Banes Motor České Budějovice
15.12.2015, Miroslav Mayer

Jan Klabouch – poctivý dříč ledu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jedna z legend českobudějovického hokeje, která byla snad nejméně nápadná. Jeho jméno se netřpytí jako jasná hvězda na noční obloze, ale bez něj by ostatní hvězdy nezářily tak jasně. Patřil ke generaci, která zapustila pevné kořeny v jižních Čechách, a chtěla proslavit klub, který tento kraj reprezentoval. Vždy byl symbolem spolehlivosti, pracovitosti a poctivého přístupu. Jedno z nejpoctivějšíších levých křídel v historii Motoru – Jan Klabouch.

Celorepublikově se proslavil tím, že v roce 1973 přerušil sérii neprůstřelnosti Jiřího Holečka, která trvala tehdy neuvěřitelných 194 minut. Sám vynikající brankář to komentoval ve svých vzpomínkách takto: „Strašně mne to mrzelo. Chtěl jsem sérii co nejvíce natáhnout a nakonec mi ji ukončil defenzivní hráč, který dává do roka tak čtyři pět branek. Však jsem taky Klabouchovi hned vynadal. Těžko říct, zda jsem tu střelu mohl chytit. Především jsem ji vůbec nečekal. Byla to rána z levého křídla křížem na moji levou nohu, která proletěla mezi chráničem a lapačkou.“

Tvrzení Jiřího Holečka ovšem moc neodpovídá skutečnosti. Defenzivní hráč sice Jan Klabouch byl, ale gólů dával mnohem více. Rozhodně nešlo o žádnou náhodu. „Holeček to hodně zlehčuje, gól jsem mu dal mezi nohy a za sezonu jsem jich dával i ke dvaceti,“ vzpomíná dnes již sedmašedesátiletý bývalý forvard.

Jan Klabouch je rodákem z Hůrky u Lišova, kde také samozřejmě na rybníku začal hrát hokej. Hokeji se věnoval i jeho otec a Jan tedy pokračoval v jeho šlépějích. Od základní školy se zúčastňoval školních turnajů a od patnácti let začal hrát regulérní soutěž za dorost Lišova. Ve městě nábytku byl totiž i zimní stadion. Sice tam byl přírodní led, ale soutěže se tam hrály. Nejvíce rad dostal od svého budoucího tchána, který tehdy v Lišově dělal trenéra „Jako dorostenci Lišova jsme jeden rok vyhráli okresní soutěž a postoupili do kraje, a tam jsme zase vyhráli. Pak jsme hráli i o postup do celostátní ligy s Pardubicemi. Trénoval je Sekera a hráli tam Martinec, Novák, Šťastný, Bulis, Paleček a chytal Crha. Hráli jsme v Budějovicích a prohráli 2:9 a u nich dokonce 0:17,“ říká.

Přesto právě výkony Jana Klaboucha zaujaly budějovické funkcionáře, kteří o něj projevili zájem. To už Jan studoval na průmyslové škole v metropoli kraje. Chtěl hrát za Motor dorosteneckou soutěž, ale neuspěl, a tak se vrátil zpět do Lišova. Další rok už to vyšlo. Změnil se trenér dorostu, jenž si pracovité levé křídlo do svého týmu vybral. Rok ještě stihl hrát dorosteneckou soutěž. Jeho postup do mužů byl prostý. „Jednoho dne sedím ve škole a někdo si mě zavolal na chodbu. Stál tam trenér Bartoň, který mi oznámil, že mě chce do týmu. Chtěl, abych nechodil na vojnu a přihlásil se na vysokou školu,“ vypráví. Klabouch tedy hrál hokej a studoval pedagogickou fakultu. Neexistoval žádný individuální plán, a tak musel navštěvovat poctivě přednášky a chodit na zkoušky.

Po dvou letech ukončil studium a rozhodl se jít na vojnu. „Přemlouvali mě, abych na škole zůstal, zkoušky jsem měl hotové, ale já jsem byl rozhodnutý, že půjdu na vojnu.“ Sám si zavolal do Písku, jestli tam může narukovat. Jako hráč ligového mužstva mohl pomýšlet i na Duklu Jihlavu. „Taky mi to pak Dukla vyčítala, ale já chtěl do Písku. Byl jsem už ženatý a z Písku to bylo domů blíže. Vojnu jsem zažil pořádně první tři měsíce v přijímači, pak už to bylo lepší,“ vzpomíná.

Po vojně nastoupil do KOH-I-NOORu, kde pracoval půl roku u rýsovacího prkna. Hrál už první ligu, ale ještě chodil do práce. Pracovité levé křídlo bylo i celkem produktivní. Jeden čas byl Klabouch dokonce nejlepším střelcem týmu. „Jednou se zranil Edelmann a já jsem hrál s Vencou Maříkem. To bylo něco jiného, Venca mi přihrál a já byl sám před gólmanem. Pak se Edelmann vrátil a já šel zase zpátky,“ přemítá. Klabouch byl u trenérů populární i pro svůj přístup k tréninku. Část kádru Motoru byla známá tím, že letní přípravu zrovna nemiluje a tvrdé tréninky nevyhledává. To však nebyl případ lišovského rodáka. „Já jsem nedokázal nic odšvindlovat, to nebyl můj styl. Ne, že by mě to nějak bavilo, ale bez toho to nešlo, prostě to muselo být,“ vysvětluje.

Pokud přijde řeč na nejlepší sezonu Motoru v jeho kariéře, vybaví se mu zápas na Spartě. „Lidi na nás křičeli: Mistři, Mistři! a my jsme z vedení 4:0 nakonec prohráli 5:6. Pak si ještě vzpomínám na zápas v Bratislavě, během kterého jeden divák hodil puk na led, a trefil Míru Dvořáka pod oko. Vím, že jsme o titul přišli i vinou toho, že se nehrálo na remízy,“ říká bývalý útočník.

V sezoně 1978–79 se s reprezentačním B–týmem podíval i do zámoří. Reprezentanti sehráli šestnáct zápasů za tři týdny. Cestovali od Houstonu po Edmonton a postavili se dokonce všem mužstvům WHA. „Málem jsem o to přišel. Dva týdny před odletem jsem měl otřes mozku a zranění krční páteře. Ze začátku jsem třeba odehrál jen dvě třetiny,“ pamatuje si. Týmy WHA hrály svoje zápasy naplno, jelikož výsledky s naší reprezentací se jim počítaly do tabulky soutěže. Díky tomu se Klabouch na ledě potkal i s hvězdami kanadského hokeje. „Hrál jsem proti Gordiemu Howeovi. Byl tam jako ikona. Jezdil pěkně v obloukách, dostal puk, podržel ho a rozjel akci. Už mu bylo 48 let! Dokonce jsem odřel nos Bobbymu Hullovi, když jsme hráli na sebe a sjela mi hokejka po jeho, trefil jsem ho,“ říká. Většina hokejistů byla poprvé v zámoří a byli překvapeni úzkým kluzištěm a tím, že pokud tým prohrával, tak se hráči začali rvát.

Kariéru ukončil Klabouch na tehdejší dobu pozdě, ve 35 letech. „Já bych ještě nekončil, ale týden před koncem sezony mi řekli, že končím. Asi už chtěli, aby hráli mladší,“ vysvětluje. Ještě dva ročníky poté odehrál ve Vimperku, ale nebyl spokojen s přístupem některých hráčů v týmu. Raději tedy začal pracovat a hrát po práci v Táboře. Svou kariéru definitivně ukončil v 39 letech. Po roce 1990 si založil truhlářskou firmu a ještě dnes v důchodu chová daňky. Na hokej úplně nezanevřel, párkrát se byl podívat. „Dnes jsou hráči spíše řemeslníci, jdou hrát tam, kde jim zaplatí víc. My jsme hráli za svoje město, kraj,“ říká. Z trenérů nejraději vzpomíná na Horešovského, který byl nejspravedlivější a nikdo si k němu nic nedovolil. Za nejlepšího hráče, se kterým hrál, považuje Jaroslava Pouzara. „Ten když byl na vrcholu, to byl rabiát!“

Jedna příhoda typická pro dříče Jana Klaboucha: To bylo ještě v přípravě. Jan si jel traktorem z Lišova do Číčenic pro cihly. Cestou mu sjel jeden z valníků do příkopu. On cihly složil, vyjel s valníkem, znovu naložil a dojel domů. Večer jel na zápas se Spartou, který se hrál v Táboře, a jako třešničku na dortu přidal hned tři branky.

Statistiky Jana Klaboucha

První zápas v nejvyšší soutěži: 22. 10. 1968, Slovan Bratislava - České Budějovice 6:4
První gól v nejvyšší soutěži: 6. 1. 1969, České Budějovice - Litvínov 11:2
První gól za České Budějovice: 29. 11. 1967, České Budějovice - Sokolov 9:0

Sezóna  Klub                                  Z   G   A   B  TM  U
1967-68 TJ Motor České Budějovice (TCH2)      .   5   .   .   .  1
        TJ Motor České Budějovice (TCH2,n)    .   0   .   .   .  1
1968-69 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     22   4   7  11   8 10
1969-70 TJ Motor České Budějovice (TCH2)      .  12   .   .   .  1
        TJ Motor České Budějovice (TCH2,n)    .   1   .   .   .  1
1970-71 VTJ Dukla Písek (TCH2)                .   .   .   .   .  5
1971-72 VTJ Dukla Písek (TCH2)                .   .   .   .   . 13
1972-73 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     36   6   3   9   2 10
        TJ Motor České Budějovice (TCH1,b)    8   1   .   .   .  2
1973-74 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     43  14  11  25  10 10
1974-75 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     44  16  14  30   8  7
1975-76 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     30   9  14  23   2  8
1976-77 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     40   7   8  15   2  5
1977-78 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     34   5   6  11   2  6
1978-79 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     44   3   6   9  12  9
1979-80 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     44  11   4  15  12  8
1980-81 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     39  14   8  22  21  2
1981-82 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     44  10  12  22   8  6
1982-83 TJ Motor České Budějovice (TCH1)     35   5   6  11  16  4
Celkem  TCH1 (12 sezon)                     455 104  99 203 103
        ČB A (14 sezon)                cca. 513 123

Z - zápasy
G - góly
A - asistence
B - kanadské body
TM - trestné minuty
+/- - účast na ledě při vstřelených/obdržených gólech
U - umístění týmu v soutěži
. - údaj neznámý
p-o - play-off
u - skupina o udržení/play-out
b - baráž
n - nadstavba o postup
Ux - mládežnická kategorie do x let
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....