiminutovce, kdy absolvoval hned deset střídání, se stal jedním z nejvytěžovanějších hráčů celého týmu. Přítomen byl při hře v plném počtu, podílel se na bránění při oslabení, ale zahrál si i jednu ze dvou přesilových her. Aktivitou střelby sice neoplýval, byl spíše rozehrávačem, ale jediný gól domácího celku byl vstřelen právě z jeho hole. Druhá třetina již čítala o poznání méně střídání, ovšem pobyt na ledě měl delší, než v první části. Ač nejproduktivnější hráč Motoru vynaložil mnoho sil při pokusech o zakládání akcí, navýšit náskok se jemu ani spoluhráčům nepovedlo, ba naopak. Středočeši dokázali vyrovnat a do kabin se před závěrečnou částí odcházelo za nerozhodného stavu. V ní písecký rodák absolvoval opět vyšší nasazení. Tlačil se do útočného pásma, rozdával spoluhráčům přihrávky, sám se neúspěšně zkusil vystřelit. V 51. minutě byl nehezky sražen k zemi a odkulhal do kabin. Zápas nedohrál.

Josef Mikyska

Centr čtvrté formace týmu Benátek nad Jizerou byl celkem často nasazován do přesilových her. V nich působil zejména v první přesilové pětce, kde hrál na pozici beka. Oslabení nehrál vůbec. Jeho čas ve hře celkově načítal necelou čtvrthodinu a na led naskočil průměrně sedmkrát za třetinu, ovšem střelecky se téměř vůbec nedokázal prosadit. Svým spoluhráčům však z velké části rozdával přihrávky a zakládal útočné akce. Pro středočeský tým až tak výrazný nebyl, aktivitou ve hře také přílišně nezazářil. Za zmínku stojí fakt, že pod konečným výsledkem je podepsán také on i když de facto zvláštním způsobem. Byl totiž přítomen u vyrovnávacího gólu, i když se na něm bodově nepodílel. Byl to právě on, kdo byl v závěru utkání poslán na trestnou lavici a jeho spoluhráči v oslabení čtyřech proti šesti při power-play dokonali své vítězství hned dvěma trefami do opuštěné klece.


Statistiky

Porovnání útočníků
Tomáš Nouza
vs
Josef Mikyska
16:38
Čas strávený na ledě
13:55
+1
Statistika +/-
+1
1
Vstřelené branky
0
0
Asistence
0
3
Střely na branku
2
1
Střely mimo branku
1
15
Přesné přihrávky
14
9
Nepřesné přihrávky
5
0
Hity
3
2
Odehrané přesilové hry
7
0
Zblokované střely
0
0
Trestné minuty
2

Pomsta nabrala na obrátkách a byla sladká

O den později došlo k odvetě a Budějovičtí měli Benáteckým rozhodně co vracet. Nastoupil i lídr Tomáš Nouza, i když po zranění předchozí utkání nedohrál. Ihned od začátku byl duel v režii domácích, když svou aktivitou začali určovat tempo hry. Byli jednoznačně lepší, ale hosté se průběžně začali dostávat do tempa. Na první vstřelenou branku čekalo téměř šest tisíc diváků až do druhé poloviny zápasu, mezitím bylo k vidění dost dramatických situací. Pět minut před závěrem druhého dějství domácí otevřeli skóre a zbylých pět minut již ovlivnění průběžného výsledku nepřineslo. Třetí třetina se hrála pod taktovkou domácího Motoru, který přidanými třemi brankami jasně svého soka porazil 4:0.

Roman Vráblík

Nejproduktivnější českobudějovický obránce byl v tomto utkání hodně vidět a nejvíce o sobě dal vědět při přesilové hře v 11. minutě, když pálil z velice ostrého úhlu na odkrytou branku a celou Budvar Arénou pronikl silný závan gólové radosti. Avšak brankář Vaněček ladným pohybem hokejky s dávkou štěstí puk vyrazil. Poté se o střelbu pokusil ještě několikrát, ale ani jeden z jeho pokusů za záda benáteckého brankáře neprošel. O to úspěšnější byl ale jako rozehrávač, když z celkem třiceti přihrávek pouze tři nenašly svého adresáta. Zasáhl do čtyř přesilovek a své spoluhráče poslal do oslabení jednou. Dvě minuty na trestné lavici si odseděl na přelomu první a druhé třetiny za vysokou hůl. Aktivně se hry na ploše podílel dvaadvaceti minutami.

Petr Kolmann

Středočeský bek druhé formace byl velice využívaným hráčem, když absolvoval hned rovných třicet střídání a na ledě strávil více než dvacet minut. V první třetině odehrál šest a půl minuty ve dvanácti střídáních. Muž s číslem pět na zádech nebyl příliš nápomocný při útočných akcích Benátek, ale spíše se soustředil na obrannou hru. Ta mu také v úvodních dvaceti minutách vycházela. Druhá část byla pro tohoto obránce mnohem náročnější. Nasazován byl do početních výhod i nevýhod, dlouhá střídání zapříčinila, že mezi dvacátou a čtyřicátou minutou odehrál přes polovinu svého celozápasového času. Jeho hra byla velice opatrná, aby se vyhnul zbytečnému vyloučení i chybám, které by vedly k možnému gólu. Středočeští hokejisté sice inkasovali, ale bez Kolmannovy účasti. Ten si minusový bod připsal až ve třetí třetině a poslední trefa Budějovických tak zpečetila čtyřgólovou prohru hostí.


Statistiky

Porovnání obránců
Roman Vráblík
vs
Petr Kolmann
22:02
Čas strávený na ledě
23:35
0
Statistika +/-
-1
0
Vstřelené branky
0
0
Asistence
0
4
Střely na branku
0
2
Střely mimo branku
2
27
Přesné přihrávky
26
3
Nepřesné přihrávky
7
0
Hity
0
4
Odehrané přesilové hry
4
1
Zblokované střely
2
2
Trestné minuty
0
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....