Banes Motor České Budějovice
06.08.2016, Matěj Mayer

Kuriózní první zápas Fillmana. Hrál proti svému „agentovi“

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Teprve druhý Kanaďan v historii českobudějovického hokeje má za sebou zápasovou zkoušku. I když se jednalo pouze o první přípravný duel, Mitch Fillman v něm ukázal potenciál. Spolehlivostí, drzostí a kvalitní rozehrávkou navnadil příznivce Motoru, že se letos mají v jeho podání na co těšit. Krom toho, že si hned v prvním zápase s Kladnem připsal asistenci, zažil kuriózní situaci, když si zahrál proti Zbyňku Hrdelovi, jenž byl strůjcem jeho angažmá na jihu Čech.

Na první prázdninové utkání v Budvar aréně se čekala slušná návštěva. I tak však kulisa v podobě 3200 diváků kdekoho příjemně zaskočila. Všiml si toho i samotný Mitch Fillmann, kanadská posila defenzivních řad Jihočechů. „Líbilo se mi, že přišlo tolik fanoušků, i když to určitě nebylo až tolik, kolik chodí během základní části,“ spustil sám od sebe při pozápasovém rozhovoru.

Právě on byl hned u první branky Motoru ze sedmé minuty, když zachytil puk na modré čáře a následně jej přistrčil Nouzovi, po jehož přihrávce skóroval Heřman. Fillman si tak připsal asistenci a potvrdil, že do mužstva nepřišel jen kvůli plnění defenzivních povinností. „Myslím, že jsem odehrál slušný první zápas. Snažil jsem se hlavně nedělat chyby a hrát jednoduše. Vždy se chci s každým zápasem zlepšovat a věřím, že v podobných výkonech budu pokračovat,“ zhodnotil svůj výkon.

Chci sbírat body a být dobrý v plus minus, hlásí kanadský brousek Fillman

Motor si vypracoval slibní tříbrankový náskok už v prvních dvanácti minutách a z vedení 3:0 těžil v dalším průběhu utkání, kdy mohl hrát ve větším klidu. Do sítě kladenského Hanuljaka postupně napadaly další tři góly a svěřenci Antonína Stavjani působili na ledě příjemně svěžím dojmem. Zatímco útočníci pohledně kombinovali, asi největší progres prodělala hra obránců, kteří se zbytečně nezbavovali kotouče, a přesně rozehrávali.

„Byl to dobrý zápas. Začali jsme hodně dobře a vedení jsme drželi celý zápas, to bylo důležité. Je fajn, že jsme první zápas vyhráli, i když to byl jen přátelák,“ přidává svůj názor rodák z ontarijského Oakville. Výsledek 6:2 z prvního přátelského mače je zkrátka spravedlivým výsledkem parádního výkonu Jihočechů. Ti tak ještě překonali skóre z loňské přípravy, během níž dvakrát porazili Kladno výsledkem 5:2.

Pro Mitche Fillmana byl premiérový start v dresu Motoru ještě o to pikantnější, že na opačné straně stál jeho „hrající agent“. Tím je rodák z Písku Zbyněk Hrdel, který aktuálně bojuje o místo na soupisce Kladna. „Zbyněk je vlastně spíš můj přítel, který zná hodně lidí tady, takže je zkontaktoval a pomohl mi sehnat tohle angažmá. Je skvělé zahrát si proti němu, protože loni ve Francii jsme spolu hráli za Amiens. Je to prostě můj dobrý kámoš,“ vysvětluje nejzajímavější letní akvizice Českých Budějovic.

Právě Hrdel, jehož od angažmá v Quebecké juniorské lize pojí přátelství s hvězdou světového hokeje Sidneym Crosbym, vstřelil ve třetí třetině druhou branku Rytířů, když zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Co na to Fillman? „Je vždycky pěkné, když váš dobrý kamarád dá gól. Bylo to v přátelském zápase, takže jo, přeju mu to,“ usmívá se závěrem 26letý obránce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....