Banes Motor České Budějovice
11.01.2017, Filip Kortus

CEB–SLA 5:1 – Slavia nekousala, Motor si připsal pohodlnou výhru

Jasnou záležitostí skončilo první utkání čtvrté čtvrtiny mezi domácím Motorem a hostující Slavii. Jihočeši měli od úvodu nejen herní, ale i výsledkovou převahu a soupeře jasně přehráli. Poprvé po návratu na jih Čech se trefil obránce Filip Novák, premiéru v dresu Motoru si odbyl útočník Jiří Fronk. Kromě Nováka se trefili postupně Šulek, Vráblík, Pavlin a Nouza. V dalším kole zajíždí Budějovičtí na horkou půdu Jihlavy.

Trenér Stavjaňa mohl poprvé v dresu Motoru využít novou akvizici v týmu Jiřího Fronka, do branky se po dlouhé pauze vinou účasti na mistrovství světa dvacetiletých vrátil Petr Kváča. David Gába usedl s novými betony pouze na střídačku. Do utkání už nezasáhl David Kuchejda, kterému fanoušci na rozloučenou připravili transparent “69“ – číslo srdcaře a bojovníka.

Jihočeši začali od podlahy, když už po minutě a osmnácti vteřinách si po dvou jasných faulech Slavie vypracovali možnost dvojnásobné přesilové hry. Domácí na nepovedených přesilových hrách z minulého utkání zapracovali a po 24 vteřinách se do puku opřela čerstvá posila Filip Novák a puk ladně zapadl pod víko Polívkovy branky – 1:0. Sešívané úvodní branka značně zaskočila, v první třetina byli o třídu slabší než soupeř. Motor si v první třetině vypracoval dvě velké šance na zvýšení vedení, ale ani jedna neskončila brankou. Nejprve se po přihrávce od Michala Chovana zpoza branky objevil úplně sám před Polívkou exslávista Miloslav Čermák, ale z první trestuhodně minul. Tu druhou spálila nová posila Jiří Fronk, když ho hezky uvolnil Štěpán Hřebejk, ale vysoký útočník si sám před brankářem soupeře neporadil. Trefil se až Ondřej Šulek, když šikovně tečoval nahození Mitche Fillmana – 2:0.

S dvoubrankovým vedením v zádech se hrálo Motoru velmi dobře, obrázek hry se ve druhé třetině nezměnil. Jihočeši byli aktivnějším a lepším týmem, brankář Petr Kváča měl stejně jako v první třetině pouze pět zákroků. Střelu Tomáše Gumana na začátku zpracoval Polívka vyrážečkou, netrefil se ani napodruhé v dobré pozici stojící Miloslav Čermák. Potřetí se rozvlnila síť za Polívkou až po střele Romana Vráblíka. Opora zadních řad domácích dostala dostatek prostoru a tvrdou ranou nedala brankáři Slavie šanci – 3:0. Pražané si po třetí inkasované brance vzali oddechový čas a záhy mohli snížit. Střelu Holého vyrazil Kváča přímo na hůl Václava Krliše, kterého perfektním zákrokem vyčapal domácí brankář. V polovině utkání dohrál Petr Beránek. Slávistický útočník zbytečně dohrál Žigu Pavlina, při zákroku si povyskočil, trefil soupeře loktem a dostal trest do konce utkání. V dlouhé přesilové hře se domácí netrefili, v úniku Vladimíra Škody se zaskvěl brankář hostí. Na závěr druhé třetiny si pro diváky připravil krásnou branku Žiga Pavlin. V přesilové hře čistě odzbrojil soupeře, čímž připravil přečíslení tři na jednoho. Za modrou předal kotouč Heřmanovi, dojel si na zteč před branku, dostal kotouč a lehce ho zasunul do soupeřovy branky – 4:0.

I ve třetí třetině měl převahu domácí Motor, Slavii se s nepříznivým výsledkem nehrálo dobře. V úvodu třetiny vyzkoušel pozornost Polívky Vladimír Škoda, avšak brankář sešívaných se nenechal nachytat. Velkou šanci na druhou branku v zápase měl budějovický šikula Ondřej Šulek. Objevil se sám na pravém kruhu, mohl si vybrat, kam kotouč pošle, ale naneštěstí pro domácí rozezvučel pouze břevno. V polovině třetí třetiny se do sebe pustili Vladimír Škoda s Janem Schleissem. Netypická bitka skončila po několika úderech, slávistický útočník si navíc vysloužil osobní desetiminutový trest za nesportovní chování. „Pátá“ v brance Slavie byla jedna z nejšťastnějších tref, které kdy Budějovičtí v Budvar aréně dali. Martin Heřman nahodil kotouč po mantinelu a od něho se nečekaně odrazil před branku Slavie, kam stihl Tomáš Nouza dobruslit dříve než její strážce a připsal si tak snadnou branku – 5:0. Čisté konto nakonec domácí brankář nezískal. Hosté zužitkovali rychlého brejku, když Jiří Rys využil nahrávky Martina Šagáta – 5:1. Více utkání nenabídlo, Motor soupeře přejel a připsal si dobré tři body.

Ohlasy po zápasu

Martin Štrba (ČEZ Motor České Budějovice): V naší hře pořád chybí pohotovost. Tak jako proti Kladnu, ani teď jsme nedokázali využít ohromné množství přesilovek, přitom zápas mohl být rozhodnutý daleko dřív. Nemyslím si, že jsme ho měli celou dobu pod kontrolou. S přibývajícím časem a góly se utkání přehouplo na naši stranu. Ve třetí třetině už Slavia neměla sílu nám to znepříjemnit a dohrávalo se v poklidném tempu.

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Od první minuty, kdy jsme udělali zbytečné fauly, hráli oslabení ve třech a soupeř nás potrestal, jsme hráli špatně. Z naší strany to byla v celém zápase křeč, těžko hledat nějaká pozitiva. Sem tam nějaký záblesk byl, na tak kvalitního soupeře to ale nestačilo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice