Banes Motor České Budějovice
20.12.2016, Matěj Mayer

Ptal jsem se ho, jestli nechce odvetu a zkusit to napravit, říká „hajzl“ Mazanec

27letý obránce s extraligovými zkušenostmi Martin Mazanec se s tím nemaže. Pravidelně patří mezi zlé muže druhé nejvyšší soutěže a ani letošek není výjimkou. Poté, co se vítězně porval v Ústí nad Labem, předvedl svou přednost fanouškům Motoru také v domácí hale. I jeho vyhraná bitka, v níž ztrestal jihlavského Kajínka, vybrucovala mužstvo, které dokázalo po chvíli ve strhujícím závěru vyrovnat. „Jsem hajzl. Ale co se děje na ledě, zůstane na ledě,“ říká o sobě sympaťák, který je s 47 trestnými minutami druhým nejtrestanějším hráčem Jihočechů.

V první třetině jste byli aktivnější než Jihlava, proč se nepodařilo skórovat?
Těžko říct, chybělo nám možná trošku štěstí. Šance jsme měli, ale Jihlava bohužel hraje tím stylem, kterým hraje. Betonuje střední pásmo, z toho se do nějakých velkých šancí dá těžko dostat, a potom ujede do brejku. To se bohužel přesně stalo, když po naší chybě jel hráč Dukly sám na gólmana a padl z toho první gól.

Brankář Jihlavy Miroslav Svoboda chytal vynikající zápas. Jak to, že jste na něj tak dlouho nenašli recept?
Já nevím, pamatuju si ho loni z Havířova, kde jsme spolu hráli. Měl tam i slabší momenty a neseděl mu tlak do brankoviště, který jsme tam dneska ale neměli takový, jaký by měl být. Vím, že je trošku psychicky labilní a není tak silný na nohách, takže si myslím, že přetlačit ho na brankovišti by byla cesta. Bohužel se nám to ale nepovedlo tak, jak bychom chtěli.

Nedařily se vám zejména přesilovky, kterých jste měli hned několik. Čím to bylo?
Dukla hraje dobře aktivní přístup a my jsme se s tím nedokázali vypořádat tak, jak bychom potřebovali. Nedařilo se nám v klidu to postavit a dát si přesnou přihrávku. Led už potom taky nebyl ideální, takže to pak dopadlo takhle blbě.

Jihlava vás jako jediná už dvakrát doma porazila. Je to tím, že vám nesedí její obranná taktika?
Nevím, jestli nám nesedí, nebo jestli se nám jenom na ní nedaří… Takové věci já si opravdu nepřipouštím.

Ve třetí třetině jste byl v hlavní roli při bitce s jihlavským Kajínkem. Navíc to vypadalo, že se ani prát nechcete. Co se tam seběhlo?
Byla tam nějaká mela před jihlavskou bránou a já jsem tam nejdřív nechtěl jet, aby nás rozhodčí nevyhodili z útočného pásma. Pak jsem viděl, že tam jede Kuba Suchánek, tak jsem si říkal, že už můžu taky. Vytáhl jsem si prostě jednoho hráče, aby se to nesemlelo a neměli přesilu. Chvíli jsem ještě zvažoval, zda do bitky jít, a vyhodnotil jsem si, že by to mohlo tým ještě nakopnout, tak jsem do toho šel. Nevím, jestli to kluci pociťovali, ale aspoň jsem to zkusil.

Následně jste vyrovnali, takže jste tým evidentně vyburcoval. Po odchodu z trestné lavice jste si ještě s Kajínkem něco vyříkávali. Co to bylo?
Já jsem mu říkal, jestli si nechce dát odvetu, že by to třeba zkusil napravit. Ale netvářil se na to. Pak to v uvozovkách hrdinsky zkusil na Štěpána Hřebejka… Nevím no, dal jsem mu prostě šanci. (úsměv)

Popral jste se už v zápase v Ústí nad Labem, berete tedy i rvačky jako formu své práce, jak pomoci týmu k vítězství?
Vzhledem k tomu, že čtyři roky po sobě jsem jeden z nejtrestanějších hráčů ligy, tak asi prostě takový jsem. Jsem hajzl. Ale co se děje na ledě, zůstane na ledě. Po zápase si s klukama rád podám ruku a půjdu s nimi klidně na pivo. Na zápase prostě dělám svou práci, ale mimo led je to něco úplně jiného.

Ke konci základní hrací doby už to na vyrovnání Motoru moc nevypadalo. Jak se nakonec povedlo dát druhou branku?
Tam si myslím, že došlo přesně na to, o čem jsem mluvil, že jsme se dokázali nacpat do brankoviště. Pár takových šancí už jsme měli i předtím, když se třeba ve druhé třetině Kuchec (David Kuchejda) tlačil do branky a byl z toho faul. Kytka (Lukáš Květoň) byl taky v podobných situacích, což bylo dobře. Na konci jsme zatlačili trochu víc do brány a potvrdilo se to, co jsem říkal. Jejich brankář měl problémy se zorientovat, není tak rychlý. To byla cesta, jak dát gól, ale bohužel jsme to tak nehráli celý zápas.

Prodloužení bylo poměrně vyrovnané. Proč nakonec padl gól do vaší sítě?
V tomhle prodloužení tři na tři je to složité. Když se někdo dokáže udržet na puku a být v pohybu, tak má šance, a buď to tam padne, nebo ne. Jihlavě se povedlo rychle objet bránu a byl z toho gól. Tu situaci jsem ale pořádně neviděl. Podíváme se na video a určitě nám k tomu něco trenéři řeknou.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....