Banes Motor České Budějovice
09.05.2016, Miroslav Mayer

Domluva s Motorem byla rychlá, říká Květoň

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Fanoušky jistě potěšila zpráva, že největší posila loňského ročníku a odchovanec českobudějovického hokeje Lukáš Květoň přestoupil do Motoru, a bude se tak objevovat v dresu s =M= na prsou i nadále. Příští sezona bude jeho již třináctou v Českých Budějovicích.

Hned po skončení sezony se čekalo, zda budete působit na jihu Čech i v dalším roce. Byla jednání složitá?
Pro mě byla jasná priorita, že chci zůstat doma a pomoci tady k postupu, ta domluva byla rychlá. Šlo o to, jak se k tomu postaví Chomutov, ale ten žádné problémy nedělal.

Byla ve hře i jiná nabídka než od Motoru?
Měl jsem i jinou nabídku, ale já jsem chtěl zůstat doma, a to bylo podstatné. Chci se věnovat dětem a rodině.

Do týmu jste přišel v průběhu sezony. Neměl jste z návratu do Českých Budějovic trochu obavy?
Když jsem hrál za Chomutov proti Motoru, snažil jsem se, aby to probíhalo korektně. Nedělal jsem žádná gesta a myslím, že vše bylo v klidu. Měl jsem samozřejmě obavy, jak mě fanoušci přijmou. Fanoušci jsou přísní, ale snad jsem ukázal, že chci týmu pomoct a budu se snažit i dál.

Loni jste stihl odehrát celkem 34 zápasů včetně play-off, dařilo se vám i bodově. Byl jste se svým přínosem pro tým spokojen?
Přišel jsem z extraligy a ze začátku to je něco jiného. Přechod byl rychlý, hned jsem nastoupil do utkání. Prvních pár zápasů jsem poznával spoluhráče a sehrával se s nimi, ale pak si myslím, že už to bylo docela dobré. Snažil jsem se do toho dávat všechno a hlavně pomoci týmu.

Konec ročníku nedopadl podle představ fanoušků ani vedení. Kde jste viděl problém vy?
Měli jsme nějaká zranění, došlo i ke změně trenérů před play-off. Tenhle impuls sice vyšel, ale nebyl jsem tu celou sezonu a nevím, co se v týmu dělo předtím. Ve vyřazovací části se může stát cokoliv, jak jsme viděli na příkladu Kladna. Máme mladý tým a každý chce rychle postoupit nahoru. Musí se ale počkat na ten správný moment.

Byl jste fanoušky zvolen nejlepší posilou loňské ročníku. Věděl jste o této anketě?
Někdo mě na to upozornil, takže jsem to věděl. Nesledoval jsem to pravidelně. Je to samozřejmě hodně příjemné. Vše to je ale o celém mužstvu, které musí jít za jedním cílem, a tím je postup. Je hezký, že je někdo nejlepší hráč nebo nejlepší posila, ale musíme za to vzít jako tým.

Odešel jste s týmem do Hradce Králové a za tu dobu se toho v Českých Budějovicích hodně změnilo. Jak vnímáte změny vy?
Změnilo se to opravdu hodně. Odchod týmu byl nucený, já jsem si ho rozhodně nepřál. Myslím si, že to nebyla jen chyba sponzora. Pro mě to byl velký zásah do života. Když jsem se vrátil, lidé se změnili, chtějí tu dostat hokej do nejvyšších pater a když se jim něco nelíbí, dají to najevo. To si myslím, že je pro hráče dobře, že ho to motivuje, aby hrál lépe. Je to tu jiné, skoro jako, když se spadlo a přišel sem pan Jandač.

Začíná tvrdá letní příprava. Patříte mezi hráče, kteří ji mají rádi, nebo jste raději na ledě?
Raději jsem na ledě. Letní příprava k tomu patří, je potřeba potrénovat kondici. Já jsem se tři roky připravoval sám, takže tohle je pro mě zase zpestření, že budu zase v kolektivu. Alespoň si občas zahraju fotbal.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....