Banes Motor České Budějovice
21.02.2015, Matěj Mayer

Čtvrtfinálová série se za vyrovnaného stavu stěhuje do Benátek

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Favorit čtvrtfinálové série nedokázal naplno využít výhodu domácího prostředí. Motor nezvládl první duel před vlastními fanoušky a reputaci si tak musel napravit v druhém zápase. Benátky nad Jizerou se v úvodních zápasech předvedly v dobrém světle a tato série bude podle všeho ještě hodně zajímavá. Přesto je cíl Českých Budějovic pro nadcházející dvojutkání jasný – dvě vítězství. Nedělní utkání startuje v 17 hodin, v pondělí bude vhozeno úvodní buly o třicet minut později.

Čtvrfinálový soupeř: HC Benátky nad Jizerou

Založen: 1934
Stadion: Zimní stadion Benátky nad Jizerou (kapacita 1 700 diváků)
Webové stránky klubu: www.hokejbenatky.cz
Hlavní trenér: Milan Černý
Umístění po základní části: 9. místo (78 bodů, skóre 131:126)
Předkolo play-off: Benátky - Litoměřice 3:0 (2:1, 3:2p, 3:1)


Úvodní dvojutkání na ledě Budvar arény toho mohlo o rázu čtvrtfinálové série hodně napovědět. V prvních dvou zápasech padlo sice celkem devět branek, přesto to vypadá, že se bude jednat především o souboj obran. Vždyť v prvním duelu padly do 58. minuty jen dva góly, o den později platilo to samé do 54. minuty. Obě mužstva se zatím mohla spolehnout na své nezkušené první brankáře. Jak Ondřej Bláha, tak Vítek Vaněček předváděli kvalitní výkony a oba si drží vysoké procento úspěšnosti zákroků.

1. zápas: České Budějovice – Benátky nad Jizerou 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Domácí tým působil v úvodním utkání série hodně zakřiknutě. V desáté minutě sice poslal Motor do vedení střelec Tomáš Nouza, to bylo však ze strany Českých Budějovic pro středeční večer vše. Na začátku druhé periody se vyrovnání dočkali hosté při dvojnásobné početní výhodě. Nutno dodat, že s vydatným přispěním domácího Punčocháře, který nechtěně srazil puk za gólmana Bláhu. Vyrovnaný stav trval až do posledních minut a prodloužení už bylo v očekávání. Hosté však zásobovali českobudějovickou branku střeleckými pokusy a dvě minuty před koncem se nakonec ujala přesná rána Marka Pabišky. Benátečtí Adam Dlouhý a Koba Jass pak dodali konečnou podobu výsledku dvěma trefami do prázdné klece.

Branky a nahrávky: 10. Nouza (Mucha, Straka) – 24. Víšek (Říha), 58. Pabiška (Špaček), 59. Dlouhý, 60. Jass (Víšek). Rozhodčí: Jílek, Bejček – Štofa, Beneš. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 6 082. Střely na branku: 23:38.

2. zápas: Č. Budějovice – Benátky nad Jizerou 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)

V druhém utkání už to byla jiná káva. Na první branku se sice čekalo až do 35. minuty, ale jako první se i o den později radovali Jihočeši. Rána Dušana Žovince od modré čáry si našla cestu až za brankáře Vaněčka. Jednobrankové vedení ale Motoru k jistotě nestačilo a tak důležitý druhý gól přidal Rok Pajič, jehož bekhendové nahození po obkroužení klece skončilo v brance. Definitivní pojistkou pak byla třetí branka Daniela Boháče, který tvrdě vypálil od levého mantinelu a jeho ránu si srazil obránce Benátek do vlastní sítě. Svou druhou branku v zápase pak ještě stihl zaznamenat Rok Pajič, který šikovně tečoval kotouč.

Branky a nahrávky: 35. Žovinec (Rob), 47. Pajič (Boháč, Žovinec), 54. Boháč (Kuchejda, Pajič), 59. Pajič (Boháč, Kuchejda). Rozhodčí: Petružálek, Škrobák – Guth, Kreuzer. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 5 808. Střely na branku: 34:28.


Sestava Českých Budějovic: Bláha (Gába) – Punčochář, Žovinec, Bohunický, Vráblík, Mucha, Suchánek, Škopek, Semrád – Kuchejda, Pajič, Švihálek – Nouza, Straka, Heřman – Vaniš, Rob, Boháč – Pašek, Trummer, Přibyl

Sestava Benátek nad Jizerou: Vaněček (Fučík) – Říha, Havlín, Beránek, Pabiška, Kolmann, Pálek, Říha – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Jass, Miškovský, Víšek – Jonák, Mikyska, Skalický – Vařecha, Bittner, Ordoš - Kalfiřt, Hrníčko


Čtvrtfinále - 3. a 4. zápas:
HC Benátky nad Jizerou - ČEZ Motor České Budějovice

neděle 22. 2. 2015, 17:00
pondělí 23. 2. 2015, 17:30
Zimní stadion města Benátky nad Jizerou

Z tábora Motoru

Jihočeši mají zatím nečekané tahouny. Zatímco v základní části sbírala dvojice Straka – Nouza daleko více než bod na zápas, po prvním dvojutkání na tento průměr nedosahují. Zajímavou informací také může být, že Josef Straka ještě nikdy Benátkám nad Jizerou nedal gól. Bude tedy jistě stát za pozornost, zda se kapitánovi Motoru podaří skórovat v nadcházejících zápasech.

Bodování mužstva aktuálně vede Rok Pajič, který se stal hvězdou posledního duelu. V něm si připsal tři body (2+1), stejně jako Daniel Boháč (1+2), který se kvůli zranění Michala Švihálka přesunul do první lajny. Z obránců by se daly vypíchnout výkony dvaadvacetiletého Dušana Žovince, jenž vstřelil v minulém utkání svou první branku za Motor a navíc přidal asistenci. Co je však ještě důležitější, Motor se může spolehnout na svou brankářskou jedničku Ondřeje Bláhu. Ten vychytal v druhém zápase nulu a úspěšností zákroků 96,97% patří k nejlepším gólmanům.

Adam Přibyl o dvojutkání v Benátkách nad Jizerou:

„Dvě výhry. Nic jiného nechceme. Budeme hrát tak, abychom tam dvakrát vyhráli, a pak to tady doma v Budvar aréně musíme utlouct. Hlavně bych chtěl říct, že tady je to něco úplně jiného, hrát před touto kulisou. Tady v Budějovicích je to naprosto jiné, ale my prostě jedeme do Benátek s tím, že tam dvakrát vyhrajeme a nic jiného neexistuje.“

Statistiky po základní části

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....