Banes Motor České Budějovice
03.04.2015, Pavel Kortus ml.

Čerstvý otec Vráblík: Jsou to pro mne krásné dny

Č. Budějovice – V pětadvaceti letech toho má na ledě za sebou celkem dost. Přesto pro něj byl barážový duel s Olomoucí do jisté míry specifický. Roman Vráblík ho totiž prožil jako novopečený otec syna Erika. „Užil jsem si to, ale na ledě jsem se soustředil na hokej,“ přitakává po premiérové výhře v baráži ofenzivní bek.

Včera se vám narodil syn Erik. Cítil jste se na ledě jinak než dříve?
Ani ne. Jakmile člověk přijde do kabiny, tak se soustředí na hokej. Na ledě sem to nijak extra nevnímal. Dostali jsme se do klíčové části sezony a člověk musí přepnout, ať se děje, co se děje. Soustředil jsem se při zápase jen na hokej.

Ve čtvrtek se vám narodil syn, v pátek se Motor dočkal první výhry v baráži. Pro vás to musí být úžasné dny.
To je pravda. Co se týče hokeje, tak jsme si v prvních třech zápasech ozkoušeli, že hrát se dá opravdu s každým. Proto jsme chtěli doma Olomouc za každou cenu porazit.

V zápase jste do poloviny zápasu dominovali, ale pak ustoupili ze svých pozic. Čím to?
Nevím. Možná jsme si mysleli, že se to samo dohraje. Nebo se báli vyhrát. I v Chomutově jsme vedli 3:1 a nedotáhli to do vítězného konce. Dvou a více brankové náskoky nemůžeme ztrácet, obzvlášť s týmy, které hrají extraligu.

V závěru jste ani Olomouc nepustili do žádného většího tlaku.
Pomohly k tomu i dvě přesilovky. Při nich jsme se tolik netlačili do zakončení a spíš hlídali pásmo. Hlavně jsme nechtěli nastřelit nějakého bránícího hráče, aby nám neujeli do přečíslení.

V krátké dvojnásobné přesilovce jste se na modré s Tomášem Nouzou špatně domluvili, že ze zajímavé šance na pojištění náskoku nebylo nic?
Ne. Měli jsme domluvený signál a já jsem zaspal. Nouzík si dobře najel, i jsem ho viděl, ale pokazil jsem to. Snad to vyjde příště.

V úvodních třech zápasech Motor prospal první třetinu, teď ji dvakrát za sebou vyhrál 3:1. Co jste změnili, že to najednou jde?
To neví nikdo z nás. Před každým zápasem se říkáme, že do toho musíme vlítnout. Pokud chceme uspět, tak musíme hrát celý zápas, ne až od druhé třetiny. To už taky můžeme prohrávat 5:0.

Výhra nad Olomoucí vás vrací do hry o postup, soupeřům jste se přiblížili a je znovu o co hrát.
To je jenom dobře. Chtěli jsme soupeře potrápit. Nešli jsme do baráže s tím, že si to jdeme jenom zkusit. Chceme odehrát dvanáct zápasů, ze kterých chceme posbírat co nejvíce bodů.

Tomáš Nouza v samotném závěru vezl kotouč do prázdné branky, ale trošku lehkovážně skóroval až po závěrečném hvizdu. Co jste tomu říkal jako pokladník?
Za to nemáme žádnou taxu. Ale on je takový lajdák, že je mu to… (nedořekne a směje se, pozn. red.) Asi si myslel, že to stihne a nechtěl střílet od modré. Ale je to škoda.

Pokladníkem týmu jste vy, ale předpokládám, že spoluhráči nenechali narození vašeho syna bez odezvy.
Samozřejmě. Máme nastavený pokutový řád, že za dítě budeme platit podle váhy – co kilo, to tisíc korun. Kromě Bohyho (Daniel Boháč, pozn. red.), který už má těch dětí dost, tak ten bude za každý další platit deset tisíc (směje se). Já budu platit tři tisíce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....