Banes Motor České Budějovice
25.02.2017, Miroslav Mayer

Přestávka skončila a jde se na to! První na řadě je Přerov

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Téměř dva týdny trvající přestávka je pryč. Konečně se začne opět hrát a hned hezky od podlahy. První překážkou na cestě je tým HC ZUBR Přerov. První dvě utkání se odehrají v Budvar aréně a jasnými favority série jsou Jihočeši. V bouřlivé domácí kulise Motor nastoupí do prvního zápasu v neděli od 17 hodin, odveta je programu hned v pondělí od 17:30. Pokud stále nemáte vstupenku, nezoufejte. K dispozici je posledních 800 lístků!

Přerov se chystá oplatit Jihočechům loňské vyřazení

Po skončení základní části nebylo jasné, kdo bude soupeřem Motoru ve čtvrtfinále play-off. Už od úterního večera je známo, že jím bude tým HC ZUBR Přerov, který dokázal vyřadit v předkole lépe postavený Prostějov, a vybojoval si tak právo vyzvat Jihočechy. Trenér týmu Kamil Přecechtěl se v pozápasovém rozhovoru vyjádřil: „Teď nás čekají České Budějovice, sám jim mám co vracet, protože prohra na ledě Motoru byla posledním zápasem, ve kterém jsem vedl Prostějov. Byla to tehdy ostudná porážka. Tým připravíme tak, aby se už nic podobného neopakovalo. Naopak chceme vylepšit tu sérii, která zde proběhla v loňském roce. Nemáme co ztratit.“

Ohlédnutí za sezonou Přerova

Zubr nezačal soutěž vůbec špatně. Po šesti kolech měl na svém kontě čtyři vítězství a dvě porážky. Konec října znamenal dokonce pět vítězství za tři body za sebou. Vše se otočilo před koncem roku 2016 a v lednu, kdy tým utrpěl deset porážek v řadě a získal jen pět bodů. Proto musel klub sáhnout ke změnám a vyměnil trenéry. Skončil Vladimír Kočara a David Kudělka a z Prostějova přišel zkušený kouč Kamil Přecechtěl. Ten vedl Přerov v deseti zápasech základní části s bilancí 3-0-1-6. Přerov skončil jen těsně na desátém místě a postoupil do předkola.

Předkolo play-off

V předkole narazil Přerov na rivala z Prostějova. Oba zimní stadiony od sebe dělí 30 kilometrů a oba týmy tedy mohly mít domácí prostředí i na ledě soupeře. V základní části Zubr s Jestřáby dvakrát vyhrál a dvakrát prohrál až v prodloužení. Favoritem byl i tak Prostějov, ale svoji roli nesplnil a doma hned první zápas prohrál. Do Přerova se jelo za stavu 1:1, zubři doma vyhrál oba zápasy a postupují dál po vítězství v sérii 3:1.

Výsledky série s Prostějovem

LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov 2:4 (1:0, 1:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Protivný (Krejčík, Novák), 26. Krejčík (Novák, Rudovský) – 34. Pala (Pšurný, Novotný), 35. Pala (Chmelíř), 36. Plášek (Malina, Berger), 43. Plášek

LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 3. Žálčík (Šlahař, Kantor), 17. Rudovský (Šlahař), 22. Krejčík (Novák, Matuš), 56. Rudovský (Novák, Krejčík) – 44. Berger (Plášek), 57. Berger (Pšurný, Procházka)

HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 20. Malina (Berger, Procházka), 40. Sikora (Plášek) – 49. Žálčík (Venkrbec, Luňák)

HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Berger (Pšurný, Procházka), 17. Sikora, 30. Pšurný (Procházka, Malina), 60. Sýkora (Plášek, Sikora) – 20. Luňák (Štindl), 35. Holík (Novák, Krejčík)

Sestava HC ZUBR Přerov z posledního zápasu:

Klimeš – Vágner, Ferenc, Chmelíř, Malina, Zbořil, Pala, Šnajnar – Plášek, Sýkora, Sikora – Procházka, Pšurný, Berger – Goiš, M. Kratochvíl, Kovařík – Dvořák

Vzájemné zápasy: loni trápení, letos pohoda

V základní části loňské sezony byl Přerov pro Jihočechy trochu jako přízrak. Všechny čtyři zápasy totiž dokázali zubři vyhrát. Rozhodně tak Motor neskákal nadšením, že soupeřem pro čtvrtfinále byl právě Přerov. Jenže tam už Budějovičtí ukázali svoji sílu a sérii vyhráli 4:1. Počet vyloučených překročil stovku 53:62, k tomu padly ještě tři 10minutové tresty a dvě vyloučení do konce utkání.

