Banes Motor České Budějovice
25.08.2016, Filip Kortus

Výhře jsme šli naproti, říkal po zápase Tomáš Guman

Při zranění Roka Pajiče se posunul do druhé formace a se zkušenějšími kolegy mu to klapalo. Devatenáctiletý Tomáš Guman odehrál s Kometou velmi dobré utkání, v závěru třetí třetiny se nebál ani potyčky s obávaným Janem Káňou. "Soupeři se do bitky chtělo, já jsem moc pro nebyl," usmíval se po utkání. Prakticky ihned se mu dostalo ochrany, na podporu svých spoluhráčů se může v sezoně kdykoliv spolehnout.

Kometa by letos v extralize měla být jedním z aspirantů na titul, přesto jste se silného soupeře nezalekli a zaslouženě vyhráli.
Od začátku utkání jsme měli dobré nasazení, což byl základ úspěchu. Šli jsme do zápasu s tím, že ho chceme urvat a porazit silného soupeře. Kometa nebyla očividně v nejlepším rozmaru, hrála po dlouhé cestě autobusem. To na našem výkonu nic nemění, chodili jsme do toho a vyšlo to.

Nepřišla vám Kometa malinko přibržděná?
Nasazení jsme měli o něco větší, zřejmě to rozhodlo. Kometa ještě stále zkouší jednotlivé formace, takže nebyli v kombinaci moc přesní.

Podali jste odlišný výkon než v Ústí nad Labem?
Oproti duelu s Kometou nám chyběla větší agresivita při napadání a ani nasazení od nás nebylo optimální. To byly podle mě klíčové faktory porážky s Ústím.

Start sezony se kvapem blíží, co je potřeba do začátku nejvíce vypilovat?
Musíme si pořádně zažít systém hry, který praktikujeme jiný s novými trenéry. Na to se musíme zaměřit, ať to máme do sezony pořádně natrénované.

Sice jste hráli venku pouze dvakrát, ale nejsou zatím venkovní utkání kámen úrazu?
Domácí prostředí je domácí prostředí. O tom není třeba hovořit. Nevím, v čem spočívá problém. Těžko říct, zda – li nemáme na venkovní utkání nějaký blok. Do sezony to musíme odstranit.

V závěru utkání jste se do sebe pustili s Janem Káňou. Vyřizovali jste si účty po dohraném souboji?
Začali jsme se trochu pošťuchovat, strhla se menší strkanice. Soupeř se chtěl pouštět do bitky, já jsem moc pro nebyl. (smích) Po zápase mi kluci říkali, že bych to s ním neměl lehké, takže jsem rád, že k tomu nedošlo.

Celé utkání jste odehrál ve druhé formaci společně s Martinem Heřmanem a Josefem Strakou. Byl to pro vás odlišný styl hokeje než ve čtvrté formaci?
Samozřejmě se hraje malinko jiný hokej, musel jsem se přizpůsobit. Ale nebyl sebemenší problém, cítil jsem se dobře. Více méně je to lajna jako lajna, stačí si zvyknout.

Už jste tak spolu i trénovali nebo to byla zápasová varianta?
Po zápase v Ústí, kdy se zranil Rok Pajič, udělali trenéři menší změny ve formacích. Už jsme spolu trénovali po minulém utkání.

V týmu soupeře nastoupila hned čtveřice mládežnických reprezentantů. Proběhlo před utkání nějaké hecování, jelikož sám jste v širším výběru dvacítky?
Hráli tři kluci z osmnáctky, se kterými se neznám. Spolu ve dvacítce jsme s Romanem Dymáčkem, níž jsme se pouze před utkáním pozdravili.

Stihl jste i jedno přípravné utkání za juniorku, do které věkově stále zapadáte. Počítáte v sezoně s tím, že byste týmu pomohl?
Ano, samozřejmě. Když bude možnost, moc rád si půjdu zahrát. Čím více odehraných zápasů, tím lépe pro mě. Určitě možnost zahrát si za juniorku rád přivítám.

Uplynulou sezonu jste nedohrál vinou zranění. Už na suchou přípravu jste byl stoprocentně fit?
Ano, už jsem po vyléčení neměl žádné bolesti, nic. Je to v naprostém pořádku.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....