Banes Motor České Budějovice
19.04.2016, Matěj Mayer

Českobudějovičtí v nižších ligách v sezoně 2015–16 (1)

Stejně jako je to běžné ve všech hokejových soutěžích i Motor posílá své hráče do nižších soutěží, ať už za účelem rozehrání či slabší výkonnosti. V další sérii článků si posvítíme na hráče největšího klubu na jihu Čech, kterak se jim v uplynulé sezoně dařilo v nižších a juniorských ligách. Podmínkou přitom je, že hokejista musel odehrát alespoň jedno soutěžní utkání v dresu Motoru. Své hráče jihočeský celek nejčastěji posílal do druholigového Tábora, Písku a Jindřichova Hradce.
David Gába si kromě Motoru zachytal také za druholigový IHC Písek, kde s hokejem začínal

V prvním díle si představíme brankáře a obránce, kteří si v ročníku 2015–16 vyzkoušeli druhou ligu, nebo nastupovali dokonce za juniorku. Motor dlouhodobě disponuje velmi mladou gólmanskou trojicí, z níž kritéria pro umístění do našeho článku splnili všichni maskovaní muži. Z obránců využili Českobudějovičtí střídavých startů jen na Lukáše Kříže, na dvě utkání (nechvalně známé) si pak „vytáhli“ Martina Semráda. Další dva beci strávili převážnou část sezonu v juniorském týmu, respektive ve starším dorostu.

Ondřej Bláha

Ač teprve 23letý, přesto nejstarší z tria brankářů Motoru. Ondřej Bláha letos prožil rozporuplnou sezonu. V začátku ročníku se přetahoval o žezlo prvního gólmana s Davidem Gábou, postupně si svými výkony dokonce řekl o zájem extraligových Pardubic, kteří jej využili jako dvojku. Do klece se nakonec nedostal v extralize, ale pár minut si stihl odkroutit v druholigovém derby mezi Táborem a Pískem, kde hájil barvy hostujícího IHC. Bláha se snažil, seč mohl, nicméně spršce táborských střel nemohl odolat a po 47 minutách opustil svatyni po šestibrankovém přídělu. Tábor vyhrál 7:1.

David Gába

Malý čaroděj si držel ve svých 24 prvoligových zápasech parádní statistiky, než se zranil. Možná si tím zkomplikoval boj o post jedničky, který bude probíhat i v nadcházející sezoně. Každopádně stihl David Gába na dvě utkání posílit mateřský Písek, který s ním v brance jednou prohrál a jednou vyhrál. Vůbec premiérový duel v dospělém hokeji absolvoval před domácím publikem v Písku, který ale nestačil na silný Žďár nad Sázavou v poměru 0:4. Gába poté stihl ještě jeden druholigový zápas, a to na ledě Řisut, kde inkasoval jedinkrát a Písek zvítězil 4:1.

Petr Kváča

Nadějný brankář a člen reprezentace do devatenácti let působil letos především jako jednička v juniorce. V jejím dresu Petr Kváča odchytal v základní části 37 zápasů a pyšnit se může třetí nejlepší úspěšností zákroků (91,55 %) mezi gólmany, kteří nastoupili alespoň do 30 utkání. Se čtyřmi čistými konty se dokonce dělil o první místo, a to jako člen jednoho ze slabších celků! V play-off zašel ještě o level dál, jenže jeho fantastickou úspěšnost (94,79 %) zkreslují jen dva odchytané duely. Dva starší kolegové budou mít každopádně pro příští sezonu velkou motivaci se zlepšovat.

Lukáš Kříž

O něco větší sbírku startů v 2. lize má na kontě obránce Lukáš Kříž. Malý hokejista s vypracovanou muskulaturou se v defenzivních řadách zezačátku sezony těžko prosazoval a postupně vystřídal dokonce dvě druholigové štace. Vyzkoušel si dokonalý kontrast, když nastoupil ke třem utkáním za Vajgar Jindřichův Hradec (1 asistence), jeden z nejhorších mančaftů, čtyři zápasy pak odehrál v Táboře (2 asistence), který naopak patřil k tomu úplně nejlepšímu, co 2. liga nabízela. Navzdory svému defenzivnímu zaměření dokázal Kříž bodovat v dresu obou celků.

Martin Semrád

Další defenzivní zadák, na něhož sedí stejný úvodní popis. Martin Semrád už sice smlouvu s Motorem pro tento ročník neměl, přesto splňuje daná kritéria. Od začátku sezony působil v Táboře, kde patřil k nejlepším, a tak si jej vedení Českých Budějovic při marodce obránců „půjčilo“ pro WSM ligu. Kdyby však zvolilo jiného hráče, udělalo by lépe. Ne snad, že by Semrád hrál špatně, ve dvou duelech se vlastně ani nestihl ukázat. Jeho působení v první lize skončilo záhy potom, co vyšlo najevo, že za neoprávněnost jeho startů přijde Motor o body. Na konci sezony ještě Semrád stihl vyměnit Tábor za mateřský Písek.

Daniel Klinecký

Čerstvě 19letý obránce zažil vůbec fantastickou cestu uplynulou sezonou. Po neshodách Daniel Klinecký trénoval na začátku ročníku dokonce s krajskou juniorkou HC DDM České Budějovice, poté se však vrátil na extraligová kluziště, a patřil k tomu nejlepšímu v obranných řadách juniorů Motoru. Konkurence zde sice nebyla velká, ale jedenáct získaných bodů (2+9), a hlavně sedm plusů v tabulce pravdy, ukazovalo na kvalitu. Stejně jako ve čtrnácti zápasech za A-tým se v play-off extraligy juniorů bodově neprosadil.

Roman Tintěra

Pokud jsme Klineckého sezonu označili za fantastickou, pak ročník v podání Romana Tintěry toto ještě překonal. V našem přehledu by v podstatě ani neměl figurovat, protože za juniory neodehrál jediné utkání. Ano, je tomu tak! V té době 17letý bek úplně přeskočil juniorskou kategorii a zčistajasna se hráč staršího dorostu objevil na soupisce A-týmu. Tintěra parametry na souboje s muži bezesporu má, o to větší rozruch tak pochopitelně působil ve starším dorostu, kde sice notnou část ročníku promarodil, přesto si stihl za 20 utkání připsat téměř bod na zápas (18 bodů, 5+13), a také 91 trestných minut. V jediném zápase s Havlíčkovým Brodem jich nakupil dokonce rekordních 57!


Foto zdroje: 2x Tomáš Danko, www.jchokej.cz; www.ihcpisek.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....