Banes Motor České Budějovice
11.11.2016, Michal Špírek

Antonín Stavjaňa: Místní atmosféra hodně soupeřů doslova semele

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Prvním hostem offline rozhovoru aktuální sezóny byl hlavní trenér ČEZ Motor Antonín Stavjaňa. Během pár hodin ho fanoušci zasypali množstvím dotazů a dotkli se zajímavých témat - ať už třeba ohledně možného posílení týmu či o tom, proč v průběhu zápasu nemává kotli.

Z ODPOVĚDÍ ANTONÍNA STAVJANI V OFFLINE ROZHOVORU VYBÍRÁME:

O hráčích, kteří mají na extraligu:
Hráčům jsme před sezónou zdůrazňovali, že pokud chtějí mít extraligové ambice, musí začít extraligově myslet a chovat se. Pokud tým sledujete, brzy poznáte, který hráč to „dává“.

O skládání formací:
Jsem rád, že si tým postupně na nový styl zvyká a hlavně, že je pro diváky atraktivní. V sestavě tvoříme spíš dvojice spoluhráčů, která na sebe „slyší“ a k nim doplňujeme „libera“. V druhé polovině sezony by se sestava měla více ustálit. To vše ale může změnit jedno dvě zranění.

Proč tým není venku tak suverénní, jako na domácím ledě:
Za vším lze hledat psychiku. Jak našeho týmu, tak soupeřů. Místní atmosféra hodně soupeřů doslova semele a naopak našim hráčům zvedá sebevědomí. A venku se houpačka obrátí. Odolnost hráčů na prostředí je nezbytná pro dosažení úspěchu. Například Mitch Fillman má rozdíl v herním projevu doma a venku minimální. Naopak hráči, kteří to srdce takové nemají, nedostanou na ledě tolik prostoru.

Nejlepší hokejista, kterého kdy vedl:
Nejlepší má spoustu poloh. Fanatický srdcař byl třeba Petr Čajánek. Přehledem ve hře a nápady byl vynikající Richard Král.

O oblíbeném stadionu a neoblíbeném hráči:
Dobře se mi hrávalo ve Sportovní hale v Praze, snad to bylo kvůli MS v roce 1985. A pak na Vsetíně, kde to krásně „vonělo“ :) Špatně se mi hrálo na praváky, jedním z hodně nepříjemných byl Petr Klíma.

Proč v průběhu zápasu nezamává kotli při vyvolávání svého jména:
Pravda je taková, že trenér by se měl plně soustředit na dění na střídačce a na ledě. Před i po zápase je k takovým projevům prostor. Přízně fanoušků si já i mužstvo nesmírně vážíme. Bez bezprostřední podpory hra nebude mít nikdy takový náboj. Viz poslední zápas s Prostějovem. Je to trochu i z pověrčivosti. Domluvme se, že kdykoli před zahájením nebo po konci zápasu. Případně za příznivého stavu 10:0… :)

Zda mu chutná Budvar a zda si hráči mohou dát po zápase pivo:
Nejsem žádný pivní expert, ale dobré pivo na žízeň není špatné. Hráči ví, že jedno pivo zpomalí regeneraci až o dvě hodiny, takže pokud jsou profíci, ví, co mohou.

Zda sleduje fórum na hcmotor.cz:
Fóra nečtu a stejně tak jsem doporučil i hráčům. Z jednoduchého důvodu psychické hygieny. Dvakrát vás pochválí, jednou setřou. Ale na psychice hráče se podepíše to negativní.

!!! KOMPLETNÍ OFFLINE ROZHOVOR NALEZNETE ZDE !!!



Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....