Banes Motor České Budějovice
30.03.2015, Imrich Hrabovský, Matěj Mayer

Jihočeši vyráží do Chomutova. Oplatí mu porážku?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — V průběhu ročníku 2014/2015 se v základní části soutěže Motor střetnul s Piráty v rámci 1. hokejové ligy celkem čtyřikrát. Vyjímaje jediného střetu s tímto soupeřem sehrály České Budějovice všechny zápasy vyrovnaně a vítěze určily až samostatné nájezdy. V nich byli vícekrát úspěšnější Severočeši, ti také s přehledem celou soutěž vyhráli. V baráži o extraligu hokejisté Motoru okusili již všechny soupeře, ale jako nejobtížnější se mu jeví právě Chomutov, s nímž se utkal naposledy včera a do odvetného boje proti němu v SD aréně vstoupí hned v zítřejším dni.
Zápas začíná v 17:30.

Barážový soupeř: Piráti Chomutov

Založen: 1945
Stadion: SD Aréna (kapacita 5 250 diváků)
Webové stránky klubu: www.piratichomutov.cz
Hlavní trenér: Břetislav Kopřiva
Vzájemné zápasy v této sezóně:
3:2sn, 3:8, 2:3sn, 3:2sn, 1:4

Sestava z posledního zápasu: Kopřiva – Skinner, Rutta, Drtina, Rýgl, Toman, Šulák, Bartejs, Koma – Hřebejk, Gajovský, Hovorka – O. Kaše, Růžička, D. Květoň – Sinisalo, Kämpf, Račuk – L. Květoň, Dušek, McGregor


Chomutovští Piráti projeli základní částí sezóny 2014/2015 jako nůž máslem. Bez sebemenšího problému a zaváhání se stali jasným vítězem soutěže a ačkoliv jejich cesta ve vyřazovacích bojích play-off byla místy trnitá, úspěšně prošli i jí. Do baráže o extraligu tak vstupují jako jedni z favoritů.

Základní část 1. ligy

Po odehrání základní části, čítající 52 zápasů, se Severočeši umístili na samém vrcholu tabulky s jasným bodovým náskokem. Nastřílet se jim podařilo uctihodné dvě stovky branek a inkasovali jich jen drobně přes polovinu, nejméně ze všech účastníků ligy. Už v průběhu této fáze soutěže si Chomutov vybudoval nemalý respekt a ani samo vedení klubu neskrývalo své cíle – postoupit zpět mezi elitu.

Play-off 1. ligy

Do čtvrtfinálových bojů se Piráti v severočeském derby postavili proti Ústí nad Labem a série začala opravdu pikantně. Poté, co se po úvodním zápase dostali do vedení, v odvetě zazářil ústecký sok a série byla rázem vyrovnaná. V dvojzápase na ledě soupeře už svěřenci Břetislava Kopřivy zužitkovali oba duely a rozhodnout mohli následně před vlastními fanoušky, ovšem ústečtí ještě sérii zkomplikovali. O své účasti v semifinále tak Chomutov rozhodl až v šestém zápase.
Ani semifinálovou sérii s Jihlavou neměli chomutovští jednoduché, ale i zde potvrdili svou roli a jen přes malé jednozápasové zaváhání na Horáckém zimním stadionu, kde se ze své jediné semifinálové výhry radovali hokejisté Dukly, úspěšně prošli i přes tohoto soupeře a Vysočanům tak ukončili sezónu.

Baráž o ELH

Už jen jeden krok zbývá Severočechům, aby se vrátili tam, odkud před rokem sestoupili. Musí alespoň dva ze svých tří soupeřů nechat za sebou a brány do extraligy se jim otevřou. V úvodním zápase sice těsně podlehli pražské Slavii, ale Olomouc už po samostatných nájezdech zdolat dokázali, čímž si do tabulky připsali první body. Na řadu přišel z uplynulé sezóny známý Motor, proti kterému se mu sice vcelku dařilo, ale jihočeský soupeř ukázal, že svou kůži nedá zadarmo a s extraligovými soupeři se ve svých bojích rovnal a v jistých pasážích i převažoval. Piráti ale do utkání vstoupili s větší vervou a bojovností, z čehož nakonec dokázal těžit a skórem 4:1 nedovolili Jihočechům žádný bodový příděl.


Baráž – 4. utkání:

Piráti Chomutov
-
ČEZ Motor České Budějovice


úterý 31. 3. 2015, 17:30
SD Aréna

Z tábora ČEZ Motor

Michal Švihálek odehrál 100. zápas v dresu Motoru a právě v tom stém utkání byl proti chomutovskému soupeři hodně vidět. Branku se mu ale vstřelit nepodařilo. „V baráži bude hodně rozhodovat zodpovědnost", nastínil Švihálek před zahájením druhé zápasové stovky za České Budějovice.

Pokud chce Motor udržet po nepovedeném posledním utkání se svými soupeři krok, je bezpodmínečně nutné v Chomutově bodovat, nejlépe však brát výhru za všechny tři body. Do konce barážových bojů sice zbývá ještě celkem devět zápasů, ale jakákoliv větší ztráta by se hůře doháněla.


Statistiky baráže

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....