Letos je to ovšem jiná káva. Motor vyhrál všechny čtyři vzájemné zápasy, o krvavá jatka se rozhodně už nejednalo, ale přímo v rukavičkách se také nehrálo. První zápas v Budvar aréně vyhráli Jihočeši 3:1. Díky výborné poslední třetině i první zápas v Přerově 4:2. Doma pak Motor nadělil Přerovu jako dárek svoji nejvyšší výhru v sezoně 8:0. Na konci ledna už byl zápas vyrovnanější a opět díky poslední třetině znamenal vítězství pro Motor 3:1.

Specialistou na Přerov se letos zdá být Tomáš Nouza, který z letošních čtyř zápasů získal sedm bodů (6+1), a to hlavně zásluhou pěti branek při domácím zápase 8:0. Zajímavostí je, že proti Přerovu se do branky postavili všichni tři českobudějovičtí gólmani. Poslední mač odchytal Petr Kváča, který bude sérii začínat v brance.

Na co si dát pozor?

Pokud je něco, na co si dát pozor, je to určitě podcenění soupeře. Prakticky všechny faktory ukazují, že je Motor jasný favorit série, ale to vše se musí projevit na hřišti. Zubři nemají co ztratit a budou hrát bez nervů a možná i bez zábran. Marek Sikora pro web svého klubu jasně shrnul: „Hlavně se musíme dát zdravotně do kupy. Motor je samozřejmě kvalitní mančaft, jehož kádr je určitě lepší než v loňském roce. Musíme hlavně zodpovědně bránit, ale nesmíme hrát zakřiknutě, a hlavně nefaulovat, jako loni. Soupeř by všechno gólově potrestal. Musíme do toho jít tak, jako proti Prostějovu, tedy zodpovědně a důrazně. Uvidíme, jestli se nám to povede.“

Přerov byl nejtrestanějším týmem WSM ligy, ale Motor druhý a zaostal jen o 49 minut. Zajímavé je, že na svém ledě hrál Zubr výrazně lépe, získal více bodů než venku, ale také nebyl tak často vylučován. Bylo mu děleno dokonce 58 minut méně než Motoru, který právě doma zahříval trestnou lavici nejvíce ze všech týmů.


1. a 2. čtvrtfinále play-off

ČEZ Motor České Budějovice

HC ZUBR Přerov

neděle 26. února 17:00 a pondělí 27. února 17:30
Budvar aréna

Z tábora Motoru

Po základní části si hráči užili odpočinek, ale od úterý už opět tvrdě trénují a připravují se na vyřazovací část. Většina hráčů tipovala právě Přerov jako příštího soupeře, a tak se rozhodně o velké překvapení nejednalo. Trenéři jasně řekli, že jedničkou pro play-off je brankář Kváča, a tím dodali mužstvu i brankářům klid a jistotu. Marodi se sice dávají pomalu do kupy, ale kádr určitě kompletní ještě nebude. Každopádně tým je silný, motivovaný a natěšený.

Trenéři budou spoléhat i na to, že před domácím publikem bude vstup do série pro Jihočechy lehčí. Problémem by neměla být ani dvoutýdenní pauza od posledního soutěžního zápasu. Mužstvo mohlo dopilovat přesilovou hru, která bude jistě v dalších bojích hrát klíčovou úlohu. To, že je soupeř znám již od úterý večer, dalo i dostatečný čas na přípravu právě na konkrétního soupeře. Šéf trenérské lavičky, trenér Stavjaňa, již jistě vymyslel taktiku, která povede k vítězství.


Statistiky


Základní části
ČEZ Motor České Budějovice
vs
HC ZUBR Přerov
1.
Umístění v tabulce
10.
52 / 34 – 2 – 5 – 14
171:101 / 111
Statistiky v sezoně
52 / 17 – 5 – 9 – 21
136:143 / 70
Tomáš Nouza – 42 (21+21)
Nejproduktivnější hráč
Marek Sikora – 31 (14+17)
Tomáš Nouza – 21
Nejlepší střelec
Marek Sikora – 14
Žiga Pavlin – 27
Nejlepší nahrávač
Milan Procházka – 21
Žiga Pavlin – 35 (8+27)
Nejproduktivnější obránce
Lukáš Chmelíř – 22 (2+20)
Tomáš Nouza (+27)
Guman (-4)
+/- bodování
Jan Berger (+7)
Grof, Sýkora, Chmelíř (-8)
Martin Heřman – 119
Nejtrestanější hráč
Matouš Kratochvíl – 73
Petr Kváča 93,13% – 1,82
David Gába 92,15% – 1,98
Ondřej Bláha 92,20% – 2,56
Brankáři: úspěšnost zásahů – průměr branek
Luboš Horčička 92,81% – 2,19
Tomáš Štůrala 92,41% – 2,76
Lukáš Klimeš 89,29% – 3,25
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....