Banes Motor České Budějovice
12.08.2016, Tomáš Kučera

Když byly dva týmy z Budějovic mezi nejlepšími v zemi

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Derby mezi Motorem a David Servisem bylo po dlouhé době možností, aby se střetly dva celky z Českých Budějovic na ligové, dá se říci profesionální, úrovni. Nebylo to ale zdaleka poprvé, v počátcích našeho klubu sehrál tehdejší Stadion i derby soutěžní. A na konci 40. let 20. století byly dva celky z Českých Budějovic dokonce mezi nejlepšími jedenácti v celém Československu!
Fotografie Meteoru/Rovnosti České Budějovice z ligové kvalifikace v roce 1950.
Nahoře zleva: Matoušek, Schrabal, Bonuš, M. Homolka, Tobiáš, Pražák, Freiberk, Buriánek.
Dole zleva: Hojsa, Kalista, Kroupa a Lenc.

První soutěžní zápas, první derby

Už první "mistrovský zápas" Stadionu České Budějovice v roce 1928 byl vlastně městským derby. 22. ledna se na turnaji ve Strakonicích utkal "novorozený" hokejový klub v prvním zápase s SK České Budějovice, tedy s mužstvem, které hrálo hokej už několik sezon a bylo tvořeno zejména fotbalisty budějovického SK. Zápas byl velice vyrovnaný a rozhodnut byl dokonce až v prodloužení. Šťastnějším celkem byl Stadion, který vyhrál 1:0 díky gólu jednoho z tria Houfek, Zasadil nebo Toufar. Nevíme, kdo z nich byl autorem této památné první branky, známe jen souhrn střelců z celého turnaje, kde Stadion ještě porazil 5:0 písecký B tým, a to stačilo k jihočeskému mistrovskému titulu. Bylo to kapku nefér vůči A týmu Písku, který měl ve skupině mimo soutěž o jihočeského mistra hrající LTC Praha, a tak prakticky ani nemohl postoupit do vyřazovacích bojů. Ale faktem je, že českobudějovický Stadion s LTC uhrál nejpřijatelnější výsledek, a jak tvrdí článek v Jihočeských listech: "Sám Maleček byl hrou A. C. Stadion nadšen a daroval hráči Kotousovi kanadské rukavice."



Derby proti "černým kůžím"

Od ročníku 1929-30 se v jižních Čechách začaly pod vedením místní župy organizovat krajská, neboli župní, mistrovství. Českobudějovičtí Stadioňáci patřili vždy mezi nejlepší a po většinu času, ba dokonce i na počátku válečných let, mu byl v patách celek "černých kůží", jak byli označování hráči SK České Budějovice jak na trávě, tak na ledě. Celkem odehrály tyhle celky 10 soutěžních derby zápasů, z nichž 7 vyhrál Stadion, 2 skončily remízou a 1 vyhrálo českobudějovické SK. Ačkoliv, prohry byly ve skutečnosti dvě a obě se udály v roce 1933, jedna se ale nepočítá. Proč? Ve skupině vyhrálo SK nad Stadionem 2:1, jenže za SK nastoupil i Jiří Toufar, který ale neměl náležitě vyřízený start, protože přestupoval právě ze Stadionu. Po protestu tak Stadion vyhrál 5:0 kontumačně. Nic mu to nakonec nebylo platné, v bojích o mistra župy se oba celky střetly znovu a opět vyhrálo SK, tentokrát 1:0 v prodloužení. A kdo asi tak mohl dát gól? Samozřejmě Jiří Toufar, tentokrát už ale řádně zaregistrovaný.

Bilance proti SK České Budějovice
1927-28	1:0p
1928-29	1:0
1931-32	7:1
1932-33	5:0K (1:2), 0:1p
1938-39	6:3, 3:3
1939-40	3:1, 2:1, 3:3

Celková bilance (6 sezon)
		Z	V	VP	R	PP	P	Skóre
Celkem	       10	6	1	2	1	0	31:13
Doma		3	2	0	1	0	0	12:7
Venku		2	1	0	1	0	0	5:4
Neutrálně	5	3	1	0	1	0	14:2 
Poslední rok války, to bylo samé derby

SK České Budějovice svůj hokejový odbor během války zrušilo, ale ve městě byl hokej nesmírně populární a vznikalo tu opravdu velké množství klubů. A ty dostaly šanci si zahrát proti ligou prověřeným borcům Stadionu v sezoně 1944-45. Tehdy na konci války už se totiž za hokejem nesmělo jezdit dále než 30 kilometrů. A tak regulérní soutěže nahradila jen jakási soutěžní přehlídka mužstev z nejbližšího okolí, v níž neměl Stadion absolutně konkurenci. Kromě mimobudějovických mužstev Vodňan (9:3) a Zlivi (17:1) porazil i městské rivaly SK Meteor (12:0), SK Slavoj (12:1) a také své B mužstvo (10:0).

Meteor vyletěl až téměř do ligy

Povšimněte si výše toho, že v roce 1945 dostal Meteor od Stadionu 12 gólů. To byl tehdy zelenobílý hokej v plenkách, sotva ho v klubu začali pěstovat. Pak ale přišly posily s ligovými zkušenostmi jako byli Václav Lenc, Hynek Bonuš či Jaroslav Schrabal a k tomu začala vyrůstat fantastická mladá generace, kterou reprezentovaly zejména budoucí hvězdy ligy i národního týmu Vlastimil Hajšman a Antonín Španinger. A během pár let byl v Českých Budějovicích klub na ohromné úrovni. Z nejnižší soutěže stoupal Meteor vzhůru, až v sezoně 1948-49 došel do závěrečné kvalifikace o postup do ligy. V tom ho čekala trojice "velkoklubů" - brněnské Královo Pole, nejlepší ostravský celek z Vítkovic a navrch Pardubice. Uvědomme si, že v tom ročníku hrálo ligu jen 8 celků - pražské týmy LTC, ČLTK, Sparta a ATK, a pak už jen českobudějovický Stadion, Bratislava, brněnské Židenice a Prostějov.

Kvaifikace byla nesmírně vyrovnaná a o nepostupu Meteoru rozhodlo nakonec jen skóre! Královo Pole, Vítkovice i Meteor měly totiž shodně 4 body za 2 výhry. Jihočeši porazili 2:1 Pardubice, 5:3 Královo Pole a s Vítkovicemi prohráli až v prodloužení 4:6! Podle dnešního systému bodování by postupoval Meteor z prvního místa, tehdy však měli soupeři lepší skóre díky vysokým výhrám nad Pardubicemi, a tak postupovali Brňáci a Ostraváci.

Ještě rok na to se Meteor, tehdy už přejmenovaný "po komunisticku" na Rovnost, probojoval do čtyřčlenné kvalifikace o ligu. Tentokrát byly nad jeho síly ex-ligové celky Pardubic a Prostějova a znovu z toho bylo třetí místo, v celorepublikovém měřítku tedy jedenácté! Ano, České Budějovice měly v sezoně 1949-50 čtvrtý a jedenáctý nejlepší celek Československa! Neuvěřitelné...

Postup Meteoru do ligy se nezdařil, a tak se se Stadionem střetával jen přátelsky. Úplně naposledy v roce 1950 vyhrál Stadion 9:7. To byla labutí píseň zelenobílého celku, který byl pro příští ročník násilně sloučen se Stadionem do nově vzniklého SKP JNV České Budějovice. I díky tomu ale vzniklo velmi silné mužstvo, které hned v prvním roce vybojovalo nakonec jediný mistrovský titul pro České Budějovice v historii.

Od té doby se derby dvou českobudějovických týmů na vysoké úrovni nehrálo. Až v roce 2016, kdy David Servis postoupil do 2. ligy a vyzval tradiční Motor. Výsledek jistě znáte...
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....