Banes Motor České Budějovice
02.04.2015, Filip Kortus

Pátý díl barážového seriálu je tady, přijde s Olomoucí první výhra?

V pátém utkání baráže o extraligu se střetne ČEZ Motor s Olomoucí. Kohouti mají na svém kontě sedm bodů, Jihočeši pouze dva. V minulém utkání Hanáci těsně padli na ledě Slavie, Motor prohrál v Chomutově po prodloužení. Úvodní vhazování proběhne v 17:00 a českobudějovické hokejisty požene za prvním vítězstvím opět skvělá divácká kulisa. Vstupenky lze znovu rezervovat na internetové rezervaci.

Barážový soupeř: HC Olomouc

Založen: 1955
Stadion: Zimní stadion Olomouc (kapacita 5 500 diváků, z toho 3 800 k sezení)
Ceny vstupenek: Sezení - 100 Kč, Stání - 50 Kč
Webové stránky klubu: www.hc-olomouc.cz
Trenéři: Petr Fiala – Jiří Dopita
Umístění v extralize: 13. místo po bojích ve skupině O umístění (62 bodů, skóre 143:185)
Sestava z posledního zápasu: Trvaj – Vyrůbalík, Majeský, Ondrušek, Škůrek, Staněk, Houdek, Rašner – Laš, Knotek, Buc – Řípa, Marosz, Kucharczyk – Matai, Herman, Zuzin – Dlouhý, Patera (C), Jergl.


Hanáci se již třetím rokem po sobě účastní rozšířené baráže. Od roku 2012/13 se hraje baráž skupinovým způsobem, Moravané od tohoto roku ani jednou baráž nevynechali. V úvodním ročníku se týmu nedařilo a postup mezi elitu se nekonal. O rok později se jejich sen stal skutečností a vybojovali si účast v nejvyšší soutěži. Letos Kohouti bojují v baráži znovu, tentokrát o zachování extraligové příslušnosti.

Olomoučtí se v barážové skupině drží na předních příčkách tabulky. Se sedmi body se řadí na třetí místo, za Slavií zaostávají o pouhý bod a s Chomutovem mají při stejném bodovém zisku pouze horší skóre. Na kontě zatím mají dvě výhry za tři body a jednu porážku po nájezdech.

Zatím největším strašákem pro Olomoucké jsou zápasy na venkovním kluzišti. Z venkovních zápasů si prozatím odvezli jenom jediný bod, a to za porážku po nájezdech v Chomutově. Pátečního soupeře Motoru naopak zdobí bilance domácích zápasů. Šest bodů a skóre 6:2 mluví za vše. A právě domácí kluziště by mělo být hlavní zbraní Olomouce v nejdůležitější části sezony. „Barážové zápasy bych přirovnal k play off. Bude to běh na dlouhou trať, celá tabulka se může změnit třeba v posledním kole,“ říká pro klubový web Jakub Matai.

Zaměříme se ještě na barážové statistiky. Hosté z Moravy si budou muset dát obrovský pozor na přesilovky domácích borců. Úspěšnost Motoru v přesilovkách činí 25%, což je s přehledem nejvyšší procentuální úspěšnost v porovnání s ostatními barážovými účastníky! Olomouc vyniká pilnou střelbou na branku, průměrně jich vyšle na soupeřova brankáře třicet. Oba týmy mají nejlepší čísla, co se týká disciplinovanosti.


Baráž – 5. utkání:
ČEZ Motor České Budějovice – HC Olomouc

pátek 3. 4. 2015, 17:00
Budvar aréna

Z tábora Motoru

Vyrovnané utkání na půdě Olomouci skončilo lépe pro domácí. V Budvar aréně se pokusí Jihočeši strhnout vítězství na svou stranu. „Chceme soupeře potrápit a dostat se zpět do hry. Budeme se snažit poprvé naplno bodovat,“ říká Radek Bělohlav k pátečnímu klání. Do pátého utkání Motoru v baráži znovu nezasáhne obránce Dan Růžička, který odstoupil z domácího zápasu s Chomutovem. „Dan Růžička je nemocný. Do zítřejšího utkání nenastoupí,“ pokračuje asistent trenéra. Do utkání nebude moct nastoupit Václav Pašek, který pyká za trest z minulého zápasu. Disciplinární komise mu vyšší trest neudělila, tudíž v neděli na ledě Slavie již bude k dispozici.

Na čtvrtečním tréninku chyběl pouze Roman Vráblík, který měl příjemné povinnosti v porodnici. Narodil se mu syn Erik. Na duel s Olomoucí bude připraven. Do branky se znovu postaví malinký kouzelník David Gába. „Brankáře po minulém zápase měnit nebudeme, chytat bude opět David,“ doplňuje Bělohlav.


Statistiky play-off

FOTO: Karolina Martinková

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....