Banes Motor České Budějovice
22.12.2015, Karel Svoboda

Roman Heindl (2/3): Snahou je navrátit kredit budějovickému mládežnickému hokeji

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Druhá část rozhovoru s Romanem Heindlem, „Vedoucím SCM“, kde hlavním tématem je problematika příchodů a odchodů hráčů v dorosteneckém věku.

Minulou část rozhovoru jsme zakončili rozborem nelichotivého postavení staršího dorostu v extraligové tabulce a ve druhé části bychom se podívali na zoubek velmi diskutabilnímu tématu, kterým je oslabování mládežnických kádrů odchody odchovanců.

Co se týče nedostatku hráčů ročníků 98 a 99, jistě se k vám dostal otevřený dopis pana Kubeše, otce kapitána staršího dorostu. Nechci hodnotit obsah, ale dopis obsahuje přílohu, kde je seznam mnoha hráčů, kteří odešli z HC České Budějovice či v HC České Budějovice nepůsobí, ačkoliv jsou z jihočeské spádové oblasti. Zamýšlel jste se nad tím seznamem, nad tím, proč mnozí naši hráči odcházejí?

Jednak k tomu dopisu. Pan Kubeš tam vyjmenoval spoustu hráčů, kteří v Budějovicích ani nikdy nebyli, takže to není výlučně seznam hráčů, kteří odešli. O některé jsme samozřejmě usilovali, chtěli jsme, aby do Budějovic přišli, ale oni navzdory svému žákovskému působení v jihočeských klubech, zvolili pro svou dorosteneckou kategorii jiný klub. Je bohužel pravda, že v době, kdy sem tito hráči mohli potenciálně přejít, neměl klub úplně šťastné období, což jistě hrálo nezanedbatelnou roli. Pracujeme na zlepšení kreditu českobudějovického klubu, aby se nám už nestávalo jako například loni, kdy jsme nedokázali dotáhnout příchod některých zajímavých hráčů, kteří podlehli lákadlům jiných klubů.

A proč ti hráči nakonec vyslyší nabídku jiného klubu? V čem jsou jiné kluby podle vašeho názoru atraktivnější?

Některé kluby neváhají naslibovat klukům hory-doly, ti kluci na to slyší bez ohledu na realitu. Nebudu nikoho jmenovat, ale zažil jsem to v Písku, když nám lákali pryč hráče, kterým vyšla sezóna. Tyto kluby v jednání operují i tím, že jsou extraligové, s velikými rozpočty apod. Samozřejmě, že všude je chléb o dvou kůrkách, a kluci často zjistí, že musí bojovat o místo v sestavě. Každopádně ne všechny kluby své původní sliby vůči klukům splní a ne každý má prostě sebereflexi, aby to uznal a s pokorou se vrátil do Budějovic. Já osobně nemám s takovým navrátilcem problém. Dále je skupina hráčů, kteří si myslí, že se vše v Budějovicích historicky dělá špatně a odchází jinam, kde se to podle nich dělá mnohem lépe. No a někteří slyší i na to, že v daném klubu působí trenér či asistent mládežnické reprezentace, a tudíž cesta z takového klubu bude do reprezentace prošlapanější než z Českých Budějovic. Já nechci sahat nikomu do svědomí, ale myslím, že někteří reprezentační trenéři dokážou tohoto faktu při vábení hráčů malinko zneužít.

A přemýšlíte nad těmi odchody? A co se klub snaží dělat, aby tyto odchody minimalizoval?

My nad těmi odchody samozřejmě přemýšlíme a snažíme se klukům podmínky v klubu zlepšovat. Rozšiřujeme postupně nabídku materiálního vybavení, juniorům i staršímu dorostu se snažíme dodávat hole, výstroj, rezervy jsou ještě u mladších dorostů, kde finanční náklady zatím nesou více rodiče než klub. Po ranním tréninku mají kluci malou svačinku, jogurty, mléko, pitný režim, musli tyčinky. Snažíme se, aby měli regeneraci, zajistili jsme plovárnu, kterou klub klukům proplácí. Ale vše je otázka peněz, stanovení výše rozpočtu a jeho naplnění. Abych to uzavřel, já ten problém vnímám. Musíme na to nahlížet z dlouhodobého hlediska směrem do minulosti, kdy se kredit Českých Budějovic trochu ztratil, a bude nějaký čas trvat, než se povědomí jihočeské hokejové veřejnosti změní. Ale změnit jej můžeme pouze my tady v klubu trpělivou prací. Hovořím-li výhradně za SCM, domnívám se, že se to tady nedělá špatně, navíc na všechno je dnes klubová metodika, každý z trenérů ví, co a jak má dělat. Pokud to všechno dokážeme dodržovat a vylepšovat, výsledky se dostaví a potom se vrátí i kluci z jihočeského kraje, jak bylo zvykem dříve, že talentovaní hráči z jihočeského kraje měli jako první volbu pro svůj další hokejový růst HC České Budějovice.

