Banes Motor České Budějovice
03.01.2017, Tomáš Kučera

Před 80 lety začala historie klubu v nejvyšší soutěži

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Významné výročí slaví v roce 2017 ligová soutěž v naší zemi. Přesně před 80 lety, 3. ledna 1937, totiž byly odehrány její první zápasy. A nechyběl u toho ani českobudějovický klub, tehdy ještě nazývaný AC Stadion České Budějovice. Ten se v první hrací den střetnul s Mladoboleslavským SK a připsal si hned i první historickou ligovou výhru. Pojďme si ten první den připomenout...
Na ligovou soutěž se v Československu čekalo opravdu hodně dlouho. Když už byl od roku 1933 konečně k dispozici umělý led na Štvanici, bylo pro pražské celky mnohem atraktivnější zvát týmy z Evropy a ze světa, které lákaly početné návštěvy. Do ligy se tak zejména nejlepší tým celé země LTC Praha příliš nehnal. Až v roce 1936 konečně svaz učinil rázné rozhodnutí a ligu ustavil. Právo na účast mělo jen 8 nejlepších týmů z celé země. Tři z Prahy (LTC, Sparta a Slavia), dále pak SSK Vítkovice, HC Tatry, nejlepší tým německého svazu v ČSR Troppauer EV, Mladoboleslavský SK a také AC Stadion České Budějovice.

Jihočeši patřili k nejlepším celkům v zemi, celkem třikrát se dostali už před ustavením ligy do finálových bojů o mistra, které před ligovými boji probíhaly pohárovým způsobem. Nebylo tak překvapení, že mužstvo kolem kapitána Ryneše v kvalifikaci uspělo a mohlo se tak 3. ledna 1937 těšit na boje mezi elitou celé země. Los Stadionu přál, úvodní zápas ho čekal doma, navíc s týmem, který byl z postupujících považován za nejslabší. Začínat se mělo odpoledne v půl třetí, jenže... I když dny předtím solidně mrzlo, jakmile bylo na ligu vše na slepém rameni Malše připraveno, rázem přišla obleva, a tak se musel zápas odložit na večer. Mezitím začaly duely ve Vítkovicích, kde hrála Sparta 1:1 (Góly: 7. Kubečka - 42. Jedlička) a v Popradu, kde místní HC Tatry porazilo Slavii 2:1 (Góly: 1. Tomášek, Luther - 44. Straka). LTC mělo volno, protože v té době ještě nebyla dohrána kvalifikace o nejlepší tým Sudet.

Večer to nakonec vyšlo a ligový duel se odehrál i v Českých Budějovicích. Jihočeši nastoupili v sestavě Karel Dědič - Josef Ryneš (C), Josef Zasadil - Václav Špatný, Narcis Kotous, Vítězslav Aibl - Bohumil Cvach, František Mizera, Leopold Vávra. Hned ve 2. minutě otevřel skóre nejlepší střelec týmu Václav Špatný, ve druhé patnáctiminutové třetině, přesněji ve 23. minutě, se trefil opět Špatný a výsledek uzavřel 2 minuty před koncem, tedy ve 43. minutě, Vítězslav Aibl. I když některé zdroje tvrdí, že šťastným střelcem byl Kotous. Buď jak buď, rozhodcovské duo Miškovský - Steigenhöfer odpískalo konečný výsledek 3:0 a nějakých 500 diváků šlo domů nakonec spokojeno. Brankář Dědič vychytal první ligovou nulu a Špatný se ujal vedení v tabulce střelců (nakonec dal v 7 zápasech 7 gólů a lepší byli jen tři střelci LTC).

České Budějovice nakonec první ligovou sezonu skončily na vynikajícím třetím místě. Lepší bylo jen bezkonkurenční LTC a také Sparta, tedy mužstva, která mohla trénovat na umělé ledové ploše. To Jihočeši byli ještě dalších 9 let odkázáni na rozmary přírody. Každopádně velký příběh jihočeského hokeje před 80 lety začal první ligovou kapitolu.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....