Banes Motor České Budějovice
10.03.2016, Miroslav Mayer

Se Slavií v play-off již počtvrté. Vždy vyhrál tým, který začal doma

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Se Slavií se v historii utkali Budějovičtí ve vyřazovacích bojích jen třikrát, síly změřili také loni v baráži. První a třetí sérii vyhráli Jihočeši, ve druhém vzájemném souboji zvítězili Pražané. Každopádně v loňské baráži byli úspěšnější hráči Slavie. V regulérních sériích pak vždy postoupil celek, který začínal jako první na svém ledě. Tato tradice by mohla pokračovat i letos.

Celkem tedy, včetně baráže, se oba týmy ve vyřazovacích bojích utkali v 19 zápasech a bilance je zatím 10:9 pro Motor. Hned pět zápasů se prodlužovalo, nebo dospělo až na nájezdy a jen jednou vyhráli Jihočeši, když rozhodující nájezd proměnil Petr Sailer.

Slavia se vrátila do české nejvyšší soutěže v sezoně 1994/95 a už o rok později se ve vyřazovací soutěži poprvé oba celky potkaly. Po základní části byli Jihočeši třetí a Slavia šestá. Budějovický celek využil svých extraligových zkušeností a vyhrál všechna utkání. Jihočeši pak v dalším kole podlehli Vsetínu a celkově skončili na čtvrtém místě, Slavia byla šestá.

HC Č. Budějovice – HC Slavia 5:3 (Rob 3, Soudek, Šperger – Heš, Maškarinec)
HC Č. Budějovice – HC Slavia 3:2 (R. Ťoupal 2, Božek – Heš, Ujčík)
HC Slavia – HC Č. Budějovice 3:4 (Ujčík, Růžička, Kostka – Pýcha, 2, Kubíček, Rob)
HC Slavia – HC Č. Budějovice 1:5 (Kucharčík – F. Turek 2, Rob, Bělohlav, K. Ťoupal)

Celých deset let se oba celky ve vyřazovacích bojích nepotkaly, až v ročníku 2005/2006. To byl rok návratu Českých Budějovic do extraligy, který znamenal konečné osmé místo a v prvním kole pak překvapivé vyřazení lídra z Liberce. V semifinále čekala po základní části druhá Slavia. Pražané byli v sérii favority nejen díky lepšímu umístění v tabulce, ale navíc vyhráli tři ze čtyř vzájemných zápasů v regulérní sezoně. Nesmírně vyrovnanou sérii začali Budějovičtí vítězstvím v O2 aréně 2:0. Pak už ovšem všechny zápasy vyhrála Slavia, která postoupila až do finále, kde prohrála se Spartou a skončila celkově druhá. České Budějovice obsadily čtvrtou příčku.

HC Slavia – HC Č. Budějovice 0:2 (Vak, Vydarený
HC Slavia – HC Č.Budějovice 3:0 (Bednář, Tomica, Prokop)
HC Č. Budějovice – HC Slavia 1:2 sn (Sailer – J. Novák, Vlasák)
HC Č. Budějovice – HC Slavia 3:4 (Gřegořek, Brabenec, Vak – Duda, Vlasák, Kadlec, Sup)
HC Slavia – HC Č. Budějovice 2:1sn (Kadlec, Prorok – Gulaš)

Na další play-off sérii se nemuselo čekat dlouho. Hned o rok později skončili Jihočeši po základní části třetí a Slavia šestá. Tentokrát měli lepší vzájemnou bilanci Budějovičtí, kteří vyhráli tři ze čtyř zápasů, z toho dva na samostatné nájezdy. Hrálo se dokonce hned šest zápasů a z postupu se radovali hráči Českých Budějovic. Ti pak v semifinále prohráli s Pardubicemi a celkově skončili čtvrtí.

HC. Č. Budějovice - HC Slavia 2:1 sn (V. Hübl, Sailer – Graňák)
HC.Č. Budějovice – HC Slavia 5:1 (Gulaš, Toman, Šimánek, Mertl, Hudec – Tomica)
HC Slavia – HC Č. Budějovice 6:1 (Beránek, Bednář, Vondrka, Sup, Rataj, Červenka – Vydarený)
HC Slavia – HC Č. Budějovice 4:3 (Červenka, Žižka, Drtina, Beránek – Mertl, Sailer, Kotrla)
HC Č. Budějovice – HC Slavia 4:3 (Posmyk, Kotrla, Hübl, Hudec – Vondrka, Červenka, Sup)
HC Slavia – HC Č. Budějovice 1:4 (Hruška – Hübl, Gřegořek, Hřebejk, Kotrla)

Dalším střetnutím na úrovni vyřazovacích bojů byly loňské souboje v baráži, kde tak oba celky zkřížily hole. Oba týmy se utkaly celkem čtyřikrát a úspěšnější byli Pražané. Motor dokázal vyhrát jediné utkání v Edenu 3:1, jinak jednou podlehl v prodloužení, jednou až na penalty, a jednou po 60 minutách. Letos se už oba celky v baráži určitě nepotkají.

ČEZ Motor – HC Slavia 2:3sn (Nouza, Vráblík – Pletka, Stránský, Vlasák)
HC Slavia -ČEZ Motor 1:3 (Sklenář – Straka, Kuchejda, Nouza)
ČEZ Motor – HC Slavia 2:4 (D. Růžička, Kuchejda – Vas 2, Vlasák, Bednář)
HC Slavia – ČEZ Motor 4:3p (Bednář, Čermák 2, Štich – Pajič 2, Přibyl)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....