Není jednou z vábniček ostatních klubů jejich statut „Hokejové akademie“, který zatím našemu klubu schází?

Určitě i tato okolnost pomáhá klubům při přesvědčování talentovaných hráčů, aby oblékli jejich dres. Někteří z hráčů nám ale odešli do klubů zeměpisně velice vzdálených, a já si nemyslím, že by jejich rozhodnutí záviselo výlučně na statutu Akademie. Ale i my zde v klubu se nad tím zamýšlíme a již existují propočty, kolik by bylo zapotřebí, abychom splnili všechny požadavky kladené hokejovým svazem, abychom i v Českých Budějovicích měli statut Hokejové akademie, což by zlepšilo kredit Českých Budějovice jako hokejového klubu. Ale opět – alfou a omegou jsou peníze.

Určitým zlomem se pro mladé kluky stává dokončení základní školy a přechod na střední školu. V tento okamžik nastává na hokejové mapě republiky asi největší přesun hokejových talentů. Co tedy mohou nabídnout České Budějovice 14-letým klukům, aby je přilákaly do svého mladšího dorostu?

My jsme schopni zajistit ubytování a stravu. Pokud má hráč určitou výkonnost, je opravdu talentován a klub stojí o jeho příchod, jsme schopni nabídnout přespolním hráčům i příspěvek na ubytování a stravu. Částečně je klub schopen se podílet i na hokejovém materiálním vybavení, tzn. hokejky a výstroj. Já, když jednám s rodiči vyhlédnutého hráče, jednám na rovinu a neslibuji nereálné věci. Další nabídkou je návaznost všech dorosteneckých kategorií. Jinak řečeno skutečnost, že v Budějovicích se hraje extraliga mladšího dorostu, staršího dorostu a juniorky.

V žákovských kategoriích funguje spolupráce klubu se základní školou Grünwaldova. Má klub i na středoškolské úrovni nějakou takto úzce spolupracující školu?

Až takto úzký vztah se žádnou školou nemáme. Ono je to těžké, protože základní školy mají podobný učební plán, ale střední školy ne. Každý kluk si vybírá střední školu podle svých zájmů a vědomostí vyjádřených učebními výsledky na základní škole. My máme například výborný vztah s panem ředitelem Automobilní školy ve Skuherského ulici. Já se v současnosti snažím scházet s vedením škol, kde naši kluci působí, aby školy získaly povědomí o rozsahu tréninkových a zápasových aktivit. Vím, že například na Kladně mají takto úzký vztah s jednou střední školou a přemýšlel jsem i o této myšlence. Domnívám se ale, že vhodnější cestou je mít širší spektrum škol, které budou od klubu dostatečně informovány o našich požadavcích na uvolňování. Zameškaných hodin je hodně, ale v žádném případě to neznamená, že by kluci nechodili do školy vůbec. I toto je součást mé práce jako vedoucího SCM.

Zpět k hokejové stránce věci. Není nevýhodou, že A tým Budějovic nehraje extraligu?

To má dvě strany mince. Samozřejmě, že extraligový klub vypadá na první pohled atraktivněji. Ale klub, který hraje první ligu a v takové míře zapracovává mladé hráče do A mužstva jako České Budějovice, je v konečném důsledku pro mladé kluky mnohem perspektivnější a snazší pro jejich prosazení v kategorii dospělých. Podívejte se zpětně na konec extraligového působení Českých Budějovic v extralize, kolik mladých hráčů dostalo v minulosti šanci za trenérů, kteří zde působili, a porovnejte to s dnešním stavem. Prosadit se jako junior do extraligového celku je mnohem složitější.


Pokračování příště - obsahující zhodnocení dosavadního průběhu sezóny a současné vyhlídky mladšího dorostu.



První část rozhovoru: “Roman Heindl (1/3): Starší dorost se zachránit zkrátka musí“.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....