Banes Motor České Budějovice
23.02.2017, Matěj Mayer

Přerov bude hrát jako loni, myslí si Pýcha. Na první play-off je natěšený

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Trochu v ústraní zůstává jeden ze stabilních členů Stavjaňovy party. Obránce Pavel Pýcha měl před sezonou těžkou pozici. Většinu loňské sezony promarodil a v obraně Motoru mezitím pořádně přituhla konkurence. Čerstvě 21letý mladík si s ní ale poradil výborně, prodral se do sestavy na úkor zkušenějších kolegů, a může se tak připravovat na své první velké play-off. „Pauza byla dlouhá a já radši hraju zápasy, než trénuju. Už se moc těším!“ říká syn slavného otce.

Jaká byla základní část z vašeho pohledu?
Já si myslím, že celkově se to dá hodnotit jedině pozitivně, protože jsme skončili první. Samozřejmě začátek sezony nebyl zrovna ideální, ale potom jsme se chytli a myslím, že od listopadu už to šlapalo. Ke konci základní části jsme měli trošku výpadky, byly tam nějaké horší zápasy, ale to je normální. Na každý tým musí přijít nějaká herní krize nebo období, kdy se tolik nedaří. Věřím, že jsme formu dobře načasovali, a teď v play-off to bude jenom lepší.

V loňské sezoně jste se v prvním zápase zranil a od té doby jste nehrál. Jak jste byl tedy letos spokojený sám se sebou a jak těžké bylo popasovat se s konkurencí zkušenějších kolegů?
Co se týče mě osobně, tak se dá říct, že jsem spokojený. Před sezonou tady bylo hodně obránců a já jsem předtím devět měsíců nehrál. Měl jsem z toho trošku obavy, protože jsem si to uměl spočítat. Prostě jsem se snažil hrát co nejlíp, abych si o místo v sestavě řekl. Potom jsem se dostal do obrany s Žigou Pavlinem a pravidelně jsem nastupoval. Ostatní obránci jsou zkušení a dobří hráči, takže jsem samozřejmě rád, že se mi povedlo dostat se do sestavy.

Jak vám vyhovuje spolupráce se slovinským parťákem Žigou Pavlinem?
Maximálně. Myslím, že jsme si spolu sedli, a teď už víme, co můžeme jeden od druhého očekávat. S Žigou se mi hraje dobře a jsem jenom rád, že spolu pořád hrajeme.

Hodně se vám dařilo v +/- bodování a trvalo dlouho, než jste si připsal první minusový bod. Uvědomil jste si, kdy jste byl poprvé na ledě při inkasované brance ve hře pět na pět?
Ne, že bych to nějak zvlášť sledoval, ale ten první gól si dobře pamatuju, protože padnul po mojí chybě. Bylo jasné, že to muselo přijít. Ono je to složité, někdy jen skočíte na led a dostanete gól… Byla to i spousta štěstí, že to trvalo tak dlouho.

Klid na hokejce. Pavel Pýcha se pyšní přehledem i rozehrávkou, i proto je stabilním článkem Motoru

Svou první a jedinou letošní branku jste dal v říjnovém utkání na ledě Litoměřic. Kolik jste platil do klubové kasy?
Pamatuju si na to. Kuba Babka výborně zavezl do útočného pásma puk, dal mi ho do druhé vlny a já jsem z „voleje“ vystřelil a trefil se gólmanovi nad rameno. Za to jsem byl samozřejmě rád, byl to můj první gól v chlapech i v Budějovicích. Pokud si dobře pamatuju, tak jsem do kasy dával 1000 nebo 1500 korun.

Sledoval jste předkolo play-off? Byl nějaký tým, který jste si přál?
Detailně jsem ho nesledoval, ale samozřejmě jsem se podíval na onlajny, jaké byly výsledky. Musím říct, že jsem nad tím takhle nepřemýšlel. Myslím, že v play-off si člověk nevybere, takže kdo na nás vybyl, ten na nás vybyl.

Vybyl na vás Přerov. Jaký to bude soupeř?
Přerov známe z loňského play-off. Je to dobře bruslící tým, který hraje důrazně a dobře brání. Budeme muset od začátku hodně bruslit a proměňovat šance. Myslím, že budou hrát stejným stylem, budou se snažit nás dohrávat. Ale jestli to bude stejně vyhrocené jako loni, těžko říct. Bude to klasické play-off.

Jak jste vůbec vnímal loňskou sérii, kdy jste byl součástí mužstva jako zraněný hráč?
I když jsem to sledoval z tribuny, tak jsem vnímal, že to bylo opravdu vyhrocené. Spousta těch zákroků tam byla vidět. Je pravda, že jsem byl součástí týmu, ale nebylo to takové. Když teď budu hrát, bude to asi trošku jiné.

Pro vás to bude vůbec první play-off, jak se na něj těšíte?
Těším se na to moc! Radši hraju zápasy, než trénuju, a teď to čekání je dlouhé, jsme skoro čtrnáct dní bez zápasu. Těším se taky na atmosféru, která už v základní části byla vynikající, takže počítám, že v play-off bude ještě gradovat.

Nebude mít Přerov výhodu v rozehranosti z předkola?
Těžko říct. Uvidíme, až naskočíme do prvního zápasu. Může to být výhoda i nevýhoda, bude záležet na prvním zápase.

Může se v play-off nějak projevit ztráta bojovníků, kteří jsou aktuálně na marodce?
Poslední dobou už jsme hráli bez nich, takže jsme se bez nich museli obejít. I kdyby se měl zranit kdokoliv, tak věřím tomu, že tým máme natolik kvalitní a široký, že se s tím musíme poprat.

Máte vyřízené střídavé starty do Tábora. Máte nějaké zprávy o této možnosti?
Osobně jsem se to dozvěděl až z internetu, když mi to napsali kamarádi. S nikým jsem o tom nemluvil, takže nevím, co bych k tomu řekl.


V Rakousku ze mě na prvním tréninku udělali obránce, říká Pýcha mladší
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....