Banes Motor České Budějovice
12.01.2016, Tomáš Kučera

Jak se před více než 100 lety začal hrát v Českých Budějovicích hokej

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Byla neděle 12. ledna 1913, podle záznamů pražského Klementina byla ten den maximální teplota minus 1,6 stupně Celsia. Mrazy trvaly už několik dní. Ideální příležitost začít v Českých Budějovicích s novým sportem - tehdy se totiž v metropoli jižních Čech hrál poprvé hokej!
Horní řada: Nebužka, Švarc, Václav Pillmann, Štětka.
Prostřední řada: Vaněček, Černý, Šesták, Vladimír Pillmann.
Dolní řada: Charvát, Tůma.

Češi už byli v té době dvojnásobnými mistry Evropy v hokeji s pukem a první český gól s tímto kanadským vynálezem vstřelil už v roce 1909 českobudějovický rodák Jan Leopold Alois Pallausch (později se přejmenoval na Jana Palouše). Ale mimo Prahu se hrál takřka pouze hokej s míčkem, zvaný bandy, na ten "kanadský" s pukem si museli českobudějovičtí diváci počkat ještě dlouhých 11 let. I přesto se tehdy odehrála historická událost. Parta gymnaziálních studentů, která už po dvě zimy nacvičovala hokejové základy, se rozhodla uspořádat první zápas. 12. ledna 1913 se na Palackého náměstí (tehdy se ovšem jmenovalo Kaiser Josef-Platz) představila divákům hra, která měla Jihočechům navždy učarovat... Tehdy to tak ale ještě nevypadalo, na dobrovolném vstupném se od stovky diváků vybralo do čepic nějakých 50 korun.

V dresech vypůjčených od fotbalistů se proti sobě postavily sestavy Hokejového kroužku (Hockey Cerclu) České Budějovice A a B, které víceméně vedl vystudovaný právník JUDr. Zdeněk Černý, jenž měl hokejové zkušenosti z Příbrami a z Prahy, kde studoval. Jinak ale mužstvo vesměs tvořili místní osmnáctiletí kluci navštěvující předposlední ročník gymnázia, kteří měli neustále velký strach z profesorů, kteří jim sport zakazovali. A tak se v novinách objevovaly většinou jen jejich přezdívky a pseudonymy. My ale jejich jména z prvního hokejového zápasu v Českých Budějovicích známe:

A tým: Karel Selinka - Vladimír Pillmann, Jan Vrkoč - Leopold Feigl - Adolf Schrabal, Zdeněk Černý, Emil Schrabal.
B tým: Štětka (František Švarc) - Prokop, František Lorenc - Karel Charvát - František Nebužka, Jindřich Vaněček, Eduard Tůma.

Do týmu ještě patřil Václav Pillmann a také Josef Šesták, který dělal rozhodčího.

Pokud vás překvapuje, že v mužstvu bylo sedm hráčů, tak vězte, že tehdy existovala ještě pozice "záložník - rover", a to i v hokeji s pukem. Dopadlo to podle předpokladů, první tým rozstřílel ten druhý po dvou třicetiminutových poločasech 13:1. Góly za A tým vstřelili Emil Schrabal 8, Zdeněk Černý 3, Adolf Schrabal 2. Možná to tehdy nebyl fenomenální úspěch, ale spustil lavinu. Vždyť o měsíc a půl později na utkání proti ČSS Praha s několika mistry Evropy přišlo na hráz Munického rybníka už neuvěřitelných 1500 diváků!

I díky těmto průkopníkům se hokej stal na jihu Čech později fenoménem, jména hráčů, kteří zde vyrostli, zná dneska celý svět. A všechno to začalo jednu mrazivou lednovou neděli na dnešním "Palačáku".


Takhle o prvním historickém zápase referovaly Jihočeské listy
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....