Banes Motor České Budějovice
01.09.2016, Miroslav Mayer

Vidím v juniorce potenciál, je přesvědčen Rob starší

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jestliže se o nějakém trenérském místě u mládežnického týmu HC Motor dá hovořit jako o žhavé židli, pak je to jednoznačně trenérský post u juniorského týmu. Naposledy totiž dovedl svůj tým do konce soutěže hlavní trenér, která začal sezónu už v sezóně 2007/2008. V letošní sezóně se to pokusí změnit budějovická legenda Luboš Rob.
Za devět let se u mužstva vystřídalo už hodně trenérů a někteří i opakovaně. Ne všichni odcházeli kvůli neúspěchu. Právě v poslední úspěšné sezóně 2008/2009 odešel trenér Milan Kupka k prvnímu mužstvu a to samé loni absolvoval Martin Štrba. Přesto je devítileté čekání na trenéra, který odtrénuje celou sezónu v plném běhu.

Luboš Rob se již jednou do trénování juniorky zapojil. Bylo to právě v sezóně 2008/2009, kdy byl součástí trenérského týmu, který přivedl juniorku až do semifinále play-off, kde nešťastně vypadla. Pak se dál věnoval svojí kariéře a trenérsky vstoupil do hokeje až ke konci loňské sezóny, kdy naskočil po odchodu Martina Štrby k prvnímu týmu Motoru. „ Byl jsem za tuhle nabídku rád, ale říkal jsem si, že bych chtěl zkusit trénovat tým další rok od začátku.“ Svoje přání sdělil i vedení Motoru. Po skončení sezóny se začala měnit struktura vedení mládeže a dvojice Kupka- Rob dostala nakonec zelenou pro pokračování s týmem juniorů.

„Nepovažuji se za ambiciózního trenéra, jdu do toho s tím, že miluji hokej a chci vyzkoušet trenérské řemeslo. Chci být ale svým způsobem přirozený. Byl jsem takový i jako hráč a chci být takový i jako trenér. Zatím nevím, jestli si chci budovat trenérskou kariéru,“ říká Luboš Rob. I přesto, že zrovna pozice u juniorky je v Českých Budějovicích riziková, jiný tým nechtěl. Sám se nepovažuje za trenéra, který by byl schopen trénovat žákovská mužstva, má pocit, že jeho místo je spíše od dorostu výše, kde může přispět hráčům nejvíce. Navíc u této kategorie si nejlépe vyzkouší, zda je trenéřina to pravé pro jeho další život.

Jako trenér byl u posledních dvou účastí juniorky v play-off, byť tyto údálosti dělí od sebe sedm let.„Poprvé jsem byl zapojen do přípravy týmu skoro celý rok a tam jsem na mužstvo měl nějaký vliv. Loni jsem přišel na konci sezóny a to už jsem jen sklízel, co začal Martin Štrba s Milanen Kupkou a spíše setrvačností se došlo do play-off.“ Navíc v loňské sezóně hrálo play-off šestnáct z osmnácti týmů. Letos jich bude v závěrečné části sezóny jen osm. „Myslím si, že to je správně. My na play-off myslíme a chceme tam být.“

V týmu, který naposledy došel do semifinále play-off bylo množství hráčů, kteří později hráli za Motor i extralize i v lize Dietz, Ferabauer, Jank, Vráblík, Marek, Semrád, Horák,Vaniš, Rezek atd. I v současném týmu je podle „Kondora“ množství talentovaných hráčů, kteří mají potenciál být v budoucnu součástí, nebo dokonce oporou A týmu Motoru. „Vidím tu několik kluků, kteří by se mohli ještě letos objevit v A týmu. Je tu Tomáš Vochozka, Jakub Doktor, Daniel Klinecký nebo Michal Michal, nerad bych na někoho zapomněl. Je tu ještě pár šikovných kluků. Možná nejsou tak bodově výrazní, ale dnes se body hůře uhrávají. Nechci ty dva týmy porovnávat, ale vidím v současné juniorce potenciál,“ je si jist trenér Rob.

Úkolem juniorky je výchova hráčů pro první tým, aby se nemuseli shánět posily jinde, ale mohlo se šáhnout do vlastních řad. Důležitá je i psychická odolnost hráčů ve vyřazovacích bojích. Hráči by měli být zvyklý hrát důležité zápasy, kde se hraje o všechno a hráč se musí vydat ze všech sil. „Věřím, že letos takových zápasů bude více. Protože jen osm týmů bude ve vyřazovací části, bude stále o co hrát a kluci budou pod větším tlakem hned od začátku soutěže. To jim pak pomůže naučit se řešit krizové situace. Každý těžký zápas v play-off strašně moc pomáhá. Věřím, že letos si zahrajeme hodně těžkých zápasů a kluky to posune dál,“ ví hokejová legenda.

Do prvního zápasu sezóny se do branky juniorů nepostaví loňská opora Petr Kváča, ale nová posila Jiří Patera. „ Mysleli jsme, že tu tuhle sezónu Kváča už nebude a tak jsme koupili tohoto gólmana. Je to mladý a perspektivní kluk, který je věkem ještě starší dorostenec, ale bude chytat u nás. Jako dvojka bude Hauser a to je hodně snaživý brankář. Určitě příležitost dostane.“

V obraně je dost kluků, kteří byli v mužstvu už loni. Až na výjimky se nejedná o vyloženě urostlé obránce. „My chceme letos hrát bruslivý, kombinační hokej s pukem, což znamená, že beci budou kreativní a budou bruslit dopředu. Budeme hrát systém 2-1-2. V tomto stylu hokeje nutně nemusíme mít velké hráče.“ Výhodou je, že obrana je i dobře rozdělena ročníkově, aby byla zaručena kontinuita pro příští sezónu.

Trenér Stavjaňa předělal herní styl mužstva a právě se více do kombinací zapojují obránci, než tomu bývalo zvykem. Právě s trenéry A mužstva probírali Rob s Kupkou taktiku, kterou bude chtít praktikovat i juniorka, aby hráči mohli lépe zapadnout do dospělého hokeje. „Domluvili jsme se, že něco podobného budeme hrát i tady, ale ne úplně stejně. Prostě hráči musí být schopni hrát ve dvou dopředu.“

Právě kontinuita přechodu juniorů do A týmu je důležitá. Trenéři se již dohodli, jak bude probíhat příchod úspěšných juniorů nejprve do tréninků a později i třeba do zápasů A týmu. Na druhou stranu bude fungovat i spolupráce s David servisem, kde mají již čtyři junioři zajištěn střídavý start pro letošní rok. Stejně pak, na doporučení trenérů, bude probíhat příchod nadějných dorostenců do juniorky. „Je tu jasná priorita posouvat výše naše hráče a pokud někdo z venku nebude výrazně lepší něž, naši odchovanci, tak nikoho přivádět nebudeme. Na druhou stranu se nechceme bránit příchodu kluků, kteří by mohli být perspektivní.“ Bolestí juniorky Motoru jsou vždy katastrofální vstupy do soutěže, kdy hned na začátku tým ztrácí a pak už jen dohání manko. Letos Jihočeši začínají soutěž doma s Mountfildem Hradec Králové. „Žádnou zvláštní motivaci jsme nevymýšleli. Máme motivaci jasnou, protože proti tomuto soupeři nemusíme tým nějak motivovat,“ usmívá se Kondor.

Takže, jak by měla ideálně probíhat sezóna juniorky?“Celý realizační tým by chtěl, abychom se celou sezónu drželi v první osmičce, nebo v jejím dosahu a dopadlo to tak, že v play-off budeme!“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice