Banes Motor České Budějovice
14.01.2016, Karel Svoboda

Aleš Dvořák: Tým svou sílu má. Na olympiádu odjíždíme s pokorou

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Před odjezdem na Zimní olympiádu dětí a mládeže jsme vyzpovídali trenéra jihočeského výběru, pana Aleše Dvořáka.

Aleš Dvořák působí jako trenér jihočeského výběru 2001 (dle jeho slov v rovnocenné dvojici s Tomášem Ulmanem), dále jako hlavní trenér budějovického mladšího dorostu B a v neposlední řadě jako hlavní trenér A týmu jindřichohradeckého Vajgaru.

Jak se těšíte na atmosféru olympiády?

Těšíme se moc. Oba s Tomášem Ulmanem víme, že vrcholem tříletého cyklu kluků ročníku 2001 je účast na letošní Zimní olympiádě. Zároveň cítíme směsici nervozity a obavy, jak výsledkově obstojíme.

K tomu se rovnou váže druhá otázka. Předloni skončil na Zimní olympiádě výběr ročníku 1999 pod vedením Jana Rybáčka a Petra Červeného na bronzové příčce, vloni na Mistrovství krajů obsadili Jihočeši ročníku 2000 vedení Jaromírem Pytlíkem čtvrté místo, kdy se jim medailový sen rozplynul až po prohraných samostatných nájezdech s týmem Prahy. S jakými ambicemi odjíždíte na turnaj vy?

Síla našeho týmu je veliká. Máme kvalitní brankáře, obránce i útočníky. My chceme jít zápas od zápasu, protože je těžko plánovat, může nastat nějaká komplikace, nervozita, zranění. Víme, že s medailovými ambicemi tam bude mnoho mužstev. Naší „chomutovskou“ skupinu B považuji za těžší než „litvínovskou“ skupinu A. Na druhou stranu ale víme, že náš tým svou kvalitu má, vloni jsme na Mistrovství krajů pořádaném z poloviny v Českých Budějovicích skončili v základní skupině druzí za silným týmem Prahy. Zkrátka jedeme na olympiádu s pokorou a uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Možná malinko překvapivě nemáte v sestavě žádného hráče ročníku 2002. Extraligu mladšího dorostu pravidelně hraje například Pavel Novák v Písku. Sledovali jste i tyto mladší hráče, zda mezi nimi není někdo, kdo by mohl být platnou posilou?

Víme o některých šikovných mladších hráčích, ale jsme zastánci názoru, že každá kategorie by měla mít hráče svého ročníku. Ročník 2001 je v jižních Čechách silný, takže jsme o nominaci mladšího hráče vůbec neuvažovali.

Další hojně diskutovanou otázkou je závěrečná nominace brankářské dvojice. Mimo nominaci zůstali budějovičtí Marek Dvořák a Josef Grgurič, který letos působí ve Švýcarsku. Nakonec dostala důvěru dvojice Vacek – Baloun. Proč jste vsadili na tuto dvojici?

Není to vyloženě pouze mé rozhodnutí, ale je to rozhodnutí trenérského triumvirátu, který s námi tvoří ještě trenér brankářů Standa Kašpar ze Strakonic. Probírali jsme to dlouho, všech pět brankářů, kteří v tom tříletém cyklu hájili jihočeskou branku, svou kvalitu a stabilní výkonnost má. Tím pátým myslím ex-budějovického Buchtu. Ve výsledku jsme prostě dali důvěru brankářské dvojici, která byla u loňského úspěchu na Mistrovství krajů, což byli Vacek s Balounem.

Brankářský post je samozřejmě základním stavebním kamenem případného úspěchu. Budete preferovat strategii svých předchůdců Rybáčka a Pytlíka, kteří před turnajem určili jednoznačnou jedničku, které dali důvěru, a ta poté odchytala víceméně celý turnajový program? Nebo jste spíše zastáncem pravidelného střídání obou gólmanů?

Toto je přesně téma, které na minisoustředění v Milevsku chceme rozhodnout. Určitě to bude jedno ze stěžejních témat našich večerních diskusí. Já osobně jsem zastáncem spíše toho, aby se brankáři pravidelně střídali. Ale prodiskutujeme to, nějak se rozhodneme a já pak toto rozhodnutí budu respektovat.

Na loňském Mistrovství krajů ročníku 2000 byli členy kádru Jihočeského výběru tři hráči, kteří jsou v nominaci i letos (Toman, Kubíček a Procházka). Myslíte si, že se tato zkušenost zúročí a bude pro vás určitou výhodou?

Bude, věřím tomu, že bude. Drtivá většina kluků už má s podobným turnajem zkušenosti. Vloni jsme se s Českými Budějovicemi jako osmáci probojovali na závěrečný turnaj starších žáků, na Mistrovství ČR. A i zmíněné loňské Mistrovství krajů ročníku 2001 je velkou zkušeností pro většinu našeho kádru. Zkušeností s podobným turnajem tedy mají naši hráči hodně, což je dobře. Většina hráčů hraje v letošní sezóně extraligu mladšího dorostu, setkávají se s kvalitními soupeři, takže věříme, že náš tým svou kvalitu má.

Papírově vypadá skupina „B“ opravdu těžší. Rychlým pohledem do zápasové minulosti se mi zdá, že většinou jste se utkávali s českými celky, hlavně s Vysočinou. Znáte sílu některých soupeřů, zejména moravských výběrů?

S některými týmy jsme se střetli na již zmiňovaném loňském Mistrovství krajů ročníku 2001. Víme, že silná bude Praha i Středočeský kraj, a protože letos nominace není podle příslušnosti hráče ke klubu, ale podle jeho trvalého bydliště, jsme osobně zvědavi, jak nakonec budou tyto dva výběry vypadat. Nevíme vůbec, co můžeme očekávat od moravských výběrů. V naší skupině je navíc i velice silný Plzeňský kraj a Královehradecký kraj, s nimiž jsou souboje ze známých historických důvodů vždy pikantnější.

Považujete se spíše za trenéra, který v nepříznivě se vyvíjejícím zápase spíše věří vytvořené sestavě, že se nakonec prosadí, nebo jste spíše trenérem „růžičkovského“ typu, který začne sestavou zběsile míchat ve snaze průběh zápasu zvrátit?

My to ve výběru máme rozdělené. Já mám na starosti obránce a Tomáš Ulman útočníky, ale samozřejmě se radíme o všem. Navíc využíváme i trenéra na tribuně, kdy nám o přestávkách mezi třetinami Standa Kašpar nebo Radek Ťoupal předávají své postřehy, které vidí oni seshora. S určitou nadsázkou tomu říkáme „jestřábí oko“. Ale k vaší otázce. Já osobně, když už jde hodně do tuhého, sestavou zamíchám, ale jsem radši, když se lajny točí pravidelně v předem určeném složení.

Závěrečný dotaz na odlehčenou. Myslíte, že si v rámci olympijského programu najdete čas zavítat do hlediště ostatních zimních sportů?

V tuto chvíli netuším. Olympiáda bude moje první akce tohoto typu. Chceme, aby se kluci koncentrovali vyloženě na svůj výkon. Budou mít zakázanou veškerou elektroniku. Sebereme jim mobily i tablety. Je to malinko jiný přístup, než jsou kluci zvyklí, ale máme ověřeno, že se hráči potom lépe soustředí na sport, na sebe, na svůj výkon. Nechceme, aby byli roztěkaní. Jestli se dostaneme na jiná sportoviště, vám v tuto chvíli opravdu nepovím. Teoreticky bychom rádi zavítali i na jiná sportovní odvětví. Ale když se podívám na náš zápasový program, kdy hrajeme každý den od půl deváté a druhý zápas většinou od půl třetí, myslím si, že se k tomu z časových důvodů nedostaneme. Spíše se soustředíme na sledování ostatních hokejových utkání v naší skupině, abychom získali přehled o kvalitě našich soupeřů. Pro kluky bude program náročný, zápasy se hrají ve vysokém tempu. Víme, že se třetí den většinou dostaví určitá únava, proto tam jedeme se čtyřmi kompletními pětkami. Ve čtvrtek a v pátek ještě budeme ladit některé věci na krátkém soustředění v Milevsku a na olympiádě se budeme snažit důstojně reprezentovat jihočeský hokej.


Nominace na olympiádu a herní program: “Krajský výběr 2001 míří na Olympiádu dětí a mládeže ČR“.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....