Banes Motor České Budějovice
08.08.2016, Matěj Mayer

Jihokorejský Anjang porazil juniory Sparty a nyní míří pod Černou věž

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po kladenských Rytířích, kteří jsou parťákem Motoru ve WSM lize, čeká České Budějovice svátek v podobě návštěvy hokejistů z Jižní Koreje! Svěřenci českého trenéra Patrika Martince jsou v Praze na soustředění a krajské město jižních Čech bude mít tu čest sehrát s mistrem loňského ročníku Asijské hokejové ligy přípravné utkání. Nenechte si ujít nevšední zážitek a buďte v úterý připraveni v 17:30 v Budvar aréně! Vstupné 60 Kč, pro permanentkáře zdarma.

Trojnásobný mistr Asie měl loni svou nejlepší sezonu

Klub z jihokorejského města Anjang slaví letos teprve 22. výročí. Založený byl roku 1994 a jeho původní název byl Mando Minia. O čtyři roky později změnil název na Halla Winia a současné jméno nese až od sezony 2005–06. Členem Asijské hokejové ligy, které se účastní týmy z Japonska, Číny, Jižní Koreje a Ruska, se Anjang Halla stal v ročníku 2004–05. Za dvanáctileté působení v lize se Anjang stal vítězem třikrát (2010, 2011, 2016), ale například v roce 2011, kdy měl hrát finále s mužstvem Tóhoku Free Blades, se rozhodující utkání nehrálo z důvodu zemětřesení a tsunami v Tóhoku (vyžádalo si 16 tisíc obětí).

V asijské soutěži se hraje poměrně velké množství zápasů v základní části. Poslední sezonu bylo odehráno 48 utkání a Anjang Halla zvítězil v 39 případech. 114 získaných bodů je nejlepší výsledek v klubové existenci. Loni v lize působilo devět týmu, k nimž patřil dokonce jeden z Ruska – Sachalin, a právě ten skončil v základní části jen o bod za týmem ze Korey a byl jeho soupeřem ve finále.

Pět Severoameričanů Anjangu jádrem Jižní Koreje na OH

Anjang Halla má na soupisce šest Kanaďanů a jednoho Američana, opravdových rodáků ze Severní Ameriky je ale jen pět z nich. Jedná se o skutečně zajímavá jména. Začněme od brankáře Matta Daltona, který si kdysi dělal naděje na proniknutí do NHL v dresu Bostonu, a poté působil tři roky v Nižněkamsku v KHL. V Jižní Koreji načne svou třetí sezonu, už dostal tamní občanství a bude reprezentační jedničkou na OH v Pchjongčchangu 2018.

Obránci Eric Regan a Alex Plante se také dlouho potloukali po severoamerických soutěžích, než vyrazili do Evropy. Ofenzivně laděný Regan působil dva roky v německé DEL, než zakotvil v Asii, kde během prvních třech let vystřídal tři kluby. To Plante byl dříve jako hráč draftovaný do NHL v prvním kole Edmontonem velkým talentem kanadského hokeje, za první tým Oilers si zahrál deset utkání, ale v NHL se nikdy naplno neprosadil. Po angažmá v EBEL a Norsku zamířil do Asie, kde má za sebou první sezonu. Po té další by měl dostat občanství, aby mohl reprezentovat Jižní Koreu na následujících olympijských hrách.

Na konec jsme si nechali dvojici útočníků, kteří loni patřili do první desítky bodování ligy. Mike Testwuide se narodil ve státě Colorado a po neúspěšných letech v AHL, zamířil do Anjangu, kde už odehrál tři sezony. V té uplynulé byl nejlepším střelcem ligy s 35 góly a vyhlásili ho nejužitečnějším hráčem soutěže. To Brock Radunske (na fotce) už je v Jižní Koreji jako doma. V týmu hraje už osm let a za tamní reprezentaci se zúčastnil čtyř šampionátů. „Canadian Big Beauty“, jak se mu přezdívá, za tu dobu už vyhrál, co mohl. Ve 33 letech stále patří k nejlepším hráčům. Je s náskokem první v historickém bodování klubu s 453 body (183+270) v 304 zápasech, druhý je současný trenér Patrik Martinec.


2. přípravné utkání

ČEZ Motor České Budějovice

Anjang Halla

úterý 9. srpna 2016, 17:30
Budvar aréna

Anjang porazil juniorku Sparty

Hokejisté z patnáctého největšího města Jižní Koreji, které má kolem 630 tisíc obyvatel, už za sebou mají první přípravný zápas proti českému týmu. V rámci předsezonního kempu, který svěřenci Patrika Martince absolvují v Praze, vyzvali juniorský tým Sparty Praha. Anjang ukázal, že nebude snadným soupeřem, protože mladíky Sparty porazil 4:3, a to ani nehrál v nejsilnější sestavě. Po dalším zápasovém testu na ledě Motoru ještě změří v pátek síly se Slavií Praha.

Barvy Anjangu hájil i legendární Tikkanen

Jednoznačně nejznámějším hráčem, který kdy v týmu Anjang Halla působil, je Esa Tikkanen. Legendární finský forvard, který má pět prstenů pro vítěze Stanleyova poháru, dohrával v jihokorejském klubu kariéru. Bylo to v sezoně 2004–05, kdy se rozhodl po třech letech nečinnosti k návratu na led a zlákala ho asijská destinace. Člen síně slávy finského hokeje v mužstvu působil jedinou sezonu, byl hrajícím trenérem a zaznamenal 25 bodů (8+17) ve 30 zápasech.

Českobudějovická stopa

V mužstvu úterního soupeře Motoru působilo také několik Čechů, hned dva z nich hráli před angažmá v Jižní Koreji také v Českých Budějovicích. Obránce Patrik Hučko působil na jihu Čech devět utkání (2+5) v sezoně 2001–02, než se o šest let později ocitl v dresu Anjangu Halla. V Asijské hokejové lize strávil jednu sezonu a připsal si 29 bodů (10+19) ve 33 duelech.

Milana Kopeckého si mohou fanoušci Českých Budějovic pamatovat z povýlukové sezony 2005–06, když byl na jihu Čech na hostování ze Slavie. Za tehdejší Mountfield odehrál 28 utkání s bilancí 1+4. O dva roky později si odskočil do Anjangu, kde posbíral pět bodů (2+3) v 11 zápasech.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....