Banes Motor České Budějovice
24.08.2016, Filip Kortus

Matěje Tomana vyhlásili nejlepším útočníkem reprezentačního turnaje

První turnaj s reprezentací a hned velký úspěch. Patnáctiletý útočník českobudějovického dorostu Matěj Toman absolvoval s reprezentační šestnáctkou první přípravný turnaj a hned zazářil. Díky bilanci 1+4 a dobrým výkonům ho organizátoři vyhlásili nejlepším útočníkem.

Nejmladší reprezentační kategorie U16 měla na programu první mezinárodní turnaj. Ještě před přejezdem do centra dějiště v Salcburku odehráli nadějní hokejisté přátelské utkání se staršími dorostenci Škody Plzeň a připravovali se na kempu v Rokycanech. „Vyhráli jsme po prodloužení, ale bylo cítit, že spolu hrajeme praktiky poprvé,“ hodnotil Toman.

Prvním soupeřem českého výběru byli stejně staří Slováci, kteří utrpěli vysokou prohru 1:5. Čeští mladíci přehráli i o rok starší Rakušany a to ještě výraznějším poměrem 9:2. „Dařilo se mi, hrál jsem v první lajně a klapalo nám to. Úvodní trému jsem měl, ale rychle mě to přešlo,“ komentovala vycházející hvězda českobudějovického hokeje.

Závěrečný duel s favorizovanými Rusy šestnáctka prohrála 2:4 a umístila se na druhé příčce. „Rusové měli výhodu v tom, že pospolu hrají už druhým rokem. Byli v zápase lepším týmem, přesto jsme odehráli slušné utkání a dlouho jsme drželi nadějný stav.“



Toman po celý šampionát předváděl dobré výkony a byl za ně patřičně odměněn. „Překvapilo mě to, čekal jsem, že to dostane spíš spoluhráč z lajny,“ smál se. Wolfgang Rud Cup hraný v Salcburku má tradici, hrál se již několikátý ročník.

Pro nově vzniklý reprezentační tým to byla první větší akce, v listopadu jej čekají tři přípravná utkání se Švýcarskem. Kromě jednodenních kempů se mladíci vypraví na turnaj čtyř do Ruska, na programu jsou i přátelská utkání se Slovenskem.

Začátek sezony mládeže se kvapem blíží a Matěj Toman zřejmě budou za Motor bojovat na dvou frontách. „Aktuálně jsem v kádru staršího dorostu, ačkoliv věkově zapadám do mladšího. Budu se snažit co nejvíce pomoci oběma celkům, ať dosáhneme kvalitních výsledků,“ přeje si od nadcházející sezony.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....