Banes Motor České Budějovice
09.03.2016, Karel Svoboda

Zamlžená plzeňská optika pohledu na zápas MDO PLZ-CEB

Stručný pohled na některé nevhodné aspekty jinak velice pohledného a napínavého zápasu vyřazovací části extraligy mladšího dorostu.

9. března podvečer se na plzeňském zimním stadiónu odehrála nádherná hokejová bitva, které nechyběly všechny atributy dorosteneckého zápasu play-off. Vyhecované tribuny, fandící kotel hostí i hluční příznivci domácího celku. Od první minuty byl k vidění tempo hokej a po první třetině vedli Západočeši o dva góly. Jihočeši se parádní druhou třetinou dokázali do zápasu vrátit a nepříznivý stav srovnat. Ve třetí třetině bylo víceméně zřejmé, že kdo dá třetí gól, bude se pravděpodobně radovat z vítězství v zápase. Šťastnějším týmem byli nakonec Plzeňští.

O to víc je zarážející vyjádření trenéra domácího celku, pana Petra Vojana na plzeňském webu (ohlas byl doslovně převzat i na budějovický web), kde hovoří, že: „…Soupeř veřejně vyhlašoval, že nám cíleně bude chtít likvidovat hráče a nic se s tím neděje…“.

Vzhledem k tomu, že jsem na zápase byl osobně přítomen a k tomu, že tato slova výrazně poškozují budějovický klub, jsem nucen se proti nim důrazně ohradit. V zápase bylo na každé straně po jednom zákroku, který by se dal označit jako „nepísknutý očividný faul“. Jinak bylo utkání vedené poměrně tvrdě, ale bez zákeřností na obou stranách. Pravděpodobně byl tedy pan Vojan na jiném zápase, když toto dokáže vypustit z úst. Chápu, že frustrace z toho, že suverénní lídr skupiny „Západ“ jednoznačně nepřehraje celek, který se do play-off dostal ze skupiny o udržení, může hrát určitou roli, ale neměla by vést k takto neuváženým nepravdivým výrokům. Hlavní trenér mladšího dorostu HC České Budějovice pan Ladislav Kolda mi potvrdil, že rozhodně nikdy žádného ze svých svěřenců nenabádal k likvidaci jakéhokoliv plzeňského hráče.

Bylo by možné se zde dlouze rozepsat na některé ze zajímavých témat. Namátkou „Kterak lze darovanou přesilovkou ve dvacáté sekundě nasměrovat zápas“, „Vhodnost sprostého nadávání hostujícím patnáctiletým hráčům domácími dospělými příznivci“ či „Jaké duševní pohnutky vedou rodiče vítězného týmu k vulgárnímu napadání rodičů hostí po skončeném zápase“, ale to by již bylo zcela mimo zamýšlený rozsah tohoto článku.

Zkrátka, sportovně blahopřeji plzeňským hráčům k dnešní výhře a doufám, že páteční odveta bude vedena v duchu fair-play, že opět bude k vidění hezký, rychlý a dramatický hokej. Zápas, který bude příznivce obou táborů bavit, zápas, který možná vyvolá ve svém průběhu vášně v hledišti i na ledě, ale zápas, po jehož konci hlavy všech zúčastněných zase vychladnou a myšlenkové procesy se navrátí na standardní hladinu rozumně uvažujících lidí.


Ladislav Kolda (HC Motor České Budějovice): Vyjádření domácího trenéra mne velmi nemile překvapilo. V pátek se jej na to v klidu zeptám, co tímto výrokem měl na mysli. Z naší střídačky nikdy nevzešel žádný pokyn k nějaké likvidaci či zranění protihráče. Naopak, byl bych rád, aby se celá série odehrála v ryze sportovním duchu, v rámci hokejových pravidel a nedošlo k žádnému zranění žádného hráče z obou celků.



Pozn: z 10.3.2016 7:20: Objektivně je nutno dodat, že výše uvedené kontroverzní vyjádření plzeňského trenéra bylo z obou webů staženo a nahrazeno formulací "Soupeř hrál dost nečistě, ale rozhodčí s tím nic nedělali".

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....