Banes Motor České Budějovice
07.03.2017, Miroslav Mayer

Mladší dorost vstupuje do play-off, prvním soupeřem jsou Letci Letňany

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Mladší dorost HC Motor skončil po nadstavbové části ve své skupině na třetím místě a bezpečně postoupil do vyřazovací části. Ta začíná ve středu a Jihočeši přivítají Letce Letňany. Série se hraje na dva vítězné zápasy a odveta je pak na programu v pátek v Letňanech. Favoritem jsou Budějovičtí, i proto, že dokázali vyhrát všechny čtyři vzájemné letošní souboje. První zápas se sehraje ve středu od 15.00 v Budvar aréně.

Play-off je splněný cíl, ale ambice jsou vyšší

Výsledky mladšího dorostu byly po celou sezónu konstantní, ale menší výpadky má tým také za sebou. Menší krize se odehrála koncem října do poloviny listopadu, kdy ze šesti zápasů tým čtyřikrát prohrál, jednou vyhrál v prodloužení a jednou za tři body. Naopak ke konci soutěže forma gradovala, když z posledních desíti zápasů vyhrál Motor hned osm a utrpěl debakl s Litvínovem 1:11, kdy dostali prostor hráči širšího kádru, či hráči, kteří budou hrát tuto soutěž v příštím roce.

Nebývale široký kádr

Jestliže juniorka má problém postavit tři kompletní řady, tento stav se rozhodně netýká mladšího dorostu. Tam je zásobárna opravdu velká. Do zápasů naskočili tři brankáři, 12 obránců, 21 útočníků. Více než polovinu zápasů pak odehrálo 18 hráčů. Nikdo nemá na svém kontě plný počet utkání.

Parádní individuální výkony

V nejmladší mládežnické kategorii padá vždy hodně gólů a tak i čísla vstřelených branek jsou hodně vysoká. Svědčí o tom i to, že ve třinácti zápasech ze 38 padlo v součtu deset a více branek. Po delší době jsme se dočkali i hráče, který se dokázal umístit na předních místech kanadského bodování soutěže. Na třetí příčce skončil Pavel Novák, když ze 37 zápasů dokázal získat 85 bodů (44+41), na devátém místě celkově pak ještě figuruje Jakub Čížek, který ve stejném počtu zápasů posbíral 68 bodů (34+34). V loňském ročníku stačilo na celkové vítězství jen 74 bodů, letos 98 bodů. Neméně úspěšný je mezi obránci Šimon Kubíček, kterému patří druhá příčka mezi beky v celé soutěži. Ze 32 zápasů vytěžil 39 bodů (11+28). Loni získal nejlepší bek celkem jen 31 bodů, letos už bylo potřeba 45 bodů. V brance je jedničkou Marek Dvořák, který odchytal nejvíce minut ze všech brankářů v soutěži a vychytal tři čistá konta.

Zastavme se ještě na chvíli u Pavla Nováka, který loni hrál za Písek a ve 36 zápasech dokázal získat 32 bodů. Letos pak svůj bodový zisk téměř ztrojnásobil. Bodově vyrovnal výkon Jiřího Smejkala ze sezóny 2011/12, ale překonal i Pavla Samohejla v počtu vstřelených branek. Od znovuzavedení kategorie mladšího dorostu je to nejlepší střelec budějovického mužstva. Budeme držet palce, aby pokračoval i v play-off a v další kariéře, protože střelce potřebuje nejen Motor, ale celý náš hokej. Navíc se zdá, že jsou právě Letci oblíbeným soupeřem tohoto Jihočecha. Celkem získal v těchto zápasech 25 bodů (12+13)

Soupeř HC Letci Letňany

Letci skončili v konečné tabulce na šestém místě a získali o 33 bodů méně než Jihočeši. Lépe se jim dařilo doma, kde z 19 zápasů vyhráli devětkrát. V soutěži se oba týmu potkali čtyřikrát a Motor jasně dominoval. První zápas skončil nejvyšším vítězstvím 10:1 (Novák 4+3), druhý v Letňanech 7:2 (Novák 3+3). Ani další střetnutí v Budvar aréně nebylo na góly chudé 6:1 (Novák 3+3). V posledním střetnutí padlo ještě více branek 7:4 (Novák 2+4). 

Program série HC Motor – Letci Letňany

8.3      15.00      HC Motor – Letci Letňany       Budvar aréna
10.3                Letci Letňany – HC Motor 
12.3     12.00      HC Motor – Letci Letňany       Budvar aréna

Ladislav Kolda: Chceme postoupit na závěrečný turnaj

Mladší dorost vede dvojice bývalých spoluhráčů Ladislav Kolda a Vladimír Caldr. Oba mají s mládežnický hokejem velké zkušenosti. Hlavním trenérem je Ladislav Kolda.

Můžete shrnout průběh letošní sezóny extraligy mladšího dorostu z hlediska Motoru?
Letošní sezóna byla o něco klidnější než ta loňská a to hlavně díky tomu, že jsme se letos dostali do nadstavbové části, kde jsme měli zajištěné play-off a tak se nám hrálo lehčeji a mohli jsme vyzkoušet více hráčů. Základní část tedy hodnotíme dobře.

Navíc se podle výsledků zdá, že forma týmu ke konci nadstavbové části šla spíše nahoru. Bylo tomu tak i herně?
Nesehráli jsme špatné zápasy. Navíc, když jsme nastoupili v sestavě s hráči, kteří už hráli za starší dorost, tak to bylo znát a dařilo se nám zápasy vyhrávat. Starší dorost má už po sezóně a tak nastoupíme do play-off v plné síle.

V kanadském bodování skončil na třetím místě Pavel Novák. Co můžete o tomto produktivním hráči říci?
Je to vlastně mladší hráč, který by mohl hrát v této kategorii i příští rok. Je z Veselí nad Lužnicí. Jeho předností je, že dokáže dobře zakončit. Dostával dost prostoru na ledě a využil toho. Je to šikovný a snaživý hráč. Snad bude tak produktivní i v závěrečné fázi.

Vaším prvním soupeřem jsou Letňany, které jste letos pokaždé porazili dost vysokým rozdílem. Je to pro vás příjemný soupeř do play-off?
Některé výsledky ve skupině, která měla zajištěné play-off jsou zkreslené tím, že dostali příležitost hráči, kteří tolik nenastupovali v základní části, nebo mladší hráči. Někdy zasáhla i nemoc a tak soupeř přijel třeba jen s osmi útočníky a pěti beky. Poslední vzájemný zápas v Letňanech se už hrál skoro v kompletní sestavě a tak si myslím, že se s tím vypořádáme. Loni jsme šli z posledního místa proti prvnímu a uspěli jsme. Věřím, že my nic nepodceníme a dokážeme je porazit popáté i pošesté.

Letošní systém extraligy mladšího dorostu je tedy takový, že mužstvo sehraje dvě série play-off a pak semifinalisté dvou skupin postupují na závěrečný turnaj o mistra České republiky. Jaký je tedy cíl HC Motor?
Naším cíle je účast na turnaji o mistra extraligy. Pokud vše půjde podle předpokladů a vyhrajeme my i Plzeň, utkáme se spolu právě o účast na tomto turnaji. To je teorie, ale nejprve musíme přejít přes prvního soupeře.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice