Banes Motor České Budějovice
19.06.2016, Matěj Mayer

Kachyňa měl za mořem dobrý rok. Dočká se draftu do NHL?

Všem, kdo pečlivě sledují českobudějovický hokej, nemohlo uniknout jméno Ondřeje Kachyni. Rodák z Hodonína přešel v roce 2013 do mladšího dorostu Českých Budějovic a ve druhé sezoně na jihu Čech vyzkoušel i dospělý hokej. A to v pouhých 16 letech! Urostlý zadák se ale před sezonou rozhodl pro odchod do Kanady a zřejmě dobře udělal. Za mořem se s koncem sezony zlepšoval a nyní vyhlíží draft do NHL, kde má šanci objevit se v nižších kolech. „Doufám, že si mě někdo vybere, budu rád za každé místo,“ říká natěšeně.

Čerstvě osmnáctiletý obránce odešel do kanadské Ontario hockey league s jasným cílem – zviditelnit se a uspět na draftu do nejprestižnější hokejové ligy na světě. Zpočátku se mu v jeho juniorském působišti ale moc nedařilo, do sezony vstoupil vlažně. Patrně kvůli odlišnému stylu hokeje i životního prostředí.

Postupem času ale jeho výkonnost nabírala na obrátkách a skauti s ním museli začít počítat. „Když stoupneš v hodnoceních skautů o 72 pozic, musíš dělat něco správně,“ píše o Kachyňovi odborný server thehockeywriters.com. Ten si bývalého obránce Hodonína a Českých Budějovic vybral do přehledu tří hráčů, na které by mohly kluby NHL ukázat v 6. či 7. kole draftu.

„Nehraje tak, že by vás to ohromilo. Má ale skvělé proporce a na svou výšku se velmi dobře pohybuje. Také má slušnou střelu,“ pokračuje ve svém hodnocení kanadský novinář Mark Scheig. Kachyňa v základní části Ontario hockey league nastřádal 13 bodů (2+11) v 52 zápasech a byl čtvrtým nejproduktivnějším zadákem Hamilton Bulldogs.

„Se sezonou jsem spokojený, byla to pro mě parádní zkušenost. Naučil jsem se jak jiný jazyk, tak i jiný styl hokeje a určitě nelituji, že jsem odešel hrát do Kanady. Poznal jsem tam také mnoho skvělých lidí,“ hodnotí mladý obránce. Ten je díky dobrému závěru sezony hodnocen jako 101. nejlepší hráč do pole podle Cetrálního skautingu NHL a naděje na draft tedy žije.

Vzpomeňme však na jiné českobudějovické odchovance – Lukáše Vopelku či Jiřího Smejkala – kteří na draft marně čekali v předchozích letech, ač také šanci měli. Posledního odchovance měly České Budějovice na draftu NHL v roce 2011, kdy Columbus Blue Jackets ukázal v šestém kole na Lukáše Sedláka. Čekání na podobně kvalitního hokejistu už ale trvá pět let.

PŘEHLED VŠECH DRAFTOVANÝCH ODCHOVANCŮ NAJDETE ZDE

„Kombinace jeho postavy a rychlosti rozhodně stojí za to, aby si ho někdo vybral v pozdějších kolech. Potřebuje ale zapracovat na několika věcech. Například čtení hry, a také by ještě lépe mohl využívat svou velikost. To jsou ale věci, které se dají vypilovat. Vidím ho jako ideální volbu pro 6. či 7. kolo,“ uzavírá autor zmiňovaného článku.

A co si o draftu myslí sám hráč? „Informace od klubů ještě nemám, takže vůbec netuším. Doufám jen, že si mě někdo vybere, budu rád za každé místo na draftu,“ říká účastník letošního Memoriálu Ivana Hlinky. Tento rok se dražba talentů uskuteční ve dnech 24.–25. června v Buffalu.


Související článek: Kachyňa odchází za snem o NHL. Na Budějovice mám nejlepší vzpomínky, říká
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....