Banes Motor České Budějovice
19.07.2016, Matěj Mayer

Chci sbírat body a být dobrý v plus minus, hlásí kanadský brousek Fillman

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Nejzajímavější letní posilou Motoru je bezesporu Mitch Fillman, jenž byl minulou sezonu pátým nejproduktivnějším zadákem nejvyšší franouzské soutěže. Urostlý obránce, který drží hokejku na pravou stranu, je po Andym Ferencovi teprve druhým Kanaďanem v historii klubu. K solidní ofenzivě se rozhodně nebude bát ani tvrdit muziku. „Opravdu jsem tady kvůli rvačkám? Tak uvidíme,“ culí se sympatická posila ve svém prvním rozhovoru na jihu Čech.

Jaký na vás zatím udělala Česká republika dojem, byl jste tu už dříve?
Minulý rok jsme se vydali s pár spoluhráči na několik dní do Prahy, takže jsem něco málo o České republice věděl. Bylo to takové dobrodružství. Zatím se tady cítím fakt dobře, užívám si město. Dnes (v pondělí) mě kluci vzali do Českého Krumlova, který je taky velmi pěkný.

Proč jste se rozhodl právě pro České Budějovice? Slyšel jste o fantastických fanoušcích?
Jo, to byla v mém rozhodování důležitá věc. Ale hlavní důvod byl ten, že jsem mluvil s Alešem Kotalíkem, který říkal, že klub chce vyhrávat a postoupit do nejvyšší soutěže. Doufám, že k tomu cíli dopomůžu. Koukal jsem se také do historie klubu, vím, že hrál dlouho extraligu a teď je pár let ve druhé nejvyšší soutěži.

Jak byste sám sebe popsal, jaký jste typ hráče?
Myslím si, že jsem silný obousměrný hráč. Můžu být nasazován do všech herních situací – můžu hrát v přesilovce i v oslabení. Snažím se být spolehlivý v obranném pásmu a mít přesnou první přihrávku.

VIDEO: Přesvědčte se o útočných schopnostech Mitche Fillmana


Slyšel jsem, že jste byl dřív útočník, je to pravda?
Do nějakých patnácti let jsem byl obránce. Potom jsem trochu ztratil zájem o hokej, tak jsem na střední škole šel hrát do útoku. Když jsem přešel z juniorské Ontario Hockey League na univerzitu, vrátil jsem se zpátky dozadu, kde už zase hraju posledních pět šest let. Myslím, že je to moje nejsilnější pozice. Nebyl jsem nejlepší útočník, přece jen je to hodně odlišné.

Jako útočník jste mohl hrát tvrdší hokej, ne? Ptám se, protože fanoušci Motoru mají rádi rvačky, a proto jste tady.
Fakt? O tom jsem nevěděl, tak uvidíme. (smích) Během kariéry jsem se párkrát popral. Občas byl někdo lepší než já, občas jsem byl lepší já než soupeř. Takhle to je vždycky.

Dobře, dělal jsem si legraci. V naší lize moc rvaček není.
Asi je to podobné jako ve Francii a celkově v evropském hokeji. Více se tady bruslí, jsou tu širší kluziště a tak.

Jste tady teprve chvíli. Přesto, stihl jste si už zapamatovat některá jména spoluhráčů?
Zatím znám spíše jména lidí z realizačního týmu. Překvapivě se mnou už několik kluků mluvilo anglicky, čtyři pět z nich mluví docela dobře. Jeden mi říkal, že studoval v Americe, takže uměl anglicky fakt dobře. Kluci mě mezi sebe vzali rychle, chovají se ke mně velice přátelsky.

VIDEO: Je libo boxerská vložka? Fillman se během jedné sezony v OHL porval osmkrát


A co čeština?
Moc ji zatím nepobírám. Snažil jsem se najít na internetu něco, abych se mohl učit česky, ale moc toho nebylo, asi to není moc populární jazyk. Doufám, že něco pochytám během sezony.

Je nějaké slovo, které si už teď pamatujete?
Zatím fakt nic moc… Možná „čau“. (smích)

První Kanaďan, který v Českých Budějovicích hrál, byl Andrew Ference. Znáte se?
Jo, známe se. Mám na něj číslo a trochu jsme spolu mluvili a psali si předtím, než jsem sem měl jít. Dal mi nějaké rady a podobně. Rozhodně jsem o něm věděl, koukal jsem se na eliteprospects.com, že tady nějakou dobu hrál.

Jaké jsou vaše očekávání od sezony?
Doufám, že budu hrát dobře. Rád bych sbíral nějaké body a byl dobrý v plus minus. Chtěl bych, abychom hráli dobrý týmový hokej, vyhráli soutěž a dostali se do extraligy. Taky vím, že minulý rok bylo hodně kluků zraněných v play-off, takže doufám, že zůstaneme zdraví.

Kanaďan Fillman už je na jihu Čech!
Oh, Canada! Do Motoru přichází kanadský obránce Mitch Fillman
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....