Banes Motor České Budějovice
30.08.2016, Karel Svoboda

MDO: Hrací systém ELIOD extraligy

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Ve čtvrtek začíná prvním kolem extraliga mladšího dorostu. Tímto článkem uzavíráme miniseriál náhledů na systém mládežnických soutěží pro sezónu 2016/17.

Úvod

Hrací systém extraligy mladšího dorostu zůstal zcela nezměněn a tak jedinou změnou pro budějovické dorostence ve skupině Střed zůstává "pražská výměna", kdy celek HC Slavia nahradil HC Spartu a nováček HC Tábor zaujal místo Havlíčkova Brodu, který z extraligy sestoupil.

Účastníci a jejich rozdělení

Počet účastníků: 30

Rozděleno do 3 skupin po 10 účastnících:

Západ Střed Východ
Piráti Chomutov HC Kometa Group Valašský hokejový klub
Slovan Ústí nad Labem SKLH Žďár nad Sázavou HK Mladí draci Šumperk
HC Kobra Praha HC Dukla Jihlava HC RT TORAX Poruba
HC Litvínov Mountfield HK HC AZ Havířov 2010
HC Energie Karlovy Vary Bílí Tygři Liberec HC Zubr Přerov
HC Plzeň 1929 HC Tábor HC Olomouc
HC Sparta Praha HC Motor České Budějovice HC Oceláři Třinec
Rytíři Kladno BK Mladá Boleslav HC Vítkovice Steel
HC Letci Letňany Hc Dynamo Pardubice HC PSG Zlín
PZ Kladno HC Slavia Praha HCM Warrior Brno

Základní část

Každý s každým pouze v rámci své skupiny 2 zápasy – 1x doma, 1 x venku. Celkem 18 zápasů (9 soupeřů x 2 zápasy).

Celkově má tedy základní část extraligy 18 kol. Po jejím skončení je sestavena konečná tabulka každé skupiny. Týmy na 1.-4. místě postupují do nadstavbových skupin „A“ a „B“. Týmy na 5.-10. místech pokračují v nadstavbových skupinách „C“, „D“ a „E“.

Nadstavbová část

Skupiny A,B – jistí účastníci play-off

První 4 týmy ze skupiny Střed se rozdělí dle územního principu na dvě dvojice. Západněji umístěná dvojice se přiřadí k prvním čtyřem týmům ze skupiny Západ a utvoří tak šestičlennou skupinu A. Východněji umístěná dvojice se přiřadí k prvním čtyřem týmům ze skupiny Východ a utvoří tak šestičlennou skupinu B.

V rámci skupiny A a B sehrají jejich účastníci každý s každým 4 utkání – 2x doma, 2 x venku. Celkem 20 zápasů (5 soupeřů x 4 zápasy).

Výsledky ze základní části se započítávají do tabulek skupiny A a B. Všechny týmy skupin A a B mají zajištěnou účast v play-off.

Skupina C, D a E

Skupina C je tvořena týmy ze skupiny Západ, které skončily po základní části na 5.-10. místě.
Skupina D je tvořena týmy ze skupiny Střed, které skončily po základní části na 5.-10. místě.
Skupina E je tvořena týmy ze skupiny Východ, které skončily po základní části na 5.-10. místě.

V rámci skupiny C, D a E sehrají jejich účastníci každý s každým 4 utkání – 2x doma, 2 x venku. Celkem 20 zápasů (5 soupeřů x 4 zápasy).

Výsledky ze základní části se započítávají do tabulek skupiny C, D a E. Do play-off postupují vítězové jednotlivých skupin a nejlepší tým z 2. míst. (Pozn.: Tímto se 12 účastníků play-off ze skupin A a B doplní o další 4 týmy na požadovaný počet 16). Týmy umístěné na posledních místech skupin C, D a E sestupují do Ligy mladšího dorostu.

Play-off

Osmifinále

Hraje se na 2 vítězná utkání. Dvojice se určují tradičním způsobem podle tabulky po základní části „nejsilnější jde na nejslabšího“.

Čtvrtfinále

Hraje se na 2 vítězná utkání. Dvojice se určují tradičním způsobem podle tabulky po základní části „nejsilnější jde na nejslabšího“.

Závěrečný turnaj

Vítězové čtvrtfinále tj. 4 týmy se kvalifikují do závěrečné fáze, ve které se utká každý s každým jedenkrát. Výsledkem tohoto miniturnaje je tabulka, která určí konečné pořadí extraligy mladšího dorostu.


Oficiální popis systému soutěže je zde.
Rozpis základní části pro mladší dorost HC České Budějovice je zde.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....