Banes Motor České Budějovice
10.02.2016, Filip Kortus

Vyrovnávací branka nás nakopla, dvě třetiny jsme odehráli dobře, říkal Kříž

Předvedl další dobrý výkon a vypomohl k výhře nad prvním Kladnem 6:2. Obránce Lukáš Kříž si ve šlágru WSM ligy připsal jednu asistenci, premiérovou branku v sezoně překazila tyčka kladenské branky. "Dnes jsem byl asi nejblíže, snad už mi to tam padne," doufá mladý obránce, který v poslední době hraje ve velké formě.

Po dvou porážkách v řadě vás čekal šlágr o první místo s Kladnem. Bylo těžké zapomenout na minulá utkání?
Říkali jsme si, že dobré mužstvo neprohraje třikrát za sebou. Do utkání jsme šli s cílem urvat tři body, což se nám povedlo. Nenechali jsme se zbytečně vylučovat, naopak jsme využili své přesilovky. Odskočili jsme soupeři a to bylo zásadní.

Úvod utkání byl z vaší strany rozpačitý, Rytíři se dostali do vedení. Nakopla vás vyrovnávací branka?
Přesně tak. Bylo to nesmírně důležité. Dostali jsme nešťastnou branku a po naší vstřelené z nás spadla nervozita. Zbytek utkání jsme dle mého odehráli velmi dobře.

Jednalo se o klíčový moment utkání?
Jedna branka v hokeji nic neznamená, ale neměli jsme dobrý vstup do utkání. Nijak jsme nad nepříznivým stavem nepřemýšleli a šli si za vítězstvím.

Soupeře jste dorazili při přesilovkách, které vám dnes vycházeli. Zaměřili jste se na ně při tréninku?
Ano, nacvičujeme je často. Jsem moc rád, že nám to tam dnes při přesilovkách padalo.

Skoro polovinu sezony jste odehrál v obranné dvojici s Petrem Kolmannem. Máte v něm velkou oporu? Doplňujete se navzájem?
Ano, je to zkušený obránce, od kterého se mám co učit. Vedle něj se mi daří, šel jsem výkonnostně nahoru. Jsem jedině rád, že mohu s takovým to obráncem nastupovat. Dva, tři měsíce spolu hrajeme a klape nám to.

V první třetině to právě s vaším parťákem nevypadalo vůbec dobře. Obával jste se, že se ozvaly jeho problémy s kolenem?
Samozřejmě jsme se o zranění obávali, přijít o dalšího zkušeného beka by nebylo dobré. Naštěstí to Petr rozhýbal a vrátil se do utkání.

Do obranných řad se vrátil Dušan Žovinec. Bylo to na defenzivní hře znát?
Pár zápasů hráli naši junioři, kteří si nevedli vůbec špatně. Dušan byl pro nás velký přínos, první utkání po zranění zvládl na výbornou. Předvedl dobrý výkon.

Připravovali jste se před utkáním speciálně na dvojici Stach – Bílek?
Rytíři mají silné všechny útočné formace, speciálně na tuto produktivní dvojku jsme se nezaměřovali. Samozřejmě víme, že nasbírali obrovský počet bodů, ale na to jsme se neohlíželi. Musíme se zaměřit hlavně na svou hru a nekoukat na to, kdo stojí proti nám.

Snažili jste se praktikovat hru do těla, která útočníkům moc nevoní?
Pokoušeli jsme se o to, některé hity se nám opravdu vyvedli. Ideální to z naší strany nebylo, myslím si, že umíme ještě více přitvrdit.

Už jste ve třetí třetině viděl svou premiérovou branku v sezoně?
Dnes jsem byl asi nejblíže. (úsměv) Dostal jsem se do dobré pozice a nastřelil jsem spojnici. V poslední době jsem se do gólových možností dostával poměrně často, ale zatím mi to tam nepadlo. Mrzí mě to, snad to brzy prolomím.

V sobotu zajíždíte na horkou půdu Jihlavy. Co budete muset změnit oproti prvnímu venkovnímu utkání?
Musíme začít makat od první třetiny, a pokud budeme hrát zbylé dvě třetiny jako s Kladnem, bude to dobré.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....