Banes Motor České Budějovice
31.08.2016, Karel Svoboda

Kolda: Prvním cílem je vtěsnat se do postupové čtyřky

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Po skončení schůzky trenérského triumvirátu obou celků mladšího dorostu s rodiči hráčů, jsme pozvali ke krátkému předsezónnímu rozhovoru hlavního trenéra mladšího dorostu Ladislava Koldu.

Vraťme se nejprve na konec dubna. Kolik hráčů nastoupilo do letní přípravy mladšího dorostu?

Na začátku letní přípravy se sešlo asi 45 hráčů, přičemž tři kluci absolvovali celou letní přípravu se starším dorostem. Na každém tréninku ale nebyla takto vysoká účast vlivem zranění, nemocí či vložených dovolených.

Kdy jste s týmem nastoupili na led a jakým způsobem proběhlo rozdělení kádru na MDA a MDB?

První trénink na ledě se uskutečnil 25. července a rozdělení jsme učinili 15. srpna. Do té doby jsme trénovali víceméně společně. V rámci rozdělení došlo i ke zúžení kádru a rozloučili jsme se s jedenácti hráči. Mnozí z těchto hráčů hodlají pokračovat ve svých hokejových kariérách v jiných klubech.

Sehráli jste nějaké přípravné zápasy. Můžete je zhruba vyjmenovat? Jakým způsobem probíhala nominace do těchto zápasů při takto vysokém počtu hráčů?

Ze začátku jsme sehráli několik přátelských zápasů naplánovaných formou dvojzápasů. Postupně jsme se takto utkali s Plzní, s Táborem a s Jihlavou, což jsou celky, které rovněž mají v této mládežnické kategorii A i B tým. Domlouvali jsme se tedy s trenéry těchto týmu tak, abychom viděli co nejvíce hráčů ze svých kádrů v akci. Pokaždé byly sestavy různě namixované. Po rozdělení kádru jsme s týmem MDA absolvovali turnaj v Chomutově, kde jsme se postupně utkali s domácím Chomutovem, Plzní, Karlovými Vary a Kolínem nad Rýnem. Skončili jsme druzí, ale výsledek nebyl pro nás rozhodující. Hlavním cílem bylo vidět všech dvacet nominovaných kluků ve hře.

Za pár dní začíná extraliga. Jaké jsou vaše herní a výsledkové cíle?

Ve čtvrtek 1.září začíná extraligový program MDA na ledě brněnské Komety. Myslím, že máme poměrně obtížnou skupinu Střed. Osobně bych ji asi hodnotil jako o něco těžší než zbylé dvě skupiny. Naším prvotním cílem je uhrát v prvních 18 kolech co nejvíc bodů a dostat se mezi postupující čtveřici celků, které si již v půlce listopadu mohou zajistit účast v play-off. Cílem MDB je, aby bez nějakých velkých potíží ligu mladšího dorostu udržel.

Ještě se krátce vraťme k rozdělení kádru na MDA a MDB. Jak jsme byli spokojení s kvalitou „prvoročáků“, tzn. s chlapci ročníku 2002, které jste z loňské sezóny neznal?

To je složité. Mezi těmito mladšími chlapci jsou velké fyziologické rozdíly, tím jak někteří stavbou těla dospívají pomaleji, jiní rychleji. Ale obecně musím bohužel říci, že většina těchto kluků zatím není dostatečně fyzicky připravena na dorostenecký hokej. Ale k usnadnění tohoto přechodu právě slouží MDB, který by měl fungovat jako jakýsi tréninkový tým pro mladší hráče ročníku 2002. Tým, který zejména jim umožní zvládnout přechod mezi žákovským a dorosteneckým hokejem natolik, aby se oni stali lídry mladšího dorostu v příští sezóně. Tito kluci si ale musí uvědomit, že to nepřijde samo od sebe, že se musejí maximálně snažit v tréninku a určité prvky silového tréninku si i přidávat navíc.

Kolik je tedy nyní na konci srpna v kádru obou mladších dorostů celkem hráčů?

V MDA je 20 hráčů a jeden brankář. V MDB je 18 hráčů a dva brankáři. Bohužel se personální situace v brankovišti po nečekaném odchodu Denise Vacka do Hradce Králové stala problémovou a pokoušíme se jí v součinnosti s manažerem mládeže Jardou Liškou řešit. Ještě dovolte dovětek. Rozdělení není samozřejmě neměnné do konce sezóny. Máme v plánu mít jeden ranní trénink v týdnu společný a jeden odpolední trénink pořádat modelová utkání, do kterého nasadíme celý tento široký kádr, který nějak namícháme do dvou týmů. Většina zbylých tréninků obou celků nám časově navazuje, takže bych si chtěl po celou sezónu udržet přehled o výkonnosti všech hráčů.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....