Banes Motor České Budějovice
23.09.2015, Karel Svoboda

Kamila Hansová: Bruslení je činnost, která se dá zdokonalovat pořád!

K dnešnímu posezení jsme si pozvali PaedDr. Kamilu Hansovou, která je dlouholetou vedoucí přípravky HC České Budějovice, takže první krůčky budoucích hvězdiček motoráckého nebe probíhají pod bedlivým okem této zkušené trenérky.

7. září proběhl první trénink přípravky, právě dnes tedy máte za sebou pátý trénink. Můžete stručně popsat pro nezasvěceného čtenáře celý průběh první sezóny těchto malých dětí?

Tréninková sezóna přípravky probíhá od počátku září minimálně do konce března, v loňské sezoně jsme dokonce dostali i několik tréninků navíc a trénovali tak až do konce dubna. Do konce října bruslí děti zcela bez hokejky, aby lépe pochopily pocit rovnováhy, počátkem listopadu již berou malí nedočkavci do ruky hokejku. Základním cílem první sezóny u takto malých dětí je vštípit jim ty nejzákladnější bruslařské dovednosti, mezi které patří jízda vpřed, bezpečné zastavení, přenášení váhy z jedné nohy na druhou, a s tím pak spojená základní jízda vzad a vyjíždění oblouků. V případě zvládnutí těchto základů na požadované úrovni ještě mohou na konci sezóny přijít na program i základy překládání vpřed.

Co všechno by měl mít s sebou mladý zájemce, když přijde na tyto první hokejové lekce?

Samozřejmě dobře nabroušené brusle, rukavice, které nemusí být hokejové, a helmu. Ta také nemusí být nutně hokejová, ale doporučujeme to již s ohledem na to, že v okamžiku, kdy vezmou kluci do ruky hokejku, stává se povinnou i mřížka, a tu na lyžařskou helmu jednoduše nenamontujete.

Nestihl-li někdo z důvodu nemoci či neinformovanosti úvodní tréninky, má ještě šanci naskočit do tohoto pomalu rozjíždějícího se vlaku?

Samozřejmě, tréninky máme každé pondělí a čtvrtek v relativně stabilní časy, takže případní zájemci ještě mohou přijít. Zatímco letos nám již na první trénink přípravky přišlo 28 dětí, vloni to bylo pouhých 13 dětí, ale s postupujícím časem se v průběhu sezóny jejich počet ustálil až někde nad číslem 50.

Hodně diskutovanou otázkou bývá, v kolika letech je ideální přijít se svým dítětem, aby se poprvé postavilo na led a začalo se učit bruslit?

Já jsem tuto otázku konzultovala s mnoha dětskými lékařskými odborníky a ortopedy a ze zdravotního hlediska, zejména s ohledem na zdravý vývoj kyčlí, mi byl doporučen věk 5 let. S přihlédnutím i k tomu, že po dítěti vyžadujeme hodinové udržení pozornosti a určitou schopnost disciplíny a reakce na předávané instrukce, vidím i z pedagogického hlediska jako ideální již zmiňovanou hranici 5 let.

Znamená to tedy, že když si rodič „vzpomene“ později a přivede na nábor dítě starší, že jej nevezmete?

Samozřejmě neznamená. Letos jsme nabírali děti ročníků 2009 i 2010, ale šestileté děti by již teoreticky měli být v základně D, takže se zhruba v půlce sezóny pokoušíme tyto starší děti z přípravky posouvat výše, do kategorie odpovídající jejich věku. Tento jednoletý skluz lze ještě dohnat, není to jednoduché, ale možné. Již několikrát jsem ve své kariéře zažila, že víceletý skluz již není prakticky dorovnatelný. V tom se zkrátka neshoduji s některými odborníky teoretiky, kteří mívají mediální prostor, a tvrdí, že i osmiletého či devítiletého chlapce dokážeme doučit bruslení tak, aby svůj dovednostní hendikep vyrovnal a v dovednostech své věkové vrstevníky dohnal.

V celostátním tisku se občas lze dočíst o podpoře mládeže ve formě tzv. starter kitů pro tyto nejmenší děti. Jak to konkrétně v praxi funguje a co tato sada obsahuje?

My máme k dispozici tyto balíčky s výstrojí, které byly jednak financovány klubem, jednak i hokejovým svazem, kde byl opravdu rozdělen avizovaný zisk z minulého Mistrovství světa v Praze a část peněz doputovala v této podobě i k nejmenším hokejistům. Tato sada obsahuje kalhoty, vestu, holenní chrániče, chrániče na lokty a rukavice, což znamená, že rodič musí v úplném počátku dítěti obstarat pouze brusle a helmu, později ještě štulpny a základní dres. Rozlišovací barevné dresy dostávají děti od nás a slouží zejména nám trenérům k jejich rychlému rozdělení do skupin.

A vy tuto startovací sadu obsahující takřka celou hokejovou výstroj dáte komukoliv ihned po prvním tréninku nebo máte pro přidělení nějaká svoje interní pravidla?

Dáváme těm dětem nějaký čas na rozhodnutí, zda opravdu chtějí zkusit celou sezónu, protože přirozeně se občas stane, že některý chlapec či rodič po několika trénincích usoudí, že toto není šálek jejich čaje a rozhodnou se nepokračovat. Každý rodič obdrží přihlášku do klubu, dotazník, abych měla na rodiče kontakt, kdy součástí tohoto lejstra je i požadované potvrzení od dětského lékaře, že je dítě v zásadě zdravé a nemá žádnou významnou zdravotní překážku. Po zaplacení členských příspěvků hráč dostává výstroj.

A tímto se krásným oslím můstkem dostáváme k finanční náročnosti prvního roku mladého hokejisty. Takže povídejte.

V našem klubu je členský příspěvek v přípravce 4000 Kč, což na první pohled může zdánlivě vypadat jako vysoká částka, ale když to rozpočtete na jednotlivé tréninkové jednotky, které máme dvakrát týdně, jste na částce kolem 60 Kč za tréninkovou jednotku. Navíc, má-li již začínající hokejista v klubu sourozence, získává 20% slevu.

Není to tak dávno, co vám ve městě vyrostla konkurence v podobě HC Budějovičtí Lvi, kteří trénují na druhém budějovickém zimním stadionu u Pouzara. Proč by rodiče měli přivést svou ratolest k vám a nikoliv tam?

Rozhodně se zde nehodlám nijak špatně vyjadřovat o konkurenci. Za mnou stojí 13 let práce ve vedení přípravky v HC České Budějovice. Prošlo mi rukama mnoho výborných hokejistů, kteří nyní hájí barvy Motoru nebo jiných klubů. Dalším nesporným úspěchem je Školička bruslení, kterou letos budeme provozovat již dvanáctým rokem. Je samozřejmě výsostným demokratickým právem každého rodiče, aby se poinformoval, sám se rozhlédl a rozhodl se, kde hodlá své dítě uvést na led, kterému klubu a trenérskému týmu je hodlá svěřit.

Můžete ve stručnosti popsat, jak probíhá Školička bruslení, a pro jaké děti je určena?

Školička bruslení je 8 hodinových lekcí, které začínají 4. října a probíhají každou neděli od 14.30 na druhé ledové ploše. Další série osmi lekcí je pak po Novém roce. Školička je určena pro děti ve věku od čtyř do sedmi let, kteří se chtějí naučit základům bruslení. Nespornou výhodou pro rodiče je, že neplatí žádnou celkovou částku naráz, ale za každou lekci, na kterou s dítětem dostaví, zaplatí 59 Kč. Když je jejich dítě nemocné či se nemůže z jiného důvodu nějaké lekce zúčastnit, samozřejmě nic neplatí. V současnosti asi tři týdny před zahájením Školičky máme zaregistrováno více než 100 dětí a z kapacitních důvodů již nepřibíráme. Ačkoliv mám na školičku k dispozici 12 instruktorů, prostor ledové plochy není bohužel nafukovací.

Na Školičku vezmete čtyřleté děti, ale do přípravky doporučujete pětileté. Jak lze chápat tento rozpor?

Jednoduše. Náplň Školičky je vedena maličko více herní formou, navíc se jedná pouze o jednu hodinu týdně, a to po dobu 8 týdnů. Ale u dětí v přípravce už máme určité nároky na disciplínu, nicméně souhlasím s připomínkou, je vidět, že u rozhovoru nespíte (Pozn. redaktora: Trošku klimbám, ale diktafon je výborný vynález!), a posloucháte mě (smích). Osobně bych i do Školičky doporučila děti minimálně pětileté, ale zkrátka je-li někdo takto bruslařsky dychtivý, ve čtyřech letech jej neodmítneme.

Poslední otázkou je, nakolik sledujete nové trendy v bruslení, například v dnešní době marketingově skloňovaný pojem powerskating apod.

Já uznávám to, co dělají Švédové, Finové, které považuji za bruslařskou špičku. Samozřejmě, že já jsem původem krasobruslařka, a postupem času jsem se musela naučit i vyloženě hokejové bruslařské prvky. Dívám se pochopitelně kolem sebe, sleduji CD z Ameriky, z Kanady, z Ruska, ale určitým způsobem jsem si vybrala ty švédské a finské instruktáže, které jsou mému krasobruslení nejblíž. V průběhu července jsem si tuto svou teorii zase ověřila, neboť se mi tu shodou okolností sešli bývalí budějovičtí juniorští hráči, a nejlépe na tom byl bruslařsky ten, který se pokouší hokejově prorazit ve Skandinávii oproti dvěma svým bývalým spoluhráčům, kteří jsou v zámoří. Ale bruslení je činnost, která se dá a měla by se zlepšovat stále. Není tedy divu, že spolupracuji i s některými reprezentanty v seniorském věku, kteří jsou si vědomi svých nedostatků a nedokonalostí, a stále mají chuť a vůli na jejich odstranění pracovat.

S přáním, aby vám vaše obdivuhodná vitalita vydržela, aby vás mladí sokolíci poslouchali a aby jim bruslení přinášelo více úsměvů než slziček z pádů na hýždě, děkuji za rozhovor.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice