Banes Motor České Budějovice
31.08.2015, Matěj Mayer

Půjčení Rosola se Motoru nevyplatilo. Utkání legend rozhodl pro Česko

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Koloběh tradičních přípravných duelů prvního mužstva zpestřilo v sobotu utkání mezi legendami Motoru a hvězdami reprezentace nedávné minulosti. Kromě nich si ale v zápase zahrál třeba fotbalista Karel Poborský. Klíčová událost, jak se později ukázalo, nicméně proběhla ještě před samotným utkáním. Petr Rosol, kouč českobudějovického Motoru, nakonec kvůli vyrovnání počtu hráčů oblékl dres reprezentace, ve kterém zazářil. Jeho dvě branky a jedna asistence byly příčinou porážky týmu Rosolova zaměstnavatele. Událost se konala v rámci oslav 750. výročí města České Budějovice. Výtěžek zápasu putoval na českobudějovickou hokejovou mládež.

Takovou událost by si neměl nechat žádný zarytý fanda českobudějovického hokeje nechat ujít. Tropické teploty však způsobily, že cestu do Budvar Arény si našlo něco přes osm stovek příznivců. Ti ale rozhodně nelitovali. I přes neúčast některých avizovaných jmen v mužstvu České republiky byla k vidění spousta slavné hokejové minulosti. Krátce před utkáním nakonec došlo k jedné změně dresu. Barvy Motoru nakonec neoblékl Petr Rosol, jenž byl propůjčen týmu České republiky. Jak se později ukázalo, pro celek českobudějovických legend nešlo o šťastný krok.

První třetina, která se jako jediná hrála dvacet minut hrubého času, byla jasně v režii domácích Old Boys. V první velké šanci se ocitl Luboš Rob, který byl ale zády k brance a nevšiml si, že může pohodlně zakončit za vyjetého Altrichtera. První gól na sebe nenechal dlouho čekat. Velmi aktivní útočné trio ve složení Král – Turek – Ťoupal dlouho zatápělo obraně Česka, která v deváté minutě poprvé inkasovala. Václav Král byl sám před brankou, ale přesto ještě akci vyšperkoval přihrávkou Filipu Turkovi, kterému už stačilo jen přehodit beton gólmana. I druhou branku měla na svědomí tato lajna. Tentokrát si obě legendy role vyměnili a v roli zakončujícího hráče do odkryté klece byl Václav Král.

ZÁPAS JSTE MOHLI SLEDOVAT V PODROBNÉM ON-LINE PŘENOSU

O chvíli později mohl za Českou republiku snížit Zdeněk Eichenmann, ale vynikající brankář Roman Kondelík byl proti. Domácí byli aktivnější, ale neproměněný nájezd Aleše Kotalíka znamenal stále „pouze“ dvoubrankové vedení. To se navíc ztenčilo v 17. minutě, kdy v nařízeném samostatném nájezdu naopak uspěl Richard Žemlička, jenž skóroval pěkným bekhendovým blafákem. Tři sekundy před koncem třetiny se mohl podruhé mezi střelce zapsat Filip Turek, ale trefil pouze tyč.

Druhá třetina už se kvůli zhoršené kvalitě ledu hrála jen patnáct minut, přesto byla brankově ještě bohatší. Ve velké šanci nejprve selhal Rob a v situaci dva na jednoho Král s Turkem, potrestáni za to byli gólem České republiky z hole Libora Procházky, hrdiny z Nagana. Ten zamířil přesně mezi betony ranou z první po střele ředitele extraligy Josefa Řezníčka. Aktivita se v té chvíli přelila na stranu hostů, kteří ještě neúspěšně zahrozili Tomášem Kucharčíkem a Žemličkou, jehož druhý nájezd vychytal parádně chytající Kondelík. Netrvalo dlouho a nově příchozí brankář Michal Mařík v brance Česka inkasoval. Střelu Kotalíka z bezprostřední blízkosti dorazil do klece Martin Štrba, trenér juniorů Motoru.

V týmu Motoru se to jen hemžilo slavnými jmény. Kapitánem mužstva byl Vladimír Caldr.

Pak už se ale začalo hrát opravdu podle not Old Timers. Nejprve na 3:3 vyrovnal Zdeněk Eichenmann, jenž měl dobrý výběr místa a překonal gólmana Dědiče, o okamžik později se hosté dokonce dostali do vedení zásluhou Petra Rosola. Kouč Motoru České Budějovice potrestal faul svého původního týmu geniálním blafákem, při kterém si položil gólmana a zamířil do prázdné klece.

Třetí dvacetiminutovka nabídla góly jen do jedné klece, té domácí. Mohlo tomu být ale jinak, kdyby masér Pavel Bláha proměnil své efektivně provedené trestné střílení. Netrvalo dlouho a vedení Česka navýšil opět Petr Rosol, jenž po Kucharčíkově střele trefil puk z výšky a přijímal gratulace spoluhráčů. Bronzový medailista z olympijských her byl jednoznačnou ozdobou duelu a vzápětí by završil hattrick, kdyby ovšem jeho střela nešla do tyče. Definitivní tečku za utkáním udělal Tomáš Kucharčík, který těžil ze spolupráce s Rosolem a po jeho chytré přihrávce před branku jen přehodil ležícího brankáře Dědiče.

Old Boys Motor - Old Timers Česká republika 3:6 (2:1, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Turek (Král, R. Ťoupal), 13. Král (Turek, R. Ťoupal), 31. Štrba (Kotalík) – 17. Žemlička (TS), 25. Procházka (Řezníček, Kořínek), 34. Eichenmann (Schenk), 40. Rosol (TS), 49. Rosol (Kucharčík), 54. Kucharčík (Rosol). Rozhodčí: Pražák – Kostka, Mertl. Fauly 2:3. Diváci: 850.

Old Boys Motor: Kondelík (30. Dědič) – Suchánek (A), K. Ťoupal, A. Dvořák, Kolda (A), Bláha, Bombic, M. Dvořák, Bauer – R. Ťoupal, Král, Turek, Sailer, Caldr (C), Bednařík, Kotalík, Štrba, Fousek, Rob, Poborský. Trenéři: Pouzar, Jágr

Old Timers Česká republika: Altrichter (30. Mařík) – Řezníček, Ščerban (C), Chalupa (A), Procházka, Nedvěd, Kočí – Žemlička (A), Kucharčík, Krásný, Kořínek, Kampf, Pospíšil, Eichenmann, Schenk, Rosol. Trenéři: J. Havel, Nový

VÍCE FOTOGRAFIÍ ZDE

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....