Banes Motor České Budějovice
23.08.2016, Tereza Košťálová, Matěj Mayer

UNL–CEB 5:2 – Jihočeši nezvládli třetí třetinu a podruhé venku prohráli

ÚSTÍ NAD LABEM — Českobudějovičtí odcestovali na své teprve druhé venkovní utkání na sever Čech do Ústní nad Labem. S tamním Slovanem hráli po dvou třetinách za stavu 2:2 vyrovnanou bitvu, opticky měli přitom nad soupeřem mírně navrch. Třetí třetina ale Motoru nesedla, když inkasoval třikrát a prohrál 2:5. Zatímco České Budějovice podlehly ve čtvrtém přípravném duelu ze šesti, Slovan zatím zaváhal ve stejném počtu zápasů jedinkrát. Trenér Stavnaňa před utkáním trochu zamíchal sestavou a celý zápas tentokrát odchytal Petr Kváča.

Zahájení úvodní dvacetiminutovky se opozdilo přibližně o čtyři minuty, jelikož byla špatně ukotvená branka hostů a rozhodčí ji pomocí vrtačky upravili. Opoždění však nehrálo příliš velkou roli ve výkonu hráčů, ale aktivnější byli na hrací ploše hosté.

První velká příležitost se naskytla Lubošovi Robovi na konci čtvrté minuty, kdy na již zmíněného hokejistu zívala zcela odkrytá branka, ale Jakub Soukup na poslední chvíli zabránil vstřelení gólu jedním ze svých skvělých zákroků. V čase 09:43 min. se však domácí prosadili v přesilové hře díky Danielu Vrdlovcovi, který dorazil puk za záda Petra Kváči od Jana Kloze. Po dvaceti šesti vteřinách přišla od hostů rychlá odpověď, jelikož se do černého trefil Tomáš Nouza po chybné rozehrávce domácího brankáře a prvnímu úspěšnému střelci Českých Budějovic stačilo už jen přesně mířit do odkryté svatyně.

Ve druhé části se českobudějovičtí dostali do vedení hned po čtyřiceti devíti sekundách po záslužné střele Lukáše Květoně, který z předbrankového prostoru přelstil bezbranného Jakuba Soukupa. Ústeckým se podařilo vyrovnat skóre na 2:2 v čase 23:54 min. neboť Jaroslav Kvapík od modré čáry prostřelil naprosto vše, co mu stálo v cestě.

Třetí perioda prospěla spíše domácímu mužstvu. Ve čtyřicáté páté minutě Jan Kloz zneužil nepřehlednou situaci v předbrankovém prostoru a nedal Petru Kváčovi příležitost jeho jedovku vychytat. Jana Kloze následoval v čase 49:29 min. Jaroslav Moučka, jenž byl nalezen Janem Daleckým a trefil naprosto odkrytou klec Motoru.

Domácí Slovan se musel od padesáté druhé minuty poprat na ledě bez Vladimíra Brože, který obdržel dva dvouminutové a automaticky jeden desetiminutový trest za pokus o bodnutí špičkou hole. Hostům se přesilová hra nepodařila podle představ a navíc pět vteřin před koncem zápasu se podařilo při početní výhodě ještě severočeskému Davidovi Bernadovi upravit a navýšit vedení svého týmu na tříbrankové střelou pod víko svatyně hostů.

Hokejisté a velmi aktivní fanoušci Českých Budějovic se museli po šedesáti minutách smířit s prohrou v přípravném utkání s týmem Slovanu Ústí nad Labem. Ústeckým se podařilo obrátit skóre na začátku závěrečné dvacetiminutovky a následně si hru pohlídat.

Ohlasy po zápasu

Miroslav Mach (HC Slovan Ústí nad Labem): „Do poloviny zápasu jsme nehráli podle plánů, ale následně jsme začali hrát naši hru. Myslím si, že divák viděl pěkný hokej. Herní situace zatím nějak více netrénujeme, spíše Jaroslav Roubík se sám poradil se svou lajnou a přesilovky vyšly skvěle. Se zápasem a výkonem jsem velmi spokojený. Prohrávaná vhazování jsme zdůrazňovali hned na začátku, ale buly už je na šikovnosti hráče a nelze natrénovat. Moc děkujeme našim fanouškům, jelikož je hodně dobré, aby jich přišlo kolem šesti set. Doufáme, že diváci budou chodit stále v tak hojném počtu.

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „V přípravném utkání proti Slovanu rozhodlo neproměňování šancí. Jedna velká šance byla při přesilovce, kdy jsme hráli pět na tři a naši hráči ji nedokázali využít a totálně selhali. Naopak jsme inkasovali gól v naší přesilovce na 4:2, což nás zlomilo, jelikož pokud vede soupeř o dvě branky, tak hráči nehrají v klidu. Dělali jsme zbytečné chyby, které však rozhodly o výsledku. Do začátku sezóny máme přibližně dva týdny a stále ještě dolaďujeme sestavu.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....