Banes Motor České Budějovice
06.09.2016, Matěj Mayer

Tři, dva, jedna, start! Motor začíná WSM ligu šlágrem na Slavii

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Přípravné období je minulostí, dlouho očekávané ostré zápasy konečně startují! Motor na úvod čeká soupeř z nejtěžších. „Slavia měla v přípravě možná nejlepší výsledky z celé první ligy. Bude to opravdu zatěžkávací zkouška, jak na tom v úvodu sezony jsme. Ale je to los, s tím nic neuděláme. Soupeře si nevybíráme,“ řekl kouč Antonín Stavjaňa. První kolo WSM ligy je na programu už ve středu, úvodní buly bude na zimním stadionu Eden vhozeno v 18 hodin!

Slavia v přípravě vyhrávala, chce postoupit

Pražané v přípravných utkáních kosili jednoho soupeře za druhým. Se značně obměněným kádrem byli příjemným překvapením předsezonního období. Slavia sehrála o jeden duel více než Motor, z celkového počtu deseti zápasů však odešla jako vítěz hned osmkrát! Porazila postupně Kobru Praha (8:1), Karlovy Vary (5:2), Kladno (2:1), Anjang Halla (2:0), Litvínov (2:1sn), Kladno (9:1), Martigny (2:0) a Karlovy Vary (3:2). Na výsledcích je jasně vidět, že Slavia se nejednou nezalekla ani celků z nejvyšší soutěže. Nestačila jen na Mladou Boleslav (1:5) a rivala ze Sparty (2:3sn).

Rozhodně se přitom nedá říci, že by sešívaní během letní přestávky posílili, spíše naopak. Na místo hráčů se zvučným jménem ale přivedli mladé hokejisty, ze kterých se postupně mohou stát velice platní hráči. „Po diskuzi s trenéry jsme se snažili vybrat co nejlepší hráče z naší ligy, hráče, kteří mají extraligovou minulost a i přes své kvality třeba nedostali takovou příležitost. Jedná se například o Chloubu, Drtinu nebo Kverku a další. Vybrali jsme je, protože věříme, že budou mít chuť ukázat, že jsou dobří. Příprava nám prozatím dala za pravdu,“ řekl sportovní manažer Luděk Bukač.

Přestože slávistický klub provázely před startem sezony mnohé otazníky ohledně finanční situace, spekulace se zdají být liché. „Slavia v poslední době čelí mediálním atakům, které výrazně poškozují jméno našeho klubu. Hokejisté nemají kvůli tomu dostatek klidu na svou práci, zavádějící informace uvedené v takových článcích komplikují vyjednávání s partnery, ztěžují práci marketingu a znehodnocují značku HC Slavia Praha,“ uvedla Slavia v tiskové zprávě.

Souboj Motoru se Slavií bude šlágrem úvodního kola WSM ligy. Favorita byste hledali těžko

Tým z hlavního města republiky v minulé sezoně vyřadil Motor v semifinále a narazil až v baráži. Letos podle Luďka Bukače hodlá tento počin ještě překonat. „Máme mužstvo, se kterým nemůžeme mít jiný cíl než postoupit. Postoupit chceme. Pokud o postup budeme chtít hrát, neobejdeme se bez pěti pětek, zatím máme čtyři. Uvidíme, jak na tom v průběhu sezony výsledkově budeme. Podle toho se bude odvíjet vše ostatní.“

Sestava Slavie z posledního utkání

Hylák – Drtina, Pohl, Andrlík, Knot, Hraško, Růžička – Chlouba, Tuominen, Dušek – Kverka, Dragoun, Kadlec – Kern, Šafránek, Markovič – Jankovský, Kubica, Jiránek


1. kolo

HC Slavia Praha

ČEZ Motor České Budějovice

středa 7. září 2016, 18:00
Zimní stadion Eden (kapacita: 4 000)

Motor si dá záležet na tom, aby venku začal vítězně

Českobudějovické hokejisty čeká hned na úvod soutěže velká výzva. Zejména budou chtít Slavii oplatit vyřazení z loňské sezony, dopředu je samozřejmě bude hnát i touha odstartovat ligu na venkovním kluzišti co nejlépe. Právě na hřištích soupeřů se jim totiž dlouhodobě nedaří. „Doma jsme odehráli dobré zápasy, ale venku se nám nedařilo hrát náš hokej,“ hodnotil přípravné duely trenér Stavjaňa.

Motor si je dobře vědom síly soupeře, který měl v přípravě výborné výsledky, o to důsledněji se na utkání hodlá připravit. „Slavia měla v přípravě možná nejlepší výsledky z celé první ligy. Bude to opravdu zatěžkávací zkouška, jak na tom v úvodu sezony jsme. Ale je to los, s tím nic neuděláme. Soupeře si nevybíráme,“ pokračoval Stavjaňa.

Velký otazník visí také nad sestavou, v niž Jihočeši nastoupí. S novými posilami v podobě útočníka Angela Esposita a obránce Žigy Pavlina sice Motor nastoupil už v posledním duelu v Mladé Boleslavi, vzhledem k vysoké porážce 0:6 se však dají předpokládat změny v jednotlivých formacích. Ani o tom, kdo nastoupí do branky zatím není jasno. „Oba brankáři se budou střídat, oba dostanou prostor. Brankářům říkáme, kdo bude chytat, den předem,“ vysvětlil Stavjaňa na předsezonní tiskové konferenci.

Statistiky přípravy

Nejlepší střeleci: Luboš Rob, Lukáš Žálčík a David Kuchejda – 4
Nejlepší nahrávači: Luboš Rob, Miloslav Čermák, Lukáš Květoň, Jakub Babka a Dušan Žovinec – 4
Nejproduktivnější hráč: Luboš Rob – 8 bodů (4+4)
Nejproduktivnější obránce: Dušan Žovinec – 4 body (0+4)
Nejlepší v plus minus: Pavel Pýcha (+7)
Nejhorší v plus minus: Dušan Žovinec, Mitch Fillman a Angelo Esposito (-3)
Nejtrestanější hráč: David Kuchejda – 14
Nejlepší úspěšnost zásahů: David Gába – 95,4 %
Nejlepší průměr gólu na zápas: David Gába – 1,33
Nejvíce čistých kont: David Gába – 1

HRÁČSKÉ STATISTIKY PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASŮ

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....