Banes Motor České Budějovice
01.03.2015, Pavel Kortus ml.

Benátky kousaly, ale postup je zasloužený, myslí si Žovinec

Benátky nad Jizerou - Při absenci Muchy byl jedním z nejvytěžovanějších beků. V závěru oslabení tři na pět inkasoval tvrdou ránu, přesto zatnul zuby a o pár vteřin později rozhodl svým gólem o výhře a postupu Motoru. "Je zasloužený," myslí si dvaadvacetiletý obránce Dušan Žovinec, jenž už se těší na semifinále s Třebíčí.

I když série s Benátkami hodně bolela, tak postup je nakonec zasloužený, ne?
Ano. Rozhodně to ale nebylo nic jednoduchého. Stálo nás to hodně sil a Benátky kousaly. Ale postup je zasloužený.

Rozhodl sérii čtvrtý zápas v Benátkách, kdy vás měl soupeř na lopatě?
To nevím, asi jo. Ale dokázali jsme, že dobrý tým, a že dokážeme zahrát i v těžkých chvílích. Postup je pro nás cenný.

V šestém čtvrtfinále hrály Benátky znovu dvě dlouhé přesilovky pět na tři. Tu první využily, tu druhou ne a vy jste v následném klasickém oslabení vstřelil rozhodující branku. Přišel právě tehdy zlom v zápase?
Pravděpodobně ano. Studovali jsme, jak bránit jejich přesilovky. Museli jsme pochytat jejich střely, hrát obětavě a vyhazovat puky. To se nám až na jeden případ povedlo.

Před svým rozhodujícím gólem jste právě jednu takovou ránu schytal a měl jste ve tváři hodně bolestivou grimasu. Přesto jste za pár vteřin vyrazil do klíčového přečíslení.
Bolelo to jenom chvilku. Člověk má v sobě adrenalin a bolí to jenom v tu chvíli. Uvidíme, jak to bude vypadat za nějaký den (usmívá se).

V prvních zápasech vás Benátečtí předčili v důrazu a agresivitě. S postupem času to ale vypadalo, že se soupeři v těchto aspektech vyrovnáváte.
Akorát ten první zápas jsme hráli špatně. Nechodili jsme do těla, neblokovali střely. Možná to bylo tím, že jsme měli před tím dva týdny pauzu. Ale pak jsme se rozjeli a poslední zápasy už to bylo dobré.

Benátkám v posledním čtvrtfinále moc nezachytal gólman Fučík. Hodně puků z něj vypadávalo. Nabádali vás trenéři k častější střelbě?
To ani ne. Nemyslím si, že by jim gólman zachytal špatně. Ale tři góly jsme dali, to stačilo.

V obraně chyběl Ján Mucha, který byl v posledních zápasech hodně vytěžován. Jak těžké ho bylo nahradit?
Je to výborný bek, který stráví na ledě hodně času. Ale musíme se s jeho absencí poprat a snad bude co nejdřív zpět ve hře. Máme týden na odpočinek a doléčení šrámů, pak se musíme dobře připravit na další kolo.

De facto všechny zápasy série jste hráli před domácím publikem, i v neděli byla na stadionu v Benátkách drtivá většina příznivců Motoru. Jak tohle pomůže?
Nesmírně. Je to fantastické, jak nás diváci podporují. Jezdí s námi v takovém počtu i ven. Jsou naším sedmým hráčem (usmívá se).

V semifinále vás čeká Třebíč. Na hluboké rozbory je ještě čas, ale máte už v hlavě jasno, co vás čeká za soupeře?
V play off už si vůbec nemůžeme vybírat. Ale Třebíč bude jistě těžký a kvalitní soupeř.

Soustředěný Dušan Žovinec

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....