Banes Motor České Budějovice
21.10.2016, Denisa Józsová

JUN: KOM - CEM 1:4 Junioři se posouvají do čela DHL Extraligy juniorů

Českobudějovičtí junioři se v rámci patnáctého kola vydali na led brněnské Komety. V tomto zápase nešlo o nic menšího než o první místo v DHL Extralize juniorů. České Budějovice dokázaly vyhrát 4:1 a posunout se na první místo v Extralize. Velkou měrou se na tomto vítezěství podílel útočník Jan Bárta, který vstřelil dva góly.

Utkání o první místo tabulky začali aktivněji domácí. Už po necelé minutě hledal Mlynář před brankou volného Nováka, ale tomu rána nesedla. Následně měl domácí křídelník, jenž už také nahlédl do seniorské kategorie, další šanci, nicméně jeho střelu do odkryté branky vyrazil Patera pohotovým zákrokem pravým betonem. Následně měli první šanci také hosté, ale Nedorostovi do prudké rány skočil obětavý Slabý. Za pár chvil napřáhl na modré čáře ke střele Furch a jeho pokus zastavila spojnice tyčky a břevna! První třetina nakonec branku nenabídla a oba celky odcházely do kabin za stavu 0:0.

Druhou část hry začali naopak lépe Jihočeši. Po dvou minutách hry zahrozil Vochozka, ale jeho pokus Dostál lapil. O dvacet sekund později dostal stejnou příležitost po přihrávce Šulka Jan Bárta, jenž procedil kotouč za záda brněnského gólmana – 0:1. Domácí se mohli zanedlouho dočkat vyrovnání. Škvrně ale sám před Paterou neuspěl a posléze Novák trefil příklepem z voleje beton přesunujícího se brankáře Motoru. Další šanci Komety měl Jajcay, jenž se protáhl středem hřiště, ale svůj únik zakončil střelou vedle. A tak se podruhé radovali hosté. Krátce po vypršení svého trestu se dostal do brejku Michal Michal, který překonal Dostála střelou na lapačku – 0:2. Brňané pokračovali v nastoleném tlaku a nakonec se také dočkali snížení. Petr Kratochvíl vystihl rozehrávku Budějovic a nadvakrát překonal ležícího Pateru – 1:2. Do kabin tak Motor odcházel s náskokem jedné branky.

Závěrečná pasáž hry začala pro hosty skvěle. Po necelé minutě se protáhl pásmem domácích Jan Bárta a svou sólo akci zakončil střelou do šibenice – 1:3. O tři minuty později Jihočeši svůj náskok navýšili a definitivně určili ráz dnešního zápasu. Na modré napřáhl při přesilovce ke střele Jan Radoš a jeho nahození zapadlo i s přispěním jednoho z bránících hráčů přesně nad rameno brankáře Dostála – 1:4. Oba celky měly poté možnost několika přesilových her, ale ani jeden z nich se neprosadil. Následně mohl svůj hattrick završit Bárta, ale v úniku Dostála tentokrát nepřekonal. Pátou branku hostujícího celku mohl přidat také Vochozka, ale v samostatném úniku jeho kličku do forhendu brankář Dostál skvěle pokryl. Domácí v závěru svého soupeře zatlačili, ale další branku nepřidali. V největší šanci neuspěl Havlát, který z mezikruží trefil jen připraveného brankáře Pateru. Budějovičtí tak ovládli souboj o první příčku 4:1 a zaslouženě si z Brna odvezli tři body.

Ohlasy po zápasu

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Další těžký soupeř. První třetinu jsme je přehrávali a měli jsme množství šancí, ale nedokázali jsme je využít. Ve druhé třetině jsme se dopustili pár chyb, které soupeř potrestal. Ve třetí části už jsme soupeři nestačili kontrovat. Utkání rozhodly především naše neproměněné šance, nedařily se nám ani přesilovky, v kterých máme dlouhodobě problém. Vždycky stavíme sestavu až skoro na ten zápas, což naši hru také ovlivnilo.

Milan Kupka (HC Motor České Budějovice): Byl to těžký zápas. V rozhodujících fázích nás podržel brankář Patera, který podal skvělý výkon. Přežili jsem přesilovky soupeře, které pro nás byly hodně rizikové. Branky jsme vstřelili v pravou chvíli, v závěru pohlídali náš náskok, a nakonec jsme zvítězili zaslouženě.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....