Banes Motor České Budějovice
17.02.2017, Denisa Józsová

JUN: CEB - KOM 1:3 - Kometa vyloupila Budvar arénu a po zásluze si připsala tři body

Dnes čekal naše juniory zápas s Kometou Brno. Zápas byl zároveň soubojem o třetí místo. Jako první se dostali do vedení domácí borci, zásluhou Matyse. Ale to bylo od domácích vše. Brno se vzchopilo a přebralo otěže zápasu. Hosté vstřelili góly tři a po zásluze si odvezli všechy tři body do Brna. Jiří Patera si připsal 50 úspěšných zákroků!

Začátek se domácímu týmu moc nevyvedl. Jihočeši se nechali dvakrát brzce po sobě vyloučit a hráli dvě oslabení, která dokázali přečkat. Naopak největší šanci měli právě oni. Jeden z útočníků domácích ukořistil puk v útočné třetině a zkoušel poslat pas na Gumana. Bohužel pro domácí přišla přihrávka o chvilku později a domácí útočník neměl, jak zakončovat. Přesto se Budějovičtí prosadili jako první. Káník našel Lukáše Matyse, který v akci jeden na jednoho zvolil střelu přes obránce, a ta se zastavila až v síti. Obrovskou šanci na srovnání měla Kometa ve vlastním oslabení. Havránek se dostal do samostatného úniku, ovšem puk mu v rozhodující chvíli sjel na bekhend a Patera si s jeho pokusem poradil. Stejně se Kometě podařilo srovnat, a to dokonce ve dvojnásobném oslabení. Motor ztratil puk v útočném pásmu, kde se k němu dostal Rostislav Štajnar, jenž se dostal až k Paterovi, a i s trochou štěstí ho překonal. Jihočeši poté předvedli pěknou akci, na jejímž konci byla Gumanova střela chycena Dostálem. I Brno mohlo navýšit svůj náskok, kdy se před nimi zjevila prakticky prázdná brána, ale hosté nedokázali vstřelit vedoucí gól. Na konci třetiny ještě zazněla tyč po Tintěrově střele od modré. Do kabin se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Na začátku druhé periody měli obrovskou šanci Jihomoravané. Hosté si rozebrali domácí obranu a zakončující hráč mohl střílet do prázdné brány, ale Patera se skvěle předvedl a stihl zastavit i dorážku. Navýšit skóre mohli i Budějovičtí, kteří se dostali do přečíslení da na jednoho. Matys dostal dobrou přihrávku, kdy chtěl vše vyšperkovat bekhendovou kličkou, ale Dostál mu ustřelil kotouč z hokejky. Naopak se prosadila Kometa. Luboš Horký se dostal k puku v útočném pásmu po chybě jednoho z obránců a poslal puk pod budějovický brankáře, jenž se přesouval k tyči. Poté se dostali domácí hráči do dvojnásobného oslabení a na rozdíl od Komety inkasovali. Jihomoravané rozebrali budějovickou obranu a Horký našel pasem přes brankoviště volného Petra Kratochvíla, který s pomocí tyče zařídil svému týmu dvoubrankový náskok. Jihočeši byli po inkasovaném gólu opaření a Brňané přebírali otěže zápasu. Havlát svojí velmi dobrou ranou trefil jen horní tyč Paterovy branky. Tak šli hosté do kabin s dvoubrankovým náskokem.

Ve třetí třetině se toho již moc nestalo. Kometa mohla vést o tři góly, ale Čejka netrefil kotouč ve vyložené příležitosti. Brno si hlídalo svůj náskok a Budějovičtí se dostávali do šancí jen sporadicky. Jendu z nich měl Guman, který zablokoval střelu obránce a vydal se do útoku. Ještě předložil kotouč Tejkovi, který ho nedokázal píchnout do branky. Brňané dále kontrolovali hru a větší šance pro Motor přišla až v samém závěru. Tejko pálil z levého kruhu, ale jeho střela se zastavila o Gumana, avšak než jemu vypadl touš z výstroje, stihl se Dostál přemístit a zamezit brance.

Ohlasy po zápasu

Luboš Rob (HC Motor České Budějovice): Co říci k dnešnímu zápasu. Brno přijelo v plné síle, což jsme věděli. Říkali jsme, že nesmíme udělat chyby a my jsme je udělali. Hlavně gól na 2:1, kdy náš poslední hráč dělal kličku. Pak také naše oslabení pět na tři, které bylo dvouminutové, Brno potrestalo, a tím ten zápas rozhodlo. Dneska rozhodla kvalita.

Jan Konečný (HC Kometa Brno): Myslím, že jsme dnes odehráli velice dobré utkání. Zvládli jsme ubránit oslabení tři proti pěti i čtyři proti pěti. Utkání nejspíše rozhodlo to, že jsme dokázali vstřelit branku ve hře třech proti pěti, čímž jsme srovnali stav. Myslím, že pak jsme měli převahu. Kluci makali, bruslili, vytvářeli jsme si gólové šance a odehráli jsme výborné utkání.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....