Banes Motor České Budějovice
28.07.2016, Matěj Mayer

Tým z KHL nebo mistr asijské ligy. Na co se můžeme těšit v přípravě?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po dvou letech tentokrát nezačne kolotoč přípravných zápasů Motoru červencovým utkáním v Plzni, nýbrž až v prvním srpnovém týdnu. Koncept přípravného období bude vůbec poněkud odlišný oproti předchozím létům – odpadá Regionální pohár a přípravných duelů je pro letošek naplánováno výrazně méně. „Nechtěli jsme hrát s týmy z WSM ligy, se kterými hrajeme během sezony čtyřikrát. Ve hře byl zápas s mužstvem z EBEL, ale nedopadlo to,“ vysvětluje kouč Stavjaňa. Celkově jen osm utkání oproti jedenácti respektive dvanácti v předchozích sezonách však na atraktivitě soupeřů neubírá. Pojďme si představit šest týmů, s nimiž České Budějovice změří síly.

Rytíři Kladno

Klub Jaromíra Jágra je tradičním soupeřem Motoru v přípravném období, letos spolu tyto celky poměří síly hned dvakrát. Kladno prošlo přes léto doslova obří proměnou a pro nadcházející ročník za něj bude hrát v podstatě úplně jiné mužstvo. Petr Ton, Jiří Burger, Petr Tenkrát, Matěj Pekr, Jiří Cetkovský, Miroslav Hanuljak, David Tůma, Peter Jánský – to je pouze stručný výčet těch nejzvučnějších jmen, která letos obléknout dres s rytířem na hrudi.

Kádr loňského vítěze prvoligové základní části naopak opustily jeho největší opory. Nejproduktivnější hráč WSM ligy David Stach, její nejlepší střelec Vítězslav Bílek i nejproduktivnější obránce Brendon Nash. Dále například Jan Rudovský, Václav Skuhravý či první brankář Lukáš Mensator. Sledovat, jak si povede nově složené mužstvo pod vedením kouče Pavla Patery, bude tuze zajímavé.

Anyang Halla

Exotický soupeř z Jižní Koreje zavítá do Budvar arény jako druhý a bude vítaným zpestřením letní přípravy. Mistr loňského ročníku asijské ligy tvoří základ národního týmu Koreje, která je hostitelskou zemí příštích olympijských her. Anyang Halla má ve svých řadách šest Kanaďanů a jednoho Američana, z nichž většina už získala tamní občanství a reprezentuje Koreu. Například obránce Alex Plante byl kdysi draftovaný do NHL v 1. kole a zahrál si deset utkání nejlepší ligy na světě. Nebude to ale první měření sil se soupeřem z takto exotické země. V sezoně 1955–56 totiž České Budějovice porazily akademiky z Číny 8:2!

Jihokorejský klub funguje od roku 1994 a působiště v něm našlo i několik českých hokejistů. Patrik Martinec, který je nyní hlavním trenérem mužstva, je historicky druhý v kanadském bodování týmu. Nějaký čas v mužstvu strávili i Zdeněk a Jaroslav Nedvědové, Filip Štefanka či Daniel Seman. Anyang Halla má dokonce i českobudějovickou stopu! Sezonu 2007–08 v něm trávili Patrik Hučko a Milan Kopecký, kteří v minulosti hráli v Českých Budějovicích. Zajímavostí je, že přípravu na sezonu 2011–12 absolvoval na soutoku Vltavy a Malše Kanaďan Dustin Wood, který předchozí dva roky působil právě v Anjangu.

Loni byl střelcem jediné branky Motoru v utkání s Chabarovskem obránce Lukáš Zíb

HK Amur Chabarovsk

Soupeř z KHL je podle hlasování fanoušků jednoznačně nejatraktivnějším celkem, který navštíví Budvar arénu. Amur přitom byl soupeřem Motoru v přípravě i loni, kdy zvítězil 2:1 díky gólu v poslední sekundě základní hrací doby! Jihočeši tak budou mít o motivaci postaráno. Celkově se bude jednat již o čtvrté vzájemné měření sil. V sezoně 1998–99 České Budějovice porazily Chabarovsk 6:2, o pět let později na turnaji ve Švýcarsku vyhrál Amur 4:2.

Chabarovsk nepatří mezi špičku KHL, už čtyřikrát po sobě se nedostal do play-off a loni v lize skončil na 25. místě. Přes léto ještě o něco oslabil, přesto jsou v týmu stále zajímaví hráči, mezi něž patří zkušený obránce Vitalij Aťušov či česká dvojice Tomáš Zohorna – Jan Kolář, která reprezentovala Českou republiku na posledním mistrovství světa. Zohorna byl loni druhý nejproduktivnější hráč mužstva, Jan Kolář druhým nejlépe bodujícím obráncem a asistentem kapitána.

HC Kometa Brno

I s Kometou se Motor utkal už v přípravě na loňský ročník a tehdy na ledě DRFG arény prohrál 3:6. Brňané ale také prošli doslova obří obměnou kádru a rozhodně přes léto posílili. Novými akvizicemi se staly nedávné opory reprezentace jako Ondřej Němec, Martinové Zaťovič s Eratem, dále nadprůměrní hokejisti, kterými Marek Kvapil, Vlastimil Dostálek, Marcel Haščák, Michal Gulaši či mladík Jan Štencel beze sporu jsou.

Neztratili přitom nic moc. Nejvíc bolet bude odchod obránců Tomáše Kaberleho, Jana Hanzlíka či forvardů Davida Ostřížka s Vilémem Burianem, které však nově příchozí více než plnohodnotně nahradí. Kometa skončila v uplynulém extraligovém ročníku po základní části devátá a v předkole vypadla za stavu 1:3 na zápasy s Chomutovem. Letos bude mít rozhodně vyšší ambice. Brno by mělo být posledním celkem, jenž se v přípravném období v Budvar aréně představí.

Loňské přípravné utkání s Táborem hrál Marek Vaniš za Motor. Nyní bude hájit barvy soupeře

HC Tábor

I v Táboře se bude jednat o odvetu za jediný loňský přípravný duel. V něm totiž Motor překvapivě na rivala z třetí nejvyšší soutěže nestačil! O vítězství Tábora 4:3 po samostatných nájezdech tehdy rozhodl bývalý českobudějovický talent a kapitán kohoutů Jakub Matušík, jenž bude pokračovat v týmu i v další sezoně. Zahraniční angažmá nakonec nedopadlo Marku Vanišovi a o služby bývalého útočníka Motoru se tak bude moci Tábor znovu opřít. V týmu zůstává i Radek Seidl, Jan Boháč a nově jej posílí Vladimír Kýhos mladší, který dělal kapitána druholigové Bílině.

Mezi ztráty patří odchody dvou kvalitních druholigových hokejistů, kteří strávili notnou část mládežnické kariéry v Českých Budějovicích. Kohouti nemohou dále počítat se službami útočníka Stanislava Polodny a obránce Michala Klímy. Jinak se však dá říct, že síla týmu by měla být zhruba podobná a Tábor by měl opět patřit do nejužší špičky 2. ligy. V minulém ročníku do poslední chvíle bojoval o WSM ligu.

BK Mladá Boleslav

Motor se s týmem ze sídelního města automobilky Škoda střetnul naposledy během prvoligové základní části 2013–14, v němž si Mladoboleslavští vybojovali postup mezi elitu. V extralize působí poslední dvě sezony a v té minulé zaznamenali úspěch v podobě účasti v semifinále play-off. I Středočechy potkaly v létě poměrně výrazné změny. Brankářská jednička David Rittich zamířil do NHL a o místo prvního brankáře se tak popere Jan Lukáš s nově příchozím Finem Tuomasem Tarkkim.

Velké posily do útoku přišly v podobě loňského mistra Petra Vampoly, Tomáše Pospíšila, Lukáše Žejdla či Jakuba Orsavy, obranu vyztuží Jan Hanzlík, David Štich nebo Tomáš Pastor. Ze zvučnějších jmen dres Mladé Boleslavi naopak dále neobléknou forvardi Richard Jarůšek, David Výborný, Michal Bárta a Tomáš Klimenta. Nepokračuje ani obránce Martin Rýgl a gólman Martin Růžička.

A na poslední chvíli přibylo ještě Ústí nad Labem, kam Motor zajede 23. srpna.

Rozpis přípravných utkání:

pátek     5.8.	  ČEZ Motor Č. Budějovice	Rytíři Kladno	         17:00	 
úterý     9.8.	  ČEZ Motor Č. Budějovice	Anyang Halla	         17:30	 
úterý    16.8.	  ČEZ Motor Č. Budějovice	HK Amur Chabarovsk	 18:00	 
čtvrtek  18.8.	  Rytíři Kladno         	ČEZ Motor Č. Budějovice	 17:00	 
úterý    23.8.    HC Slovan Ústí nad Labem      ČEZ Motor Č. Budějovice  18:00
čtvrtek 25.8. ČEZ Motor Č. Budějovice HC Kometa Brno 17:30 úterý 30.8. HC Tábor ČEZ Motor Č. Budějovice 18:00 pátek 2.9. BK Mladá Boleslav ČEZ Motor Č. Budějovice 17:30
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....