Banes Motor České Budějovice
05.09.2016, Matěj Mayer

Co ukázala přípravná utkání?

Klub z krajského města jihočeské metropole zvolil před sezonou 2016–17 trochu jiný formát přípravy než v předchozích letech. Padla účast na Regionálním poháru, místo toho byly příjemným zpestřením přípravy souboje s jihokorejským Anjangem a také budějovickým David Servisem. Stejně jako loni se opakoval atraktivní mač s Chabarovskem. Oproti jedenácti duelům před loňskou sezonou jich tentokrát Motor sehrál devět, z vítězství se radoval čtyřikrát. Svými výkony se zaskvěl především Luboš Rob, nejproduktivnější hráč mužstva, a David Gába, který měl famózní statistiky.

Českobudějovičtí omezili počet přípravných duelů zejména proto, že se nechtěli střetávat s týmy z WSM ligy, s nimiž hrají poté v sezoně čtyřikrát. I tak se nakonec dvakrát utkali s Kladnem, které by mělo s Motorem bojovat o čelo tabulky. První souboj s Rytíři vyzněl jednoznačně pro Jihočechy, zatímco druhý zápas už na svém ledě Kladno porážku oplatilo. Třetí a poslední duel proti týmu z WSM ligy odehráli svěřenci Antonína Stavjani v Ústí nad Labem, kde však překvapivě padli.

5. srpna Motor – Kladno 6:2
18. srpna Kladno – Motor 3:1
23. srpna Ústí nad Labem – Motor 5:2

Dvakrát si České Budějovice zahrály také proti extraligovým celkům, a to ne tak ledajakým. Kometa Brno i Mladá Boleslav prošly přes léto velkou proměnou a měly by patřit ke špičce nejvyšší tuzemské soutěže. Doma s Kometou Motor zahrál výborně a favorizované mužstvo zaskočil. Utkání v Mladé Boleslavi, které bylo zároveň posledním přípravným mačem, ale skončilo fiaskem.

25. srpna Motor – Kometa Brno 3:1
2. září Mladá Boleslav – Motor 6:0

Čtyři zápasy sehráli Jihočeši proti velmi netradičním soupeřům. Síly změřili s mistrem Asijské ligy Anjangem Halla, který si překvapivě odvezl z Budvar arény vítězství. Opakovaný souboj s Amurem Chabarovsk vyzněl znovu lépe pro zástupce Kontinentální hokejové ligy. Opět se však jednalo o skvělé utkání. Dále si Motor zahrál proti druholigovému Táboru, kterému nadělil šest kousků, a také proti městskému rivalovi David Servisu, nově také týmu třetí nejvyšší soutěže.

9. srpna Motor – Anjang Halla 1:2
11. srpna Motor – David Servis 8:2
16. srpna Motor – Chabarovsk 4:5p
30. srpna Tábor – Motor 0:6

Zajímavost: Doma za jedna, venku za pět

Pozorným fanouškům jistě neunikl dlouhodobě známý fakt, že Motor předvádí v domácím prostředí hezký hokej, který přináší výsledky, zatímco na venkovních hřištích je pouze stínem obávaného mužstva.

Hned tři ze svých čtyř vítězství si Českobudějovičtí připsali, když se hrálo v Budvar aréně. Porazili Kladno, David Servis i extraligovou Kometu. Nestačili pouze na Korejce, které však nejspíše podcenili, a na celek z KHL, jehož kvalita by měla být na jiné úrovni. Venku zvítězil Motor ze čtyř pokusů jedinkrát, a to v druholigovém Táboře.

Brankáři

Trenérská dvojice Stavjaňa–Štrba v přípravě využívala trojici brankářů. Nejvíce prostoru dostal Ondřej Bláha, který stál v kleci 222 minut, během kterých inkasoval třináct gólů. Jeho statistiky 3,51 obdržených branek na utkání a 89 % úspěšnosti rozhodně neoslní, na druhou stranu chytal proti nejsilnějším týmům – Chabarovsku a Mladé Boleslavi.

Ještě o něco horší čísla měl mladíček Petr Kváča, jenž byl jako třetí brankář poslán na hostování do mateřských Benátek nad Jizerou. Svými výkony naopak vybočil 22letý David Gába, který odchytal 180 minut s úspěšností zákroků 95,4 % a průměrem 1,33 gólu na zápas.

David Gába chytal v přípravě výborně. Úspěšnost zákroků vyšponoval na 95,4 %

Obránci

Se sestavením obranných dvojic to budou mít trenéři hodně těžké. V prvním páru se v podstatě po celou přípravu objevoval Dušan Žovinec, který se čtyřmi asistencemi vyhrál bodování obránců, a posila z Kanady Mitch Fillman, jenž asistoval dvakrát. V ustálené podobě hrála i druhá obranná dvojice – Jakub Suchánek jako nový zástupce kapitána bodoval třikrát (1+2) a Roman Vráblík, který měl na své poměry slabé dva kanadské body (1+1).

Za čtveřicí beků, která se zdá být ustálená, se o dvě místa pere dalších pět obránců. Nejlépe z nich se v přípravě jevil 20letý Pavel Pýcha, šikovný ofenzivní obránce, který nasbíral tři asistence, a byl nejlepší v plus minus bodech (+7). V páru ho nejčastěji doplňoval naopak defenzivně laděný Martin Mazanec. Všech devět zápasů odehrál Lukáš Zíb, se zraněním se naopak potýkal Ján Mucha. Oba měli na kontě jednu asistenci.

Místo mezi šesti obránci by jednoznačně měl dostat Žiga Pavlin, loňský nejproduktivnější zadák Slavie. Jeho produktivitu bude Motor potřebovat, vždyť útočníci se v přípravě nedočkali moc velké podpory od obránců. V devíti zápasech dali všichni beci dohromady pouze tři branky!

Obranné páry podle přípravy

Fillman – Žovinec
Suchánek – Vráblík
Zíb – Pavlin
Mazanec – Pýcha
Mucha

Na pozici obránce do první lajny se vypracoval Dušan Žovinec, v přípravě nejproduktivnější zadák

Útok

Pokud to budou mít trenéři s nasazováním obránců těžké, v útoku je situace vyloženě nečitelná. Zvlášť po příchodu Angela Esposita, který ještě vyztužil už tak silnou ofenzivu Motoru. Nejvíce se dařilo Luboši Robovi, který zaznamenal slušných osm bodů (4+4) a vyhrál produktivitu mužstva. V lajně ho dlouhodobě skvěle doplňuje Lukáš Žálčík, který jako jediný vstřelil hattrick a celkově dal do kupy pět bodů (4+1). Tato spolupráce však zřejmě skončí, po příchodu kanadské akvizice se totiž Rob nejspíše přesune na křídlo.

Dařilo se také nově příchozímu Miloslavu Čermákovi, který odehrál většinu zápasů v prvním útoku a byl druhý v bodování týmu se sedmi body (3+4). Špatně na tom nebyl ani centr Rok Pajič, jenž měl v sedmi duelech dobrých pět bodů (2+3). Nezklamal nový kapitán Lukáš Květoň (1+4) a krásných pět bodů si připsal navzdory působení ve čtvrté lajně také David Kuchejda (4+1).

Teprve až za nimi skončila klasická druhá lajna Jihočechů, jejíž podoba se sice v průběhu přípravy změnila, později však hrála znovu dohromady. Martin Heřman (2+2), Tomáš Nouza (3+1) a Josef Straka (1+3) tentokrát trochu nenaplnili očekávání. Čtyři body každého z nich nejsou výsledkem, na který jsme zvyklí. Na vině je ale z velké části čas na ledě, kterého nedostávají tolik z důvodu velké konkurence.

Jakub Babka si jako stabilní hráč čtvrté řady zvládl připsat čtyři body (0+4), trochu za očekáváním naopak skončil Michal Chovan. Ten hrál dlouho v první lajně, ale navzdory tomu dal svůj první a jediný gól až v předposledním mači v Táboře. Celkově měl jen tři body (1+2). Posledním na seznamu je Vladimír Škoda, jenž si vybojoval místo v týmu stabilními výkony ve středu útoku čtvrté lajny. K vynikající úspěšnosti na buly přidal tři kanadské body (1+2).

Útočné řady podle přípravy

Čermák – Esposito – Květoň
Nouza – Straka – Heřman
Rob – Pajič – Chovan
Kuchejda – Škoda – Babka
Žálčík

Lukáš Žálčík se zaskvěl proti David Servisu čtyřmi body (3+1). I přesto poslední utkání přípravy nehrál
HRÁČSKÉ STATISTIKY PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASŮ
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....