Banes Motor České Budějovice
05.02.2016, Klub

Sociálně zaměřený Fond 4 P pomůže některým našim hráčům zůstat u hokeje

ČESKÉ BUDĚJOVICE — HC České Budějovice se sociálně zaměřeným programem Fond 4 P (Program partnerství, podpory a pochopení). Prostřednictvím fondu získají podporu rodiny v sociální nouzi, jejichž děti hrají lední hokej a bez hmotné pomoci by jen stěží mohly pokračovat v organizované sportovní činnosti.
Program vytvořený HC Č. Budějovice lze v rámci České republiky považovat za pilotní. „Chceme reagovat na situace, které mohou vzniknout, když se rodiny našich hráčů ocitnou ve svízelných sociálních nebo ekonomických podmínkách. Nabízíme pomocnou ruku, aby děti z takových rodin mohly dál sportovat a zůstat v kolektivu svých vrstevníků,“ říká Milan Janoušek, prezident HC Č. B.
Zájmový spolek vnímá podporu sportování dětí a mládeže jako základ své činnosti. „Jde o primární cíl,“ stojí v písemném dokumentu, který popisuje strukturu Fondu 4 P. „Sportování dětí a mládeže má příznivý vliv na všestranný rozvoj osobnosti a přispívá nejen ke sportovním výkonům, ale také ke zlepšení zdraví a sociální úrovně celé společnosti. Podporou sportu z veřejných prostředků předcházíme negativním vlivům drog a jiných návykových látek u nejvýše rizikové skupiny, tj. dětí a mládeže,“ pokračuje článek 4.3.

Nezůstane jen u pasivního čekání
Zřizovatelé Fondu 4 P nebudou v praxi posuzovat závažnost situace v konkrétních rodinách. Opřou se o rozhodnutí příslušných státních orgánů, které již poskytují těmto rodinám některý ze souboru příspěvků, jimiž stát vytváří záchrannou sociální síť. „Součástí formuláře k žádosti o pomoc z Fondu 4 P je samozřejmě vyplnění kolonky, v níž žadatel specifikuje podporu čerpanou ze státních prostředků. Vytvořili jsme i kontrolní mechanismy, které zamezí případným pokusům o zneužití našeho programu,“ upřesňuje Janoušek.
Krátce po odstartování sociálního programu evidují v HC Č. B. první žádosti podané ze strany neúplných rodin nebo rodin ve složité ekonomické situaci. „V nejbližší době těmto rodinám vyjdeme vstříc ve formě částečného nebo úplného prominutí ročních členských příspěvků za jejich děti, případně bezplatnou zápůjčkou některých částí hokejové výzbroje,“ vysvětluje prezident zájmového spolku, kde se roční členský příspěvek pohybuje ve výši od šesti do deseti tisíc korun.
Zatím je z čeho brát, neboť Nadace ČEZ vložila do projektu jednorázově částku sto tisíc korun. V HC Č. B. počítají do budoucna rovněž se zapojením dalších partnerů. Nečekají však jenom pasivně, co jim kdo přinese, ale vymýšlejí doprovodné akce, jimiž lze podpořit činnost hokejové mládeže. Do chystaných aktivit počítají i s osobní účastí mladých hokejistů. „Naší představou je například zorganizovat bazar s použitou výstrojí a výzbrojí, který si pod určitým dohledem povedou přímo naši hráči,“ uzavírá prezident spolku.

Program 4P a formulář žádosti ke stažení:

http://www.mladezcb.cz/zobraz.asp?t=socialni-program


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice