Banes Motor České Budějovice
16.02.2017, Marek Baloun

MDO: CEM-SPA 6:0 - Motor kanonádou ukončil neporaženost Sparty

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Přes třicet utkání nepoznala Sparta pachuť porážky. Až v tom třiatřicátém se opět potkala s Motorem a utkání pro ní skončilo debaklem. Sparta i přes svou bojovnost neuhlídala Pavla Nováka, Filipa Houdka a hlavně tvůrce hattricku, Matěje Tomana a naopak Marek Dvořák si ze zápasu odnáší čisté konto.

Utkání už od začátku drželo pěkné svižné tempo a na obou týmech byla vidět chuť a ta pořádná bojovnost. Gólmani měli plno práce a hráči v poli se snažili jako první rozvlnit síťku soupeře. Jako první se to povedlo Jihočechům, když půl minuty před koncem Čermákovo trestu za podražení Filip Houdek obkroužil Švehlákovu klec, vyjel si na vršek kruhů pro vhazování a ranou pod víko otevřel skóre zápasu. Sparta se nedala a začala zatlačovat Motor do své třetiny a Budějovice tak kolikrát musely začínat své útoky zpoza Dvořáka, Pražanům se ale nikdy nepodařilo je v třetině uzamknout. Nepomohla jim ani jejich přesilovka při vyloučení Matěje Tomana a tak přišlo ze strany domácích další potrestání. Matyáš Grossmann dostal puk na Martina Beránka, jehož střelu sice Švehlák ještě vyrazil, na dorážku Matěje Tomana už byl ale doslova krátký a Motor tak odešel do kabin s dvěma góly v ranci.

Sparta si přenesla svůj tlak i do druhé třetiny, když už po patnácti vteřinách si Dvořák musel připsat další zákrok. Gólman se ale nenechal zahanbit a i když se na něj několikrát navalilo hned několik hráčů, všechny pokusy ustál, včetně nádherné akce Sparty, kdy se jí chybou budějovické obrany povedlo při vlastním oslabení se dostat do přečíslení dva na nikoho. Ondřej Pšenička místo kombinace s Davidem Vitouchem nakonec vzal střelu na sebe, napálil ale jen Dvořákovu hruď. Následně ani Matouš Najman, který se zničehonic objevil nikým nehlídán v prostředku kruhů, se nakonec nemohl radovat, když jeho střela zápěstím skončila v přesně nastavené Dvořákovo lapačce. To Motor se mohl radovat opět hned dvakrát. Matěj Toman se spolu s Tomášem Hollarem dostali do přečíslení dva na jednoho, Hollar podržel puk, dokud to šlo, a když už musel odeslat puk, Matěj Toman stojící těsně před Švehlákem jen nastavil čepel své hole a puk tečoval mezi gólmanovy nohy. To Spartu opravdu vytočilo a vyrazila na Dvořáka v plné polní, přesto se po několika jejich nájezdech opět radovali domácí. Šimon Kubíček využil skrumáže před Švehlákem, aby z prostoru nad kruhy vypálil dělovku. Pražský gólman sice puk vyrazil, ten se ale dostal na hůl Matěje Tomana, který ho poslal zpět mezi Švehlákovy nohy. Matěj Toman měl ještě v závěru šanci zkompletovat hattrick, jeho první střelu mezi nohy ale Švehlák odrazil zpět k němu a další pokus o zastrčení puku za jeho ležící masu už zlikvidovala obrana i přes pomoc Alexe Endla.

Třetí třetina už jen potvrdila průběh dvou třetin před ní. Sparta se snažila z plných sil alespoň zkorigovat nepříznivě se vyvíjející stav utkání, v brance stojící Dvořák ale postupně ničil další a další naději Pražanů. Ani Motor se nechtěl nechat zahanbit a sám kapitán domácích Jakub Čížek byl blízko branky, když se snažil využít chvilkové po zákrokové zmatenosti Štěpána Švehláka, jeho střela ale přišla příliš pozdě. Na druhé straně se snažil prosadit velmi aktivní Ondřej Pšenička, který si nenechal obránci sebrat puk a vyslal na Dvořáka projektil, který mu ale skončil jen v klíně. Poté v Budvar aréně bouchl kotel plný emocí. Matěj Toman byl při úniku jasně podražen a i když se k tomu hlavní sudí nejdříve neměl, trestné střílení nakonec nařídil. Matěj Toman se ho s radostí ujal a ačkoliv málem prošvihl okno pro poslání puku mezi betony, mezeru přesto trefil a za druhého výbuchu, tentokrát euforie, nejen, že si zkompletovat hattrick, ale skóre Motoru se zvýšilo na rozdíl už pěti branek. O minutu později ta samá bomba radosti otřásla zimním stadionem znovu, když Filip Houdek pošesté prostřelil Švehláka, který ale po akci skončil na ledě ve stejné pozici, jako na něj padl, byl lékařem odveden do kabiny, (Po zápase si v kabině držel pravé rameno a po pozápasovém rozhovoru trenéra s týmem odcházel s rukou v provizorním trojcípém šátku. –pozn. aut.) a do branky se na posledních jedenáct minut zápasu postavil Michal Černý, který sice odolal dobrým šancím Tomana i Svacha, debakl a první prohru v sezóně už ale odvrátit nemohl.

Ohlasy po zápasu

Ladislav Kolda, HC Motor České Budějovice: ,,Dnešní utkání se nám střelecky povedlo, bylo dobré, že jsme dokázali hrát dozadu a gól nedostat. Se Spartou to je dobrý výsledek, jsme rádi, že jsme jí porazili a doufám, že zůstaneme na zemi.

HC Sparta Praha: ,,Dnes nám nevyšlo vůbec nic, domácí dnes zaslouženě vyhráli. Byli u všeho první, měli větší touhu dnes vyhrát, nám se dnes nevydařilo nic. Asi je dobré, že jsme konečně prohráli. Ta série byla dlouhá a kluci si potřebují uvědomit, že je třeba se vrátit k té poctivě práci a týmovosti, která nás zdobila na začátku sezóny. To tam dnes nebylo a zaslouženě jsme dnes prohráli